Alvin och gänget 2 (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Dundersuccén med de sjungande och talande ekorrarna Alvin, Simon och Theodore får en uppföljare! Denna gång blir Alvin och hans gäng tvungna att gå tillbaka till skolan där det för deras del bara blir mer bus, mer sång och ännu fler tokigheter. Men när skolan hotas av nedläggning och enda chansen att rädda den är att vinna en musiktävling där priset är $25,000 är det självklart att våra ekorrar ställer upp.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ALVIN OCH GäNGET 2

Uppföljare som går vilse
De sjungande ekorrarna är tillbaka i "Alvin och gänget 2". Och visst, de är söta men tyvärr är storyn lite för seg och skådespelarinsatserna för taffliga för att man ska charmas helt av Alvin och hans polare.

De tre ekorrarna Alvin, Simon och Theodore är i filmens början stora popstjärnor som turnerar runt i världen men när deras låtskrivare Dave hamnar på sjukhus får de snällt återvända hem för att börja i gymnasiet. Som barn/husvakt får de tv-spelsnörden Toby som inte kan någonting om matlagning eller städning. Att börja i plugget igen är inte heller en dans på rosor. Det är det där med vilket gäng man ska tillhöra; de tuffa sportkillarna eller plugghästarna. Och om man hamnar i nördgänget hur undviker man total mobbning från det tuffa gänget?

Förstås handlar det också en hel del om musik. Alvin & gänget tror att de ska få äran att representera skolan i en musiktävling men då dyker ett konkurrerande ekorrgäng upp bestående av de tre tjejerna Brittany, Jeanette och Eleanor. Ekorrtjejerna gör sig helt klart bättre när de sjunger eftersom de har extremt pipiga pratröster som nästan kan krossa glas.

"Alvin & gänget" är självklart en barnfilm men jag undrar hur väl små barn greppar de uppenbara high-school-film-referenserna med sina stereotypa karaktärer. Vissa skämt och delar av handlingen är för större barn/tonåringar men de har å andra sidan knappast något intresse av att se en film med animerade sjungande ekorrar. Den lilla krocken är ett av filmens problem även om det inte är ett gigantiskt problem.

Den lite långsamma handlingen är i så fall ett större problem. Färre skolscener och fler scener med den elake skivbolagsdirektören Ian Hawke skulle filmen tjäna på. David Cross som spelar Ian Hawke är för övrigt den skådespelare som lyckas bäst. Han är egentligen den enda som är bra medan de andras insatser känns mer tveksamma. Skådespeleriet är något taffligt och karaktärerna är inte särskilt engagerande. Där vinner de animerade ekorrarna över de riktiga skådespelarna helt klart.

Dubbning till svenska är ju ett måste på en barnfilm men det går inte att komma ifrån att det är rätt störande så om man ska gå med ett barn som kan läsa undertexter skulle jag helt klart välja originalversionen som förhoppningsvis också går upp här i Sverige.

 "Alvin och gänget 2" har förstås ett fint budskap om att vi är starka tillsammans och att alla duger som de är och ingen ska mobbas. Det skadar aldrig med tydliga och bra budskap i barnfilmer. Lika bra att de får det inpräntat så tidigt som möjligt. Trots detta och att här finns en del söta scener som man ler åt är det här en film som inte riktigt hittar sin målgrupp.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
AntonKane
Så underbar kommentar
N10
Tur att jag såg disney/pixar klasskikerna med b.la Lejonkungen, Aladdin, Toy Story m.m. Men såg såklart när jag var liten massa andra bra filmer..
N10
Håller med..
Visa fler (12)

Veckans populära filmer

Visa fler