Alpha 2018

Action Drama Thriller
USA
96 MIN
Engelska
Alpha poster

Synopsis

Äventyrsfilm som utspelar sig i Europa under den senaste istiden, för 20 000 år sedan. Under sin första jakt med stammens främsta jägare såras en ung man och lämnas för att dö. När han vaknar upp är han ensam och allvarligt skadad, och för att överleva måste han navigera den ogästvänliga, oförlåtande vildmarken. En ensam varg, också övergiven av sin flock, blir ynglingens enda sällskap.
Ditt betyg
3.2 av 50 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Alpha
Biopremiär
21 september 2018
DVD-premiär
28 januari 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Fanny Degerfelt

15 september 2018 | 23:15

Stenåldern i 3D imponerar stort

Stenåldern möter "The Revenant" i en spännande och oerhört vacker film som använder 3D till sin fulla potential. Måste ses på bio - så länge du inte lätt drabbas av 3D-åksjuka!
Under den sista istiden ger sig en grupp stenåldersmän ut för att jaga inför vintern. Hövdingen Tau (Jóhannes Haukur Jóhannesson) låter sin unge son Keda (Kodi Smit-McPhee) följa med på den långa, farliga vandringen som deras förfäder gjort i generationer. Den otämjda vildmarken är full av faror, och risken är stor att inte alla återvänder hem. Under jakten faller Keda ner på en klippavsats och slås medvetslös. Hans stam tror att han är död, och tvingar den sörjande Tau tillbaka.
 
Men Keda vaknar igen, han är skadad men vid liv. Han måste nu göra den långa vandringen hem ensam, och till råge på allt kommer vintern allt närmare. Han möter en varg som seprarerats från sin flock, och de två formar ett band som kommer att förändra mänskligheten.
 
Det är minst sagt djärvt att göra en film om stenåldern, då hundratals parodier gör att bara estetiken lätt blir löjlig. 2008 försökte Roland Emmerich (mest känd för katastroffilmer som “Independence Day” och “Day After Tomorrow”) göra en halvseriös (det är oklart om den faktiskt är menad att vara seriös, men det är så jag tolkar Rolands intention) actionfilm om stenåldern med “10,000 BC.” Filmen sågades längs med fotknölarna.
 
"Alpha” väljer en mindre berättelse, och liknar mest av allt “The Revenant” med en skadad man som försöker ta sig till tryggheten genom en ogästvänlig terräng. Inspirationen fungerar väl, och “Alpha” gör konceptet till sitt eget, låter det smälta samman med en klassisk pojke-blir-man-berättelse.
 
3D:n i “Alpha” är oerhört imponerande, de har verkligen planerat det som en 3D-film och inte bara slängt på det i efterhand; insekter, snöflingor och norrsken gör sig fantastiskt i IMAX. Svepningarna över det karga landskapet är värdiga Cosmonova. Filmen är verkligen vacker, och det understryks av en mäktig ljuddesign. En liten varning utfärdas dock för den som lätt blir 3D-åksjuk.
 
Skådespelet bär filmen, Kodi Smit-McPhee har ett uttrycksfullt och sårbart ansikte, ibland känns hans mimik lite överansträngd, men för det mesta är det välbalanserat. Far- och sonrelationen är rörande, och Taus smärta när han tror att han förlorat sin son är hjärtskärande. Karaktärerna talar ett så kallat “con-lang” eller constructed language. Ett språk som alltså är påhittat för filmen, men med riktig grammatik, precis som till exempel klingon eller alviska. Det ger en autencitet till filmen den saknat om den varit på engelska. Dessvärre gör det att när Morgan Freemans berättarröst dyker upp igen i slutet stjäl den lite av filmens magi.
 
Men det är trots allt petitesser. "Alpha" visar att 3D inte behöver vara en lat gimmick för att fösa in massorna i salongerna, utan kan vara en egen konstform.
| 15 september 2018 23:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Jag har sett sämre filmer. Kändes väldigt ungdomlig. Jag är 34 år och lite för gammal, jag tycker vissa saker var banala och dumma. Till exempel ger den här filmen inga indikationer på svar vilka det var som byggde pyramiderna och dylika högkulturella arkitekturiska megalistisiska byggnader. Men det är klart det fanns väl inte utrymme för det. Jag kan i alla fall tänka mig att jag hade gillat filmen om jag hade varit 14 år.
Läs mer
3
En perfekt ungdomsfilm. Snygg, välgjord och väldigt simpel handling. Filmen handlar istället om instinkten att överleva och vikten om att leva upp till sin egen moral. Tack vare att Keda följer sin egen instinkt hittar han en vän som i slutändan är skillnaden mellan överlevnad eller att dö. Förväntar man sig inte så mycket mer än en tonårsvariant av The Revenant (som ju också är en väldigt enkel film) så kan man hänge sig åt det vackra sceneriet och förundras över hur långt mänskligheten kommit sedan dess. 3/5
Läs mer