Allt för henne 2008

Romantik Drama Thriller
Frankrike
96 MIN
Franska
Allt för henne poster

Synopsis

Lisa och Daniel är gifta och lever i ett lugnt vardagsliv med sin lille son Oscar. Livet tar en fruktansvärd vändning när Lisa anklagas för mord och döms till 20 års fängelse. Julien är övertygad om att Lisa är oskyldig och vill göra vad som helst för bevisa det. Men hur långt är han beredd att gå?
Ditt betyg
2.7 av 55 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Pour Elle
Biopremiär
22 maj 2009
DVD-premiär
30 september 2009
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Folkets Bio
Ålder
15 år
Längd

Senaste om filmen

Recensent

Robert Samuelsson

21 maj 2009 | 12:57

Världens största uppoffring

De flesta trogna männen kan offra en hel del för den dom älskar men när det kommer till Julien, filmens huvudrollsinnehavare, tar han det ett steg längre. Den franska regissören Fred Cavayé inleder med ett mysigt drama men avslutar med actionfyllda scener och intensiva thrillermoment. Tyvärr lyckas inte storyn, på samma sätt som Julien, göra allt för mig.

Filmens titel "Allt för henne" är precis det som filmen handlar om. Julien (Vincent Lindon) och Lisa (Diane Kruger) bor tillsammans med deras gemensamma son Oscar i en trivsam del i Frankrike. En helt vanlig morgon, lagom till kaffet och croissanten, stormar en hel armé med poliser in i lägenheten och arresterar Lisa för mord. Hela familjen inklusive jag själv blir helt överrumplade och inledningen av filmen visar sig bli en riktig nagelbitare.

Lisa åker dit för mord på sin chef och straffet blir 20 år i fängelse. Julien är övertygad om att hon är så oskyldig som hon själv hävdar men alla de advokater som de försöker anlita tror annorlunda. Som tur är lever den tro, hopp och kärlek som dom lovade varandra när de gifte sig kvar även i dessa svåra tider. Efter närmare tre år i fängelse är Julien fortfarande fast besluten om att hon är oskyldig. Han inser att det inte finns några lagliga vägar att vandra för att få ut henne ur fängelset. Istället bestämmer han sig för att hjälpa henne med att rymma. Julien måste nu (alá "Oceans eleven") planera varje steg in i minsta detalj för att lyckas. Visserligen har han 17 år på sig men hur ska en lärare i franska utan någon som helst bad-ass attityd eller tidigare brottsregister lyckas med detta stordåd?

"Allt för henne" bjuder på många spännande scener och tack vare vackert foto, bra redigering och skickligt skådespeleri blir det stundtals mycket underhållande att titta på. Faktum är att det är en av de filmer som jag funderat över hur den egentligen ska sluta. Antingen slutar det i total misär och elände eller så lever dom lyckliga fast som brottslingar på flykt resten av livet. Inget av alternativen kändes övertygande eller troliga.

Tyvärr tycker jag att manuset brister på en del punkter. Hur en man kan ge upp allt annat för att få ut sin fru från fängelset är en sak, men att ensam lyckas övervinna hela det franska säkerhetssystemet och stora delar av den franska kriminella världen är en helt annan. I samband med att ingen av hans vänner, kollegor, grannar, familj märker vad som försiggår gör att det hela förlorar sin trovärdighet.

Trots många bra ingredienser lyckas inte filmen ta sig längre än till en trea. Storyn känns helt enkelt inte tillräckligt bra för att lämna några djupare spår i mig. Vill man se en film om någon som vill ta sig ut ur fängelset se mästerverket "Nyckeln till frihet". Om den däremot måste vara fransktalande så blir "Allt för henne" ett helt okej alternativ.

| 21 maj 2009 12:57 |