All the Old Knives 2022

Thriller
Storbritannien
101 MIN
Engelska
All the Old Knives poster

Synopsis

Agenten Henry Pelham får uppdraget att undersöka och eliminera en CIA-läcka som kostat mer än 100 människor livet – ett uppdrag som tar honom från Österrike och England till Kalifornien där han träffar och behöver samarbeta med sin tidigare kollega och före detta älskare Celia Harrison. En berättelse om globalt spionage, moralisk tvetydighet och dödligt svek. Baserad på Olen Steinhauers bok med samma namn.
Ditt betyg
2.3 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
All the Old Knives
Digitalpremiär
8 april 2022
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Amazon Prime Video
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Mattias Blomberg

7 april 2022 | 17:00

En intensiv jakt på en mullvad

Skuldkänslor ur det förflutna ligger som en skugga över intrigen i det här laddade thrillerdramat. Relationsdrama och spionspänning vävs ihop till en oförutsägbar filmupplevelse.
Från första sekunden går den här filmen raka vägen in på starka intryck. Vi kastas direkt in i ett kapningsdrama på ett passagerarplan i Wien. Klippen är snabba. Bilderna träffar som emotionellt råa knytnävar och tar andan ur tittaren. Ännu brutalare är den katastrofala utgången av situationen. Uppmärksamheten är säkrad för resten av filmen. Skulden för det som skett ligger som en mörk och gripande skugga över fortsättningen. 
 
Åtta år efter nämnda händelser öppnas utredningen igen när uppgifter tyder på att man hade en mullvad i organisationen. CIA-agenten Henry (Chris Pine) åker till staden Carmel-by-the-Sea i Kalifornien för att prata med f.d. agenten Celia (Thandiwe Newton) som är huvudmisstänkt. De båda var förutom kollegor även älskande då. Ett förhör över ett restaurangbord äger rum. Tempot sänks rejält. Fokuset ändras till att skapa atmosfär och ge det psykologiska spelet nerv.  Frågorna som ställs över bordet växlar mellan vad som hände på kontoret den dagen gisslandramat ägde rum och vad som gick fel mellan de två älskande samma dag. I tillbakablickar får vi följa vägen mot en katastrof som vi redan vet obönhörligt närmar sig. Trots den vetskapen så är det lika spännande som hjärtskärande att följa händelseförloppet. Jobbet med att lösa krisen är fascinerande att ta del av.
 
Det smarta manuset hoppar filmen igenom i tiden mellan då och nu med inhopp däremellan. Allt vävs samman så skickligt att flytet i berättandet aldrig upphör. Det blir aldrig det minsta rörigt. Balansen mellan relationsdrama och spionskildring är perfekt genomförd. Intrigen är totalt oförutsägbar. Det är något man inte får tillfälle att kalla en film ofta nuförtiden. Tonen hålls proffsigt trovärdig och seriös hela vägen från början till slut. Jag skulle gå så långt som att säga att det här är en film lika sofistikerad som vinet i karaktärernas glas. Jag rekommenderar den till finsmakare som vill ha sina spionintriger serverade på klassiskt vis. Det är enormt spännande på ett kittlande intelligent sätt. Den som söker pangpang och actionunderhållning bör söka någon annanstans. 
 
Visuellt sett bjuds vi på oemotståndlig elegans. Det stilrena fotot passar den sofistikerade tonen i manuset som hand i handske. Kamerarörelserna sveper smidigt genom rum inomhus och miljöer utomhus. Närbilder förstärker känslor. Det används speciellt för att skapa sensuell kemi mellan Pine och Newton. Det fungerar fantastisk bra och därmed ges filmens grund den solida stabilitet som behövs. Relationen mellan deras karaktärer är nämligen det som bär den här filmen. På ett effektivt sätt ändras fotots ljussättning för att passa vackra Wien, bleka London och varma Carmel-by-the-Sea. 
 
En film som till större delen bygger på en konversation mellan två människor kräver givetvis mycket av skådespelarna. De levererar stort. Pine är fenomenal i sin roll. Han är totalt  trovärdig som en iskallt lugn och saklig utredare. Han är precis lika vass när hårdare tonfall behövs. Dessutom ger han det emotionella djup till rollen som behövs för att ge relationsdramat kraft. Newton är oerhört nyansrik i sitt spel. Samspelet mellan de båda brister inte för en sekund. I en viktig biroll är Lawrence Fishburne stabil som chef för CIA-stationen. Övriga skådespelare backar upp med total trovärdighet in i minsta biroll.
 
Med sin debutfilm "Borg" visade regissören Janus Metz att han är fantastisk på att skapa film som känns emotionellt äkta. Man kom karaktärerna nära. Med "All the Old Knives" bevisar han att det inte var en lyckoträff. Det må vara en annan genre, men han gör filmen till sin med personlig prägel och det är så här bra film ska kännas. 
 
"All the Old Knives" släpps på Prime Video 8 april.
| 7 april 2022 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
1
Spiondrama är nästan alltid olidligt att kolla på, så som Tinker, Tailor, Soldier, Spy...
Läs mer
1
Trög film
Läs mer
5
Helt otroligt bra film i allt . Se den kan ja bara skriva och om det kollas vem som är Director Janus Metz ja då förstår man före man ser den att den e på topp topp topp
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu