All Good Things (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
New York, 80-tal. David Marks är son till en fastighetsmagnat, men skyr både familjeföretaget och faderns kontrollbegär. När han träffar och gifter sig med Katie ur arbetarklassen, flyr han storstadslivet för Vermonts landsbygd. När fadern till sist lyckas locka honom tillbaka till stan, återvänder Katie till sina läkarstudier och börjar skapa sig ett eget liv. Men ju mer självständig Katie blir, desto mer förvandlas David till en våldsam och dominant man. Familjen Marks mörka hemligheter börjar komma upp till ytan precis då Katie försvinner spårlöst, och flera år senare när Katies bästa vän hittas död, uppdagas en skrämmande sanning.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ALL GOOD THINGS

Spårlöst försvunnen
1982 försvinner Katherine Durst spårlöst i New York, en händelse som säkerligen hade blivit en fotnot i historien om hon inte råkat vara gift med Robert Durst, son till en mäktig fastighetsmagnat. Vad som målas upp är en skildring av de här människornas liv tillsammans och tiden efter försvinnandet, i en film som absolut är intressant utan att nå riktigt hela vägen fram.

Historien uppges vara endast löst baserad på de verkliga händelserna - namnen är därför ändrade; leta således inte efter Robert Durst i filmen, han heter här David Marks - men efter vad jag har läst mig till verkar det fiktionen i det här fallet (dramaturgiska grepp åsido) vara verkligheten trogen, och det är en spännande verklighet, ett sådant där tillfälle då man pratar om hur dikten överträffas.

Vi möter David och Katie McCarthy när de först träffas i 70-talets New York och en passionerad kärleksaffär blommar upp, till Davids fars förtret, speciellt eftersom David vägrar ge sig in i familjeföretaget och istället flyttar till Vermont för att öppna upp en liten hälsobutik. Men lyckan varar inte länge, paret övertalas att återvända, och väl tillbaka i New York förändras Davids humör och sinne till det sämre. Till det obehagliga. De goda tiderna är snart förbi.

Det bästa med "All Good Things" är utan tvekan och tvivel skådespelarna. Ryan Gosling som David Marks och Frank Lagella som hans pappa Sanford står ut starkast, föga förvånande, det är två otroligt starka skådespelare där Frank även får visa upp Sanfords stabila, hårda, karaktär och Ryan briljerar med Davids bräckliga psyke. Kontrasten dem emellan är slående.

Men även Kirsten Dunst, (Katie), får överraskande nog min respekt. Överraskande för hon är för mig en ojämn aktris och vanligtvis har jag väldigt svårt för henne. Inte här. Här är hon väldigt bra, väldigt trovärdig. Ömsom stark och ömsom utsatt, när hon försöker hantera en ogreppbar situation.

Det sämsta med "All Good Things"? Sminkningen. Eller mer exakt, Ryans sminkning till en äldre David. Sådant fungerar sällan och således ej heller den här gången. Det distraherar och drar ner ett positivt helhetsintryck.

För helhetsintrycket är i allra högsta grad positivt. Det är visserligen svårt att höja till skyarna, för skådespeleriet är det enda som verkligen sticker ut, men Andrew Jareckis debut som spelfilmsregissör (han ligger sen tidigare bakom dokumentären "Capturing the Friedmans", så valet av manuskript den här gången torde inte förvåna) är väldigt långt ifrån dålig. "All Good Things" tål att rekommenderas.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Stoffe B
Blev sugen på denna film efter jag kollat på The Jinx. Men den blev aldrig riktigt så bra som The Jinx. Men helt klart en intressant historia och bra skådespel av Ryan Gosling och Kirsten Dunst. Men räcker inte riktigt till en 3/5 så får bli en väldigt stark 2 av 5!
Kalis
Ryan Gosling brukar vara bra, men blev lite besviken när jag såg denna film. 3/5
sjoegraes
En film med stor potential men som inte alls levde upp till den. Den blev aldrig riktigt tillräckligt spännande för att vara en bra thriller, och inte gripande nog för att vara ett bra drama. Både Gosling och Dunst gör godkända insatser, men filmen känns för forcerad och inte helt logisk på alla ställen, och därför inte helt trovärdig. Med en sån här story måste man gå ner på djupet för att göra det engagerande, och det lyckas inte den här filmen med. Själva stämningen har man dock lyckats få till rätt bra, och filmen är klart godkänd. Mycket stark tvåa!
Visa fler (7)

Veckans populära filmer

Visa fler