Alita: Battle Angel 2019

Action Äventyr Romantik Sci-Fi
USA
122 MIN
Engelska
Spanska
Alita: Battle Angel poster

Synopsis

Flera århundraden i framtiden hittas den medvetslösa Alita på ett skrotupplag i Iron City av cyberläkaren Ido. När Alita vaknar upp, har hon inget minne kvar om vem hon är. En stark relation utvecklas mellan de två, tills dödliga krafter förföljer Alita och hotar hennes nya relationer. Alita upptäcker snart att hon har extraordinära stridskunskaper. Bestämd att avslöja sanningen kring sitt ursprung, ger hon sig ut på en resa för att möta orättvisorna i denna korrupta värld.
Ditt betyg
3.7 av 54 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Dunerfors

6 februari 2019 | 11:15

Futuristisk actionfest med snygg yta men lite djup

Japansk manga, råbarkad cyberpunk och en idealistisk hjältinna möts i en barnvänlig, futuristisk actionfest. Från Rodriguez och Cameron förväntar man sig något mer än denna mellanmjölks-sci-fi. Men filmen är iallafall en fröjd för ögonen och Alita en teknisk milstolpe.
500 år in i framtiden hittar en cyborg-kirurg en skrotad robot. Han skruvar ihop henne och ger henne namnet Alita. Flickan minns inget av sitt förflutna, men snart blir det tydligt att hon har nävar av stål och ett hjärta av guld. Runt om i Iron City finns det gott om ondsint programmerade plåtburkar att spöa, medan hon lär sig allt om världen på nytt, och letar efter sin forna identitet.

Det är nu mer än 20 år sen som Yukito Kishiros manga "Gunmm" fångade James Camerons intresse. Han skrev manus och var länge sugen på att regissera. En liten film vid namn "Avatar" kom i vägen, och manuset till "Alita Battle Angel" fick ligga och samla damm i byrålådan. Tills polaren Robert Rodriguez fick adoptera denna baby, och drömprojektet fick se dagens ljus.

Den ene står bakom "Terminator", den andre filmade "Sin City". När det gäller framtidsrobotar eller våldstyngda städer är en lämpligare duo svår att hitta. Filmskaparna behöver förstås ingen närmare presentation. Båda är enormt kreativa och visuella filmnördar. Cameron har skapat flera ikoniska science fiction-filmer medan Rodriguez har lekt kaxig rebell i Hollywood med ultravåldsam action.

Därför känner jag lite av en besvikelse när de nu bränner en "Titanic"-budget på ett gemensamt projekt, och resultatet blir sådan mellanmjölks-sci-fi. Manuset är slätstruket och mainstream, en popcornrulle gjord för att underhålla en så bred publik som möjligt. Filmskaparna sätter stil före substans utan att egentligen sikta mot något nytänkande med denna origin story.

Trots det blir "Alita Battle Angel" aldrig direkt tråkig. Filmen är visuellt imponerande och bjuder på ständigt ögongodis. Från vardagslivet i framtidsmetropolen Iron City till stenhårda fighter på Motorball-banan, här finns så mycket digital magi i varje bildruta att det är svårt att sluta blicken från bioduken.

Den största tekniska triumfen är förstås Alita själv. En nyuppväckt cyborgflicka med stora mangaögon, som övertygar både som stentuff krigare och nyfiken tonårstjej.

Rosa Salazar spelar Alita med performance capture varpå WETA Digital har ersatt henne med en helt datoranimerad skapelse. Det sägs att ett enda öga är lika avancerat som hela Gollum var i "Sagan om Ringen"-trilogin, vilket säger en del om CGI-teknikens enorma framsteg.

"Uncanny valley" är ett uttryck som ofta används runt datoranimerade men mänskliga figurer, när något inte riktigt känns rätt. Men det blir inte alls svårt att acceptera Alita som äkta och levande karaktär. Mycket tack vare alla de känslor som Salazar lyckas förmedla med sitt ansikte och kroppsspråk, som skiner förbi alla digitala lager.

Det kan man tyvärr inte säga om filmens övriga karaktärer. I stort sett samtliga, från Christoph Waltz som Godhjärtad Pappafigur till Mahershala Ali som Skurkaktig Typ och Keean Johnson som Kärleksintresset, bleknar i jämförelse. Och personkemi, vad är det? En datoranimerad cyborg blir lustigt nog filmens mest levande, uttrycksfulla och intressanta karaktär.

Mäktiga robotstrider väcker tonårsgrabben inom mig, och det krävs kanske inte så mycket mer för att se förbi det ganska platta manuset. Jag är iallafall engagerad i Alitas utveckling och kamp, och nyfiken på var hon kan ta vägen i en eventuell uppföljare.
| 6 februari 2019 11:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (10)
5
Fans av Gunm: Battle Angel blir inte besvikna Det är så här en remake ska göras! Jag har sett animen och läst mangan oxh kan gladeligen bekräfta att Camerons version följer orginalet. Tack och lov har orginalstoryn inte ändrats om eller omtolkats, utan har fått vara likadan som i animen från 90-talet. Visuellt imponerande, med en huvudroll som går att relatera till, och dessutom fri från "skriva på näsan PK-propaganda" som många av dagena filmer tyvärr lider av.
Läs mer
4
Hatten av för vad Rodriguez-Cameron åstadkommit i denna film!
Läs mer
5
Har sett denna rulle i såväl vanligt format och i 3D och filmen växer för varje screening. Från början var det en solid 4/5. Det är en nedtonad animé, där de mest extrema kanterna slipats bort till förmån för den breda publiken. Vilket enligt mig gjort den bättre än originalet. Något som är sällsynt när det kommer till filmer som bygger på anime eller manga. Det som slog mig när jag satt i salongen för andra gången (3D den här gången) var hur mycket mer filmen är när man kommer förbi ögonen och tonårslooken. Hur mycket som pågår i bakgrunden, hur extremt bra CGI använts och hur storyn förs fram genom att faktiskt skifta rollerna från en klassisk superhjälte-film. Där kvinnor så gott som alltid är lätt bortglömda sidekicks, är det nu en kille som blir den intetsägande bifiguren. Visst, det är lite "cheesy" då och då, men det är så mycket manga är uppbyggd, med starka kontraster och känslolägen. Jag anser det passar in i filmen så hältinnan inte blir för övermänsklig. Jag ger den 5/5.
Läs mer
Visa fler