Aftermath 2017

Drama Thriller
USA
94 MIN
Engelska
Aftermath poster

Synopsis

”Aftermath” är baserad på en verklig flyplansolycka som skedde 2002 och händelserna som följde 478 dagar senare. Två främlingars liv korsas efter en förödande flygplanskrasch. Roman Melnyk ser fram emot att få träffa sin fru och gravida dotter som är på väg hem till Ohio. Men familjen kommer aldrig att återförenas då planet störtar under dramatiska omständigheter. Melnyk kan inte förlåta flygledarens fatala misstag utan bestämmer sig för att hämnas sin familjs död.
Ditt betyg
2.2 av 40 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Aftermath
DVD-premiär
28 augusti 2017
Digitalpremiär
28 augusti 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Längd

Recensent

Patrik Jonsson

28 augusti 2017 | 10:00

Gammal och trött Arnie i en ännu tröttare hämndthriller

Arnold Schwarzenegger känns malplacerad i en, på pappret, både intressant och spännande berättelse. Tyvärr är dock "Aftermath" mer en studie i bortkastad potential än en film som tar vara på verklighetens dramatik.
"Aftermath" är löst baserad på en verklig flygplansolycka som inträffade 2002 och händelserna som följde 478 dagar senare.

Här får vi främst följa Roman Melnyk (Arnold Schwarzenegger), en byggnadsarbetare som ser fram emot att få träffa sin fru Nadiya (Danielle Sherrick) och gravida dotter Olena (Tammy Tsai) som är på väg hem till Ohio efter ett längre besök i hemlandet Ukraina. Väl framme på flygplatsen för att välkomna hem sin efterlängtade familj mottar Roman nyheterna om att planet som hans fru och dotter rest med varit med om en kollisionsolycka. Det ska en kort tid därefter visa sig att båda omkommit. Roman blir förkrossad och börjar så gott som omedelbart att beskylla flygtrafikledaren Jacob "Jake" Bonanos (Scoot McNairy) för sin familjs död.

Även Jake Bonanos är i detta läge självklart förtvivlad och beskyller sig själv för den förödande olyckan där sammanlagt 271 passagerare miste livet. Det visar sig dock att utredarna av själva händelsen inte kan hålla Jake ansvarig för passagerarnas död.

I en annan vinkel av berättelsen får vi även följa händelseförloppet genom Bonanos ögon. En skuldtyngd man som sluter sig allt mer, stänger ute sin familj och som slutligen blir helt ovillig att prata om olyckan. Vad som orsakade den, om han kunde ha förhindrat den, om vad som hände överhuvudtaget. Vidare råder Jakes advokater honom att ta med sin familj och flytta till en annan stat, bryta upp helt med deras tidigare liv och anta nya namn.

Ett år passerar; Jake har bytt identitet, bor ensam, går under namnet Pat Dealbert och jobbar hos en resebyrå. Även Roman har genomgått en del förändringar i sitt liv, framför allt har han bytt jobb och flyttat till en annan stad. Här stöter dock Roman på den grävande journalisten Tessa Gorbett (Hannah Ware), en kvinna som tidigare uttryckt sitt intresse av att skriva en bok om själva olyckan. Roman, som ännu inte kunnat släppa ilskan kring olyckan, ber henne att försöka hitta Jake Bonanos, något som hon slutligen går med på...

Som ni kanske hör är detta ganska tunga grejer, att en del nyckelhändelser faktiskt skett i verkligheten adderar självklart till dramatiken. Jag kan fullt ut förstå att man plockat upp den här historien att göra film av, den ruvar onekligen på en mycket engagerande, sorglig, tragisk och mörk historia. Detta om den berättas på rätt sätt, något som "Aftermath" dessvärre har stora problem med.

När det gäller sådana här sorgliga berättelser krävs det att även dess karaktärer är minst lika djupa, mörka och tragiska. I "Aftermath" framstår de mest som livlösa och uttryckslösa puppets. Det blir aldrig så där tungt eller hopplöst som ju den här händelsen faktiskt är. Det hela känns tyvärr alltför bristfälligt och framför allt som bortkastad potential.

Skådespelarmässigt känns det också lite snett, inget ont om Arnie, men det krävs som sagt lite djup i en karaktär som Roman Melnyk. Det Roman fått genomlida och det han verkligen suktar efter känns inte på riktigt i Arnies skepnad. Nu är inte Schwarzenegger usel, absolut inte och kanske han egentligen besitter den där talangen som kan behärska Roman? Säkert. Det framkommer dock tyvärr inte i "Aftermath". Hans framtoning känns mest trött, oengagerad och jag upplever att han går alldeles för mycket på auto-pilot. Scoot McNairy, kanske mest känd från tv-serien "Halt and Catch Fire", gör dock vad han kan som flygtrafikledaren Jake Bonanos, det är alltid något.

Sammantaget är "Aftermath" ingen film man ringer hem om. Den är alldeles för slätstruken, safe och random för att sätta sig på några hornhinnor. Produktionsmässigt helt okej, i vissa partier känns det dock som att jag sitter och ser på en tv-film. Skådespeleriet är stundom rätt stelt, karaktärerna outvecklade och framför allt känns de något känslolösa. I slutändan får den ändå godkänt, grundhistorien är riktigt bra och visst duger ”Aftermath” att slå ihjäl lite tid med.
| 28 augusti 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
2
Roligt att se Arnie i dramafilmer utan action. Det är verkligen en gastkramande film då det bara finns sorg, förtvivlan och förlorare i denna ledsamma historia. Jakten på syndabockar leder oftast i fördärvet, även här. I själva verket är det systemet det är fel på, att flygbolag värderar människoliv i pengar. Men den delen görs det dock väldigt lite med, och istället drabbas ytterligare en familj av vredens nedåtgående spiral. Eftersom det är baserat på en sann historia och det faktiskt inte händer så mycket utöver ramhandlingen i filmen blir det inte heller särskilt engagerande då man i stort sett vet allt som kommer hända redan från början. Filmen är ändå fängslande och jag tycker verkligen Arnold passar i rollen. Men det kan inte bli mer än 2/5. Sevärd men med lite större ambitioner hade det kunnat bli så mycket bättre.
Läs mer
4
Var först skeptisk till att se Arnold spela i en (seriös) roll, men jag blev verkligen förvånad. Detta måste vara en av de bästa rollprestationen som Arnold gjort under hela sin karriär. Håller inte med om att detta är ett långtråkigt drama, utan en av de starkaste filmer jag sett i år. Visar verkligen vad som drabbar än i sorg, skuld och önskan efter en förklaring till att ens liv vänts upp och ner. Om du är ute efter en film med action ska du se terminator 2. Detta är en helt annan film men verkligen värd din tid. 4/5.
Läs mer
2
Väldigt segt drama utan känslor eller spänning. Arnold har tyvärr inte A- eller ens B-status idag. 2-/5 (3/10)
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu