Adult Life Skills (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Anna har fastnat. Snart 30 år men bor i sin mammas trädgårdsskjul, pratar knappt med någon, och ägnar sin tid åt att göra kortfilmer med sina tummar som skådespelare. Något saknas, och det visar sig att Annas avskildhet är hennes sätt att hantera den stora sorg hon bär på. Men när hon råkar bli kompis med en 8-årig cowboy börjar hon sakta öppna upp sig.
Visa hela synopsis
Betyg
Läs recension
3.7 av 3 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ADULT LIFE SKILLS

Mysig indie-rulle om att växa upp
Ni har hört det förut. Ung tjej närmar sig 30, kommer på att hon inte åstadkommit något med sitt liv och får en identitetskris. Vanligtvis är huvudpersonen man, men annars är storyn bekant. Det som skiljer ”Adult Life Skills” från övriga filmer skapade av en generation vilsna regissörer, är Anna och Brendan, två karaktärer vars udda personligheter framställs utmärkt av Jodie Whittaker och Brett Goldstein.
Anna är 29 år och bor i ett skjul på hennes mammas tomt. Man kan väl säga att livet inte gått som hon tänkt sig, eller som hennes mamma tänkt sig för den delen. Vid sidan om sitt arbete på en vattensportanläggning för barn, skapar hon hemmagjorda filmer. Huvudpersoner i filmerna är hennes två tummar, som diskuterar allt från vilken typ av nihilist Yogi-björn är, till huruvida de kan överleva tillsammans i rymden. Kort sagt har Anna inte hunnit bli så vuxen som en blivande trettioåring förväntas vara.

Det framgår snart att anledningen till Annas brist på vilja att utvecklas i sitt liv, är att hennes tvillingbror gått bort. Alla förändringar som tar henne längre från hur det var när han levde, blir därför otänkbara. Hon kan inte flytta ut från skjulet där hans saker finns och hon kan inte skaffa nytt jobb. Anna tvingas dock att förändras när hennes barndomsvän kommer hem för att hjälpa henne med livet och hon träffar en liten pojke som brottas med liknande sorgeproblem som hon själv.

Den här filmen erbjuder inget speciellt vid första anblick. Det är en klassisk tragikomisk indie-komedi som till och med har genrens typiska soundtrack (tänk ”500 Days of Summer” och ”Garden State”). Det som gör den annorlunda, är karaktärerna Anna och Brendan och dialogerna de har med varandra. Brendan är Annas härligt nördiga kompis, som uppenbart gillar henne, men aldrig lyckas säga rätt saker. Tillsammans diskuterar de viktiga saker som den vardagliga sexismen i "Grease". De korta sekvenserna karaktärerna emellan gör att filmen får en smårolig och mysig känsla som hänger kvar länge efter sluttexterna.

Något annat som lyfter filmen är de korta hemmagjorda filmerna som Anna har skapat, ibland tillsammans med sin framlidne bror. Min personliga favorit är en meditationsserie för riktiga män, där man får slappna av med hjälp av klassiskt manliga saker såsom borrmaskiner och bärs. Denna typ av lyckade komiska mellanspel gör det lättare att hantera klyschorna som även förekommer i filmen.

”Adult Life Skills” är en sevärd film som lyfts av sina personporträtt och roliga dialoger. Den förnyar inte filmgenren, men lyckas med att skapa en mysig stämning som lyser upp i höstmörkret.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +

Veckans populära filmer

Visa fler