Act of Valor 2012

Action Äventyr Thriller
USA
110 MIN
Engelska
Act of Valor poster

Synopsis

En US Navy Seal specialstyrka med världens i särklass bästa och mest erfarna soldater skickas ut på hemligt uppdrag. Räddningen av en kidnappad CIA-agent har avslöjat en komplott med ödesdigra konsekvenser. Och samtidigt som soldaterna befinner sig mitt i frontlinjens inferno, måste de hela tiden väga uppdragets extrema risker mot plikten mot faderlandet, mot sina kollegor och inte minst mot familjerna där hemma.

Skådespelarna är äkta Navy Seal-soldater. Vapen och krigföring har hämtats från verkligheten. Och historien är baserad på sanna uppdrag! Gör dig redo för en krigsfilm vars make du aldrig skådat! Och för de mest spektakulära krigsscener som någonsin har skapats på film!
Ditt betyg
2.4 av 95 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Act of Valor
DVD-premiär
4 juli 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

18 juni 2012 | 17:01

Godkänd action, underkänd underhållning

Jag läste på om "Act of Valor" och upptäckte det här, att det är en spelfilm om amerikanska flottans specialförband Navy SEAL som är gjord med stöd av Navy SEAL och använder riktiga, aktiva, Navy SEALs som skådespelare. Om det är till mer hjälp än stjälp för den slutliga produktionen? Inte om det är en effektiv spelfilm du vill ha.

Jag är osäker på exakt hur stor del av rollistan som utgörs av flottans glada pojkar men misstänker den enda skådespelare jag faktiskt känner igen sedan tidigare är utmärkte Nestor Serrano, som har en lång och gedigen karriär som till största delen har hållit sig inom TV. Han är också den enda som är riktigt bra, vilket gör det ännu mer trist att hans roll är liten.

Och att ha en ensemble där erfarna, duktiga, skådespelare lyser med sin frånvaro är naturligtvis ett verkligt problem om man nu ska prata om den här filmen som en film, som underhållning, och det är väl ändå därför jag är här.

Nu är det här inte enbart ensemblens fel. Manuset (signerat Kurt Johnstad, en av tre författare på "300") berättar en rak historia om ett uppdrag som går ut på att rädda en tillfångatagen CIA-agent och, i förlängningen, hindra en terrorattack mot USA. En alltför rak och som berättad här slutligen rätt ointressant historia. Spänningen uteblir för det mesta (i ärlighetens namn finns det enstaka stunder som väcker mig till liv, dessa ebbar dock snabbt ur igen) och dialogen är full av trötta repliker, närmast stereotypiska exempel och ganska mycket vad man kunde vänta sig. De två regissörerna imponerar inte heller, åtminstone gällande personregin, och varken Mike McCoy eller Scott Waugh har en karriär inom just det yrket som är värt att tala om (även om Waugh verkar vara en stuntkille av rang).

Var filmen fungerar hyfsat, är i actionsekvenserna, och kanske hjälper det att en erfaren stuntman finns bakom kameran. Det är ingenting som bryter banor och förnyar genren men är ändå tillräckligt för att finna lite godkänd underhållning. Det, tidigare nämnda få stunder av spänning och Serranos medverkan gör åtminstone att en total sågning kan undvikas.

Men nej, speciellt bra är det trots allt inte. Eller intressant.

Enligt Wikipedia ser den amerikanska flottan "Act of Valor" som ett initiativ för att rekrytera sina SEAL:ar. Nej, som spelfilm är den inte alls effektiv men propagandasyfte kommer den säkert fungera alldeles utmärkt.

| 18 juni 2012 17:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Act of Valor