A United Kingdom 2016

Romantik Drama Biografi
USA
111 MIN
Engelska
A United Kingdom poster

Synopsis

Prinsen Seretse Khama av Botswana fick minst sagt internationell uppmärksamhet när han gifte sig med en vit kvinna från London under 1940-talet.
Ditt betyg
3.4 av 21 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
A United Kingdom
Biopremiär
10 mars 2017
DVD-premiär
7 augusti 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jonathan Enochsson

16 november 2016 | 11:00

Stabil film om rörigt Afrika

"A United Kingdom" är ett varmt drama om två människors omöjliga kärlek i en tid av rasism och segregation, en Romeo och Julia berättelse baserad på verkliga händelser som berör men aldrig riktigt på djupet.
David Oyelowo har blivit ett välkänt namn genom flera filmer som belyser orättvisor och rasism. I "A United Kingdom" återvänder han, efter att ha porträtterat Martin Luther King i den kritikerrosade filmen "Selma", i en ny roll som karismatisk ledare som slår underifrån.

I denna film spelar han tronarvingen till Bechuanaland, nuvarande Botswana, som är ett land fast i ett svårt politiskt klimat. När han som student i London blir kär i den brittiska maskinskriverskan, Ruth Wilson (Rosamund Pike), får de båda känna på den dåvarande segregationsnormens mörka effekter. Deras förlovning skapar konflikter både i Storbritannien och Bechuanaland och får konsekvenser för det globala politiska klimatet.

"A United Kingdom" tar upp en intressant del av imperialismens historia. Botswana är ett land som lyckats bra efter självständigheten, relativt sina grannländer. De har klarat sig utan militärkupper och är fortfarande en fungerande demokrati. Mycket av detta kan de tacka Seretse Khama (David Oyelowo) för, som gav upp makten och såg till att landet fick sitt första demokratiska val. 

Berättelsen om en av Afrikas mest tongivande ledare är perfekt material för en film, ändå fokuserar "A United Kingdom" mest på kärleksrelationen mellan Seretse och Ruth. Filmen är ett underhållande romantiskt drama, men jag hade gärna sett mer om komplikationerna som uppstår när Ruth ska tas emot som landets nya drottning, eller den svarta befolkningens reaktioner på att inte få dricka alkohol i sitt eget land på grund av sin hudfärg. 

En annan detalj som hindrar filmen från att bli riktigt intressant, är den onyanserade bilden av de vita antagonisterna. Jack Davenport och Tom Felton gör sig förvisso bra som karaktärerna vi älskar att hata (det är svårt att inte tänka på Tom Feltons tidigare roll som Draco Malfoy), men bilden av de sliskiga brittiska ämbetsmännen blir något tröttsam. Den mycket svartvita bilden av dessa två, som i och för sig kan stämma med verkligheten, gör att filmen känns som en klassisk "good guy, bad guy"-rulle.

Något som filmen däremot lyckas väldigt bra med, är sättet Bechuanaland framställs på. Man är van att se afrikanska länder framställas som dystra krigszoner, men i "A United Kingdom" läggs många filmrutor på att visa hur vackert landet är. Eftersom filmen dessutom är inspelad i Botswana, får man en fin bild av landets riktiga sceneri. En härlig stämning är närvarande i stora delar av filmen, trots ett dystert tema, vilket förstärks av Seretses många engagerande brandtal.

Överlag är "A United Kingdom" ett sevärt kärleksdrama med många positiva detaljer, men tyvärr saknas dynamiken som krävs för att skapa en riktigt engagerande film.
| 16 november 2016 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Den sanna historien där kärlek övervinner krig, makt och världen... Vi följer Kungen Seretse Khama av Botswana som är i England för att studera där möter han självklart en vacker vit kvinna och blir förälskad något som inte tas emot av någon i ett både segregerat Afrika där Apartheid regerar som det fördomsfulla England ett tidigt 50-tal.. Seretse och Ruth tvingas kämpa för varje sekund tillsammans, och trots mest motgångar och flera månader från varandra vinner både deras kamp och kärlek, men vi får följa all idioti, förnedring och grymhet dem fick stå ut med.....alla ungdomar borde se den och få bort lite av sin "slit och släng" mentalitet, dem vet inte hur det är att kämpa för något längre varken kärlek eller livet! Fin story, hade hoppats på lite mer hjärtslitande passion men kände inte någon personkemi mellan skådespelarna och då är det självklart svårt att få bioduken att explodera... Betyget blir ändå en godkänd 3a... Cast:David Oyelowo, Rosamund Pike, Jack Davenport mfl.. AAA
Läs mer