Jakten på julen 2021

Äventyr Drama Familj Fantasy
Storbritannien
106 MIN
Engelska
Jakten på julen poster

Synopsis

Nikolas bor med sin pappa i de djupa finska skogarna. När kungen utlyser en belöning till den som kan bevisa att Alvernas by existerar antar Nikolas pappa utmaningen och ger sig av. Kvar blir Nikolas med sin elaka faster. Till slut beslutar han sig för att leta reda på sin pappa.
Ditt betyg
2.7 av 17 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
A Boy Called Christmas
Digitalpremiär
24 november 2021
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

25 november 2021 | 09:00

Effekter och skådespelare lyfter brittiskt juläventyr

Julen är snart här och med den familjevänlig julfilm. Det här brittiska äventyret är en julklapp där paketeringen är lyxig men innehållet inte riktigt håller hela vägen.
Liksom blötsnö och försenade tåg så garanterar vintern en rad julfilmer att glädjas åt - eller plågas av. I jämförelse med många amerikanska, sirapsdränkta varianter så är den här brittiska filmatiseringen av Matt Haigs roman ”A Boy Called Christmas” ett förvånansvärt mysigt alternativ.
 
I en ramhistoria berättar en fruktad moster (Maggie Smith) en julsaga för sina tre deppiga systerdotterbarn. En påminnelse om att alla julfilmer bör inledas med Maggie Smiths drypande sarkasmer. Sagan handlar om fattiga pojken Nikolas (Henry Lawfull) som i sökandet efter sin försvunna pappa stöter på både en talande mus (med Stephen Merchants röst), troll, älver och feer.
 
Det är ett fantasifullt barnäventyr av typen ”Den oändliga historien” och Harry Potter (som både Smith och motspelaren Jim Broadbent medverkade i). Vi får möta både charmiga sidekicks till våra unga hjälte och lämpligt ondskefulla skurkar med all slags möjlig magi och otroliga världar däremellan. Explosioner, fyrverkerier och en ren-med-släde-jakt!
 
En bonus förutom bristen på amerikansk sentimentalitet är att det hela liksom den perfekta julklappen kommer i lyxig paketering. Specialeffekterna - till och med de datoranimerade - är välgjort ögongodis. Samlingen av utmärkta karaktärsskådespelare i biroller är en lyx, från Kristen Wiigs elaka moster (en kusin till hennes ”Barb & Star”-skurk?) till Sally Hawkins härligt överspelade alvdiktator.
 
Unga filmdebutanten Lawfull är sympatisk och här finns fyndiga skugglekar, syrliga politiska kommentarer, torr humor och fina detaljer i scenografi och kostym (kolla Hawkins skor). Synd är då bara att storyn inte riktigt håller hela vägen. Det blir aningen väl episodiskt, som om man redan planerat ett datorspel baserat på filmen där hjälten går från en miljö till en annan och möter nya knasiga rollfigurer.
 
Trots en del fina budskap om att kämpa för det rätta och öppna sina sinnen (etc.) så blir slutklämmen inte helt så ädel som man kanske tänkt sig. Trots en del försvarslöst beteende från de flesta vuxna karaktärerna så verkar allting lösa sig med leksaker och choklad på slutet. Efter allt som stackars Nikolas Christmas gått igenom så önskar man att han kunde fått en mer rättvis belöning i slutändan. Det är en julfilm som kanske värmer lite lagom en kall juldag men knappast sållar sig de stora julklassikerna i framtiden.
| 25 november 2021 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Jakten på julen
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu