A Bittersweet Life 2005

Action Drama Gangster
Sydkorea
120 MIN
Koreanska
Ryska
A Bittersweet Life poster

Synopsis

Det stiliserade gangsterposet A Bittersweet Life berättar historien om den lika välklädde som effektive "problemlösaren" Sun-woo som kallas in så fort maffiabossen han jobbar för hamnar i trubbel. När han en dag sätts att bevaka chefens unga flickvän för att se om hon träffar någon vid sidan av ställs hans vanligtvis oantastliga lojalitet på prov.
Ditt betyg
3.2 av 77 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Dal Kom han In-Saeng
Biopremiär
3 mars 2006
DVD-premiär
23 augusti 2008
Språk
Koreanska, Ryska
Land
Sydkorea
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Madeleine Rönnqvist

1 januari 2008 | 00:00

Simpel handling dödar

”A bittersweet life” är skapad av den sydkoreanske regissören Ji-woon Kim. Enligt honom är den blodiga gangsterfilmen inspirerad av film noir-genren. ”Film noir står för allt det som är ljuvligt och vackert med film”, menar Ji-woon Kim. ”Samtidigt får den oss att undersöka vårt inre och fundera över livets mörka och bittra sidor.”

Det är sant att ”A bittersweet life” har något av film noir över sig. Det är en dyster och ond värld som skildras. Handlingen är full av mord och rävspel. Även filmens ljussättning med mörka skuggor och klassiskt sneda kameravinklar stämmer bra överens med genren. 

”A bittersweet life” har också hämtat mycket från filmer som ”Kill Bill” och ”Pulp Fiction”. Bland annat återfinns det klassiska hämndtemat med mycket blodspill och hårda gangsters. Det mesta av innehållet har man sett förut och ingenting känns speciellt nyskapande. Grundkonceptet är den typiska hjältesagan. I den har man dessutom lyckats väva in ett svartsjukedrama.

Sun-woo arbetar som ”problemlösare” åt maffiabossen Kang. På ytan arbetar han i Kangs flotta hotell i Seoul med ansvar för restaurang och sky-bar. Men på grund av sin pålitlighet och noggrannhet kallas han ofta in när chefen behöver hjälp med mindre hederliga affärer. När Kang ska resa bort överlåter han åt Sun-woo att bevaka en ung kvinna han förälskat sig i. Kang misstänker att kvinnan ett förhållande vid sidan av och beordrar Sun-woo att döda dem båda om så är fallet.

Efter några intensiva dagar avslöjar Sun-woo den unga kvinnan med en annan man. Han är beredd att döda dem båda men ändrar sig i sista stund. I ett ögonblick av svaghet bestämmer sig Sun-woo för att benåda kärleksparet. Det visar sig få fasansfulla följder. Kang kommer hem och är minst sagt besviken på Sun-woo. Han beordrar en hetsjakt och Sun-woo får utså omänskliga prövningar. Men Sun-woo väljer att möta våld med våld. Han vägrar att ge upp.   ”Filmen målas upp genom en mans vrede över att ha behandlats felaktigt och hans vilja att ta reda på sanningen. Den tar upp smärtan och den överväldigande förstörelse som ett minne kan framkalla. Genom detta ville jag ställa frågor om hur våld fungerar på dem som har våldet som enda utväg – som inte kan lösa ett problem genom annat än våld. Och i så fall vad den personen slutligen känner, strax innan hela hans värld faller samman”, säger Ji-woon Kim om filmen.

Men även om det mesta är rätt snyggt gjort tycks ”A bittersweet life” sakna något. Karaktärerna är tomma och livlösa. Filmen saknar djup. Kvar blir en snygg förpackning utan mening och innehåll. ”A bittersweet life” blir bara ett frosseri i blod. Kulor fräter hål, ansikten skrapas mot betongvägar och händer krossas.

Trots ett vackert foto och stilistiska knep når ”A bittersweet life” aldrig upp till den konstnärliga nivå som den försöker eftersträva. Inte heller som actionfilm har ”A bittersweet life” speciellt mycket att komma med. Filmen hamnar någonstans däremellan och blir endast en hjärndöd jakt på hämnd.

| 1 januari 2008 00:00 |