90 minuter 2012

Drama
Norge
92 MIN
Norska
90 minuter poster

Synopsis

En kompromisslös triptyk om förlorade själar. Parallellt skildras tre män – affärsmannen Jonah, familjefadern Fred och bråkstaken Trond – som av olika anledningar drivs till bristningsgränsen.
Ditt betyg
3.2 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
90 minutter (90 Minutes)
Språk
Norska
Land
Norge
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

8 november 2012 | 22:01

Norska män som hatar kvinnor

#SFF12 - Vi har sett kvinnovåld och ohyggliga familj- och parförhållande skildrade förut. I "90 minuter" får vi dock uppleva dem ur männens perspektiv och vi kommer obehagligt nära tre olika men likvärdigt skrämmande personer vars känsloförfall förvandlar dem till oförutsägbara monster.

Att män ofta hatar kvinnor är inget ovanligt på film. Oftast är det psykotiska, maktgalna män vars kvinnosyn brukar summeras till förbrukningsbara horor, mödrar och flickvänner/fruar. Dessa män brukar oftast målas upp som hotfulla skurkar i total avsaknad av empati. Männen i "90 minuter" är knappast några helylle mysgubbar heller men regissören Eva Sørhaug tvingar oss att komma de in på skinnet och uppleva mardrömmen i deras värld.

De tre männen vi följer består av en deprimerad kontorsråtta (Bjørn Floberg) med destruktiva planer för både sig själv och sin fru; en från skild flerbarnspappa frustrerad över utanförskapet hans ex-fru tvingar honom till; samt en knarkare och småbarnsfar (Aksel Hennie) vars ständiga raseriutlopp går ut över hans hunsade flickvän.

Det är en lågmäld, obehaglig och subtil film med långa tagningar och inte helt självklara historier och karaktärer som sakta men säkert skalas av lager för lager. Som ofta med filmer bestående av parallella historier känns de olika delarna - till en början - inte helt synkade men här hittar de en stark gemensam nämnare mot upplösningen.

"90 minuter" är modig och relevant, den provocerar och upprör utan att kännas effektsökande. Filmen kräver sin smak och liksom liknande feelbad-filmer blir man arg och frustrerad över det som sker på duken, troligen för vetskapen om att liknande hemskheter utspelar sig dagligen i riktiga hem. En viktig film som uppmärksammas.

| 8 november 2012 22:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera 90 minuter
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu