6 Underground 2019

Action Thriller
USA
127 MIN
Engelska
6 Underground poster

Synopsis

Sex individer från olika delar av världen, var och en experter inom sitt område, har blivit särskilt utvalda; delvis på grund av sina färdigheter, men även på grund av deras vilja att radera sitt förflutna för att kunna förändra framtiden. Gruppen har sammanförts av en gåtfull ledare vars enda uppdrag i livet är att säkerställa att deras handlingar blir ihågkomna, även om han och hans kollegor inte blir det.
Ditt betyg
2.4 av 96 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

13 december 2019 | 13:00

Flamsig men fartfylld actionkomedi

Netflix ger valuta för prenumerations-avgiften med en explosiv och påkostad spionrulle. Michael Bay mixar det bästa från Bond och "Fast & Furious", men har svårt att hitta rätt balans med humorn.
"6 Underground" kan vara den mest Michael Bayska filmen som Michael Bay någonsin har gjort. Dränkt i produktplaceringar och dåliga skämt, men också bombastisk underhållning för fredagsmyset eller bakissöndagen.

Den börjar på full växel med en biljakt genom italienska Florens. Teamet, som vi snart ska lära känna, gasar på genom historiska kvarter och museer utan mycket respekt för vilka statyer som ryker på vägen. Och sen börjar det att sprängas. Bilar, fruktstånd, hundvalpar, bebisar, nunnor - det räcker att Ryan Reynolds kastar en blick på något så exploderar det.

Det är som en hämningslös parodi på all Bayhem som regissören ställt till det genom åren, samtidigt som det utförs kirurgiska ingrepp på en skadad kollega i baksätet. Som en stor virtuoso dirigerar regissören en galen symfoni för alla sinnesintryck, och jag har fruktansvärt kul på vägen!

De 20 inledande minuterna är intensiva, men därefter blir det aldrig fullt lika skruvat eller fartfyllt. Inte för att de inte anstränger sig.

Via flashbacks får vi veta mer om det hemliga spionteamet, som samlats av One (Reynolds) och fått anonyma siffror tilldelade som namn. One är någon slags tech-miljardär som tröttnade på det rika livet, fejkade sin egen död, och använder friheten och pengarna till att skapa en bättre värld med sina rekryter. En är läkare, en ex-spion, en parkourexpert, en hitman och en flyktbilsförare. Tillsammans utgör de en slags omaka "Fast & Furious"-familj som leker James Bond på heltid. Deras nya uppdrag: att åka till Turgistan och röja en hemsk diktator ur vägen.

Det verkar inte saknas supergadgets och ammunition hos det här gänget, och knappast heller vass tunga. Alla har en förmåga att kläcka ur sig skämt i de mest opassande situationer, allra mest förstås Ryan Reynolds som inte har släppt sin Deadpool-persona riktigt än. Manuset är skrivet av "Deadpool"-duon Paul Wernick och Rhett Reese, och det förklarar kanske varför så många skämt är som gjorda för Reynolds. Det förklarar dock inte varför det måste skojas och tramsas i varannan replik.

Visst, detta är en actionkomedi, men för mycket komedi får lätt actiondelarna att tappa lite tyngd. Till slut bryr man sig inte riktigt om vem som jagas eller varför. "6 Underground" fångar in tittaren med sin enormt skickliga inledning, men riskerar också att tappa bort oss längs vägen när det helt enkelt blir för lättsamt och oseriöst. (Varning: Den som vill titta tillsammans med barn får vara beredd på blodiga scener och haglande svordomar.)
 
Med "6 Underground" spränger Bay och Netflix också våra tidigare uppfattningar om hur en blockbuster lanseras nuförtiden. Den här typen av filmer brukar köras ut på storduk med pompa och ståt, men på senare tid har streamingjättar lagt allt mer pengar på stora namn och påkostade originalfilmer. På bio hade den kanske passerat som en medioker actionrulle. På Netflix landar "6 Underground" som en av streamingtjänstens tyngsta originalfilmer hittills.
 
Lite märkligt känns det ändå, att få hem en stor Michael Bay-blockbuster redo att ses i tv-soffan på premiärdagen, men också oerhört lyxigt. Skruva upp volymen på surround-högtalarna och låt inte mobilen störa dig, för det här är skön, dum, påkostad helgunderhållning från en av actiongenrens största.
| 13 december 2019 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
3
Dumt till en början, men det tar sig när man väl vant sig med det höga tempot och den överdrivna body counten. När filmen var slut var jag riktigt positivt inställd. Jag hoppas på fler filmer från detta sköna gäng. 3/5
Läs mer
1
Jag gav upp efter 10 min, och jag vet fortfarande inte vad filmen handlar om. Nej, filmen förtjänar inte en andra chans. Betyg 1/5
Läs mer
3
Va man hade föreställt sig underhållande film
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu