Alla tiders kvinnor 2016

Drama Komedi
USA
118 MIN
Engelska
Alla tiders kvinnor poster

Synopsis

Dorothea Fields är en bestämd, ensamstående mamma i 50-årsåldern som uppfostrar sin tonårsson Jamie under det sena 70-talet i Santa Barbara, Kalifornien. Dorothea vänder sig till två yngre kvinnor i sin närhet för hjälp med att uppfostra Jamie – Abbie, en fritänkande punk-konstnär, och Julie, en smart och provocerande tonårstjej som bor granne med familjen och är vän till Jamie. Tillsammans lär de Jamie allt de kan om livet, kärleken, sex och frihet.
Ditt betyg
3.3 av 56 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
20th Century Women
Biopremiär
10 mars 2017
DVD-premiär
17 juli 2017
Digitalpremiär
10 juli 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

23 februari 2017 | 10:00

Feminism och kvinnokamp ur en killes synvinkel

Annette Benning med kollegor är fullständigt strålande i detta välskrivna och subtilt humoristiska men ändå lätt melankoliska drama om kvinnor. Manuset är välskrivet och karaktärerna på alla håll väldigt sympatiska. Filmen känns annorlunda men är samtidigt lätt känna igen sig i.
Det är en nostalgisk och ganska pratig film som regissören tillika manusförfattare Mike Mills skapat. Men till skillnad från när pratigt riskerar att bli tråkigt så är detta hela tiden väldigt roligt, intensivt och med ett tydligt driv framåt. Det som sägs är klokt, dråpligt och väldigt ofta tänkvärt, såpass att jag genast vill se om filmen, alternativt lusläsa manuset för att inte missa någonting i det.

”Alla tiders kvinnor” är en historia ur en ung killes synvinkel och handlar om kvinnorna i hans liv på 1970-talet och hur de påverkade honom och hans uppväxt. 


Jamie lever med sin mamma, den något excentriska men väldigt varma Dorothea som en gång drömde om att bli pilot men som nu mest kedjeröker när hon inte arbetar som arkitekt eller uppfostrar sin tonårsson med hjälp av hyresgästerna i deras hem. Eller förresten, röker gör hon ju faktiskt även då. 


Kvinnorna har en central roll inte bara för Jamie som person, men också i filmen överlag trots att berättaren alltså är en ung man (möjligtvis regissören själv?). Ibland ger detta kliv bort från kärnan en tydligare och bättre bild av densamma och just så upplever jag vara fallet med ”Alla tiders kvinnor”, som faktiskt just på grund av detta kliv ifrån ger ännu mer fokus till henne. Filmen blir i slutändan både en hyllning till det ofta benämnda andra könet, till kvinnan som en idé och fantasi, men också och kanske framförallt, en studie av henne som människa vid sidan av och hur hon sakta men säkert började ta sig dit.

Detta är en riktigt härlig film och en frisk fläkt i de rörliga bildernas himmel. Inget är särskilt anmärkningsvärt egentligen, men desto mer är bara bättre på alla sätt. I princip allting i filmen faller rätt, tempot, replikerna, humorn, fotot, och trots att vissa delar spårar en aning ur och kanske inte riktigt är förankrade i det vi tittar på så känns de ändå som lösa partier av en ännu större helhet, varför det också funkar. En film som denna bygger inte på en distinkt intrig eller ett bestämt narrativ utan levererar istället mer sekvenser ur tillvaron och bitterljuvt behagliga tillbakablickar i ett gäng människors liv och hur de en gång påverkade varandra. 


Manuset känns ärligt och som sagt synnerligen välskrivet och presenterar tidsandan och de komplexa karaktärerna riktigt bra. Rollprestationerna är minst lika övertygande som allt det andra och förutom briljanta Bening återfinns Greta Gerwig och begåvade Elle Fanning i ensemblen, samt en mycket charmig Billy Crudup.

”Alla tiders kvinnor” är en film att mysa till, skratta med, lära sig något av och verkligen ta med sig efteråt. Detta är utan tvekan en film om kvinnor, fast samtidigt verkligen ämnad för alla. 
| 23 februari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Vi följer tre kvinnor i California under 70-talet, när dem kämpar för att leva som fria kvinnor inom kärlek, sex, politik och att vara en bra förebild för sin son. Alla tre kämpar på olika sätt att passa in och sätta sin personliga prägel på livet. Och vi följer dem genom en ung killes ögon, som försöker förstå och komma underfund med sig själv samtidigt!! Varm och bitvis riktig bra, men alldeles för seg och vissa stunder för pretentiös!! Gillade soundtracket och det visuella men som sagt lite för lång för sitt eget bästa, vilket gör att betyget dras ner till en svag 3a.. Cast:Anette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig mfl.. aaa
Läs mer