17 Again 2009

Komedi
USA
101 MIN
Engelska
17 Again poster

Synopsis

Mike, 37, är inte nöjd med livet. Han har jobbat alldeles för länge på samma arbetsplats utan att ha befordrats, han är nyskild och han har knappt någon kontakt med sina barn. Livet har inte riktigt blivit som han tänkt sig. Annat var det i high school då Mike var stjärnan i basketlaget och alla tjejers favorit. En sen kväll när Mike är på väg hem i regnet ser han vaktmästaren från high school stå vid räcket på en bro. När han stannar bilen försvinner mannen och det vill sig inte bättre än att Mike faller i vattnet. När han vaknar upp nästa dag upptäcker han att han inte längre är sig själv. Han har förvandlats till en gänglig 17-åring igen.
Ditt betyg
2.6 av 980 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
17 Again
Biopremiär
17 april 2009
DVD-premiär
9 september 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Nils Karlén

16 april 2009 | 15:01

Rutinmässig high school-komedi

Tonårshunken Zac Efron spelar en yngre version av Matthew Perry och lyckas nästan charma sig igenom den här rutinmässiga high school-komedin. Men bara nästan.

Året är 1989 och basketspelaren Mike O'Donell är den populäraste killen i high school. Ett stipendium, college och så småningom världen ligger för hans fötter och skolans snyggaste tjej står vid hans sida. Men så händer det som inte får hända: flickvännen blir gravid och Mike väljer familjen framför en lysande karriär.

Vi hoppar fram i tiden till 2009 och möter en 37-årig bitter och cynisk version av Mike, en människa som hatar sitt liv och låter sin omgivning veta det precis hela tiden. Men när hans fru slänger ut honom och han får sparken från jobbet möter han en märklig gammal man och snart har han blivit den unga versionen av sig själv igen. Frågan är vad han ska göra med sin chans att rätta till saker?

I grunden är "17 Again" en småsöt förväxlingskomedi där ”High School Musical”-hunken Zac Efron får chansen att visa upp lite mer än sitt böljande hårsvall. Att det här är Efrons film från början till slut, och att smått avdankade Matthew Perry får stå tillbaka för att göra inhopp i början och slutet, är både på gott och ont.

Efron gör bättre från sig än väntat och passar onekligen bra som den charmige lillpappan som predikar avhållsamhet och respekt för sina ök- och hormonstinna sjuttonåriga kamrater. Samtidigt är han inget större komiskt geni och efter en trekvart börjar det bli smått tröttsamt att se honom plira busigt mot publiken samtidigt som han levererar en moralkaka som en nyfrälst pingstvän.

Då återstår ultranördiga sidekicken Ned (Thomas Lennon) som sover i en fullskalig replika av en Star Wars-svävare, konverserar på flytande alviska och har byggt upp sitt eget lilla nördparadis i lyxvillan där han bor. Han får ett par hyfsat roliga scener även om manusförfattarna allt för ofta tar i för mycket och sedan låter den gode Lennon löpa amok vilket med facit i hand inte var en särskilt bra idé.

Annars då? Den unge versionen av Mike flörtar vilt med sin, något förvånade, exfru och försöker samtidigt lotsa sina två barn genom skolans hårda verklighet. Det är en story som rullar på av ren rutin och ni förstår alla säkert vartåt det barkar. Men visst, resan dit är aldrig direkt tråkig och Zac Efron har pluggat ordentligt på sina charmkurser. "17 Again" är en sådan film som är infriar alla genrens förväntningar på enklast möjliga sätt och därmed varken går att hata eller älska.

| 16 april 2009 15:01 |