10 Cloverfield Lane 2016

10 Cloverfield Lane poster

Synopsis

Efter att ha vaknat upp från en bilolycka, upptäcker den unga kvinnan Michelle att hon befinner sig i en källarbunker tillhörande en för henne okänd man. En man som säger att han räddat hennes liv från en kemisk attack, vilket gjort att världen utanför nu är obeboelig. Men stämmer det han säger?
Ditt betyg
3.2 av 638 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

14 mars 2016 | 10:00

Tät thriller med otillfredsställande avslut

Om du är ute efter en psykologisk “Room”-liknande thriller snarare än stora rymdmonster så kan faktiskt den här “uppföljaren” vara något för dig. Men en överflödig final sänker tyvärr betyget.
Det finns bra uppföljare, det finns en hel del dåliga. Sedan finns det dem som är bra men som direkta uppföljare känns aningen omotiverade. Välkommen till "10 Cloverfield Lane" som visserligen enligt producent J.J. Abrams är mer en avlägsen släkting till katastrofeposet "Cloverfield" men skillnaderna är klart fler än olikheterna.

Det är ett tämligen intressant, väl fungerande koncept. Vad gör du om du efter en bilkrasch vaknar upp fängslad i John Goodmans källare och får veta att världen håller på att gå under. Är det sanning eller en galen lögn? Om även så är fallet, är farorna utomhus verkligen värre än John Goodman?

Spontant känns bamsebjörnsliknande karaktärsskådespelaren Goodman kanske inte som det väntade valet för rollen som verklighetsfrånvänd lantispsykopat men faktum är att han är riktigt obehaglig. Hans stirriga blick och svajiga humör gör att man fullständigt sympatiserar med hjältinnan Mary Elizabeth Winsteads alltmer desperata flyktförsök.

Det blir en eggande kombination av thriller och kammarspel där spänningen trappas upp gradvis. Medan Winstead finner en vän i medfången John Gallagher Jr ("The Newsroom") så utvecklas Goodmans antagonist till en tragisk ensamräv med trasigt hjärta. Trions samspel är fint och karaktärerna fyller sitt syfte för storyn. Winstead får dessutom äntligen en matig actionroll efter en rad bäst glömda B-rullar.

Filmen är faktiskt riktigt bra de två första tredjedelarna. Man utnyttjar det begränsade utrymmet fint och undviker med såväl spänning som lite humor att hamna i fällan att med få karaktärer likna en filmad pjäs. Det enda problemet är att filmen är en "slags" uppföljare till "Cloverfield".

För under filmens gång glömmer jag nästan bort varifrån den härstammar. Men så inleds en rätt omotiverad final där vi blir påminda om originalfilmens intrig. Det är inte direkt uselt men liknar nästan en helt annan film än den vi sett på senaste timmen. Ungefär som om Brie Larson från "Room" skulle hamna i "Prometheus".

Samtidigt som jag uppskattar att man försöker göra något annorlunda och även att man faktiskt måste sälja en film så känns det som om man offrar filmens integritet när den täta thrillern förvandlas till standardaction. Det är en klart sevärd film men oförmågan att knyta ihop säcken på ett tillfredställande sätt resulterar tyvärr i ett lägre betyg. Men för de som ogillade "Cloverfield" så är en god nyhet att vi åtminstone slipper den skakiga handkameran.
| 14 mars 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
WOW, fan vad glad jag är att jag INTE såg trailer eller googla posters innan jag såg filmen, för överraskningsmomenten och att inte veta vad som ska hända är 90% av hela filmen, dem första 2/3 delar av filmen är så jävla grymt! Kul att få se John Goodman igen i sitt esse. Lite Room känsla både i kidnappning/trånga rummet och huvudrollsinnehavaren Mary Elisabeth Winstead som faktiskt är lite lik Brie Larson (Room). Hela känslan, musiken, castingen och manuset är sjukt jäkla imponerande och grymt tills slutet utan att spoila för mycket, säger jag bara klipp bort slutet tack! Men så sjukt bra film, missa inte!! Bara boka, se inga trailer eller klipp om filmen gå bara rakt in i biosalongen...punkt! :) Betyget blir en 4a... AAAA
Läs mer