Intervju

Skribent

Henrik Skapare

4 februari 2018 | 16:00

Intervju: Vince Vaughn om våld, manlighet, och sin nya image

I brutala “Brawl in Cell Block 99” får vi se Vince Vaughn som vi aldrig har sett honom förut. MovieZine tog ett snack med Vince och filmens manusförfattare och regissör S. Craig Zahler om filmvåld, manlighet och att ta steget från knäppa komedier till hårdkokt action.
En patriotisk amerikan med stark moralisk kompass tvingas in på brottets bana för att försörja sin gravida fru. När han hamnar bakom lås och bom är han redo att sona sitt brott – men mardrömmen har bara börjat. Frun kidnappas och för att rädda henne måste han mörda en fånge som råkar befinna sig på den tuffaste avdelningen på landets hårdaste säkerhetsanstalt. Men först måste han ta sig till denna gudsförgätna plats – och knytnävarna är hans inträdesbiljett.

Nej, såhär har du faktiskt aldrig sett Vince Vaughn, och om något visar hans senaste film att ”True Detective” och ”Hacksaw Ridge” bara är början på en ny karriär för skådisen som för tjugo år sedan slog igenom med ”Du, var är brudarna?”.

Nu har ni gjort den här filmen tillsammans och ni har redan filmat klart ert nästa samarbete, ”Dragged Across Concrete”. Hur hittade ni varandra och vad fick det att klicka?

Zahler: Haha, stjärnorna stod i linje! Nej men jag hade skrivit det här manuset alldeles innan jag gjorde min förra film ”Bone Tomahawk”. Det kändes som en film jag kunde göra med hög kvalitet i förhållande till den budget jag kunde få, och när jag började fundera på vem som kunde vara ett intressant val för rollen kom jag att tänkta på Vince.

… som då var mittemellan ”Trubbel i paradiset” och ”Grannpatrullen?” Inget självklart val ändå?

Zahler: Jag hade följt hans karriär sedan ”Du, var är brudarna?” och har alltid beundrat hans arbete. Jag hade aldrig sett honom i den här typen av roll men var övertygad om att han skulle klara det. Liksom ni svenskar är han en stor en lite skrämmande kille.

Vince: Jag var ett stort fan av ”Bone Tomahawk” och tyckte att det var en väldigt originell film som inte liknande någonting annat. När jag läste manuset blev jag helt tagen av hur välskrivet det var, fullt av komplexa karaktärer, överraskningar och trovärdiga vändningar.

Vilken var den största utmaningen?

Vince: Slagsmålsscenerna var väldigt utmanande eftersom jag inte hade gjort sånt tidigare, men också att filmen är så grundad i emotionellt komplexa relationer. I slutändan är det en berättelse som handlar om moral. Det är historien om en man som måste göra det han måste göra och det var uppfriskande.

Filmen är så olik allt annat du gjort att det är svårt att inte se den som ett statement från din sida. Ska vi ge upp drömmen om ”The Internship 2”?

Vince: Jag skulle inte säga att det handlar om att göra något statement eller bevisa något. Jag har redan gjort ”Hacksaw Ridge” som var lite mer dramatisk och den här rollen har sina komiska stunder. Jag vill helt enkelt göra roller som gör mig intresserad. ”Brawl in Cell Block 99” var intressant att dyka ner i för att den krävde så mycket av mig.

Hade du tackat ja till den här rollen för 10 eller 20 år sedan?

Vince: Jag hade gladeligen tackat ja! Men rollen fanns inte för 20 år sedan och jag blev aldrig erbjuden den. Jag är intresserad av allting som har hög kvalitet. Speciellt nu när nästan alla filmer som görs ska följa en utstakad plan. De flesta filmer föds ur frågor som ”hur ska vi göra för att inte göra någon förnärmad?”, ”hur ska vi nå den största publiken?” och ”hur ska vi få folk att tycka om oss?”. Man blir glad när man hittar någonting annat.

Filmen har fått bra recensioner och folk verkar gilla den. Var ni rädda att den inte skulle gå hem?

Zahler: Jag var säker på att jag själv skulle tycka om den. Du förstår att jag kommer från en annan bakgrund än många som söker efter godkännande, stor publik och pengar. Jag lärde mig att leva ett liv som kock samtidigt som jag spelade i ett metal-band, och det gör man inga pengar på. När jag fick chansen att skriva och få mina manus lästa ville jag göra det på samma sätt, utifrån min egen smak.

Zahler: Men sen tycker jag att det är toppen att filmen och skådespelarna hyllas. Vince är helt otrolig i filmen. Jag har faktiskt inte sett en bättre skådespelarinsats under senaste årtiondet. Jennifer Carpenter är också otrolig, Don Johnson är fantastisk och Udo Kier … han är ju Udo Kier!

Min flickvän trodde att vi skulle se en typisk Vince Vaughn-komedi igår kväll så hon blev ganska chockerad när Vince började stampa sönder huvuden. Vad är grejen med det råa våldet?

Zahler: Det ligger på gränsen, men liksom i ”Bone Tomahawk” är du med och hejar på karaktären som gör alla de här hemskheterna. Du vill att han ska göra lite av det, men sen går det över styr och då blir du obekväm. Den här karaktären har mer raseri i sig än vad någon i biopubliken någonsin kommer att komma i kontakt med och då blir det naturligtvis väldigt starkt. Kanske för starkt för vissa och det är okej. Filmen är inte för alla.

Vince: En kul grej med den här filmen är att många tjejer, som din flickvän, ryggar tillbaka när de ser den här typen av våld. De har aldrig sett det förut och blir obekväma. Men samtidigt vill de ha en sån här man i sin närhet, någon som kan skydda dem i en farlig situation. Det är intressant att se.

Vince: Det här är en karaktär som har blivit illa behandlad och blivit utsatt för hemska saker under så lång tid, att när de väl svarar genom att göra hemska saker uppstår en komplicerad dynamik. Vi gör det inte lätt för personer att heja på en sak. Istället visar vi en komplicerad värld och det tror jag att publiken gillar.
 
 
"Brawl in Cell Block 99" finns nu att köpa digitalt. Filmen släpps på blu-ray & dvd den 5 februari.
| 4 februari 2018 16:00 |