Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

14 september 2020 | 20:00

Tony Hale om Forky och livets stora frågor

Den älskade karaktären Gaffe från ”Toy Story 4” återvänder med en egen serie kortfilmer på Disney+. MovieZine fick en pratstund med mannen som gör rösten till en nyfiken spork.
Vad är pengar? Vad är kärlek? Vad är en vän? Vad är ost? Livets små och stora frågor avhandlas i animerade serien "Gaffe ställer en fråga", där den älskvärda figuren från "Toy Story 4" avancerat till huvudroll.

Den barnsligt nyfikna rösten till Gaffe (eller Forky på engelska) görs av Tony Hale, som kanske främst känns igen för roliga roller i ”Arrested Development” och ”Veep”. Men den amerikanske komikern är också en flitig röstskådis, just nu högaktuell som ett talande plastbestick - hur gick det till egentligen?
 
Läs också: Disney Plus i Sverige - skaffa ditt abonnemang här...

När förstod du att du skulle få medverka i mer än den fjärde ”Toy Story”-filmen?

- Det var runt sju månader innan filmen kom ut. De frågade om jag skulle vara intresserad av att göra en serie kortfilmer. Jag älskade idén, för Gaffe kom till världen med en massa frågor. Vi fick spinna vidare på det. Jag gillar seriens enkla sanningar: ”Vad är ost? Vad är kärlek? Vad är en vän?” Det är simpelt, gulligt, och oerhört välgjort eftersom det är ju Pixar som står bakom.

Serien tilltalar både barn och vuxna. Vad kan vuxna lära sig av Gaffe?

- Vi kan nog alltid se världen ur ett enklare perspektiv. Men Bob Peterson som skrev och regisserade gjorde den väldigt rolig så att alla kan kan njuta av serien. Men ofta behöver vi som vuxna återvända till de enkla frågorna. Livet kan lätt bli kaotiskt.
 
 
Gaffe var min självklara favorit i ”Toy Story 4”. Hur förbereder man sig för en sådan roll? Hur hittade du din inre spork?

- Ha ha! Det kommer från mycket smärta. Det jag älskade med Gaffe är att det inte fanns några regler. Han visste ingenting om Toy Storys universum. Han trodde att hans enda mål i livet var… ”Jag är här för att hjälpa folk äta chili, och sen ska jag ner i soporna.” Det var allt. Men sen kom Woody och sa: ”Du är menad för större saker. Du ska älska och bli älskad.” Jag avgudar hela det budskapet.

Blev du förvånad när Gaffe blev en sådan succé?

- Nej, inte alls. Jag kände ju till Pixars rykte. Jag vet att de lägger ner mycket tid på berättelsen och på den vackra animationen, så jag visste att jag var i oerhört goda händer. Det gjorde mig också nervös. Men Gaffe är ju så gullig. Jag har sagt det innan men Gaffe är oerhört enkel och han ställer enkla frågor. Livet är kaos just nu, det är trevligt att ha en karaktär som ser livet som härligt och enkelt.

På tal om frågorna som Gaffe ställer. Vilka frågor skulle du vilja se besvarade i serien framöver?

- Bra fråga… Jag skulle vilja veta: varför pratar folk så högljutt i sina mobiler?

Gillar du röstskådespeleri på samma sätt som vanligt skådespeleri?

- Det gör jag. Det är såklart annorlunda när man bara har sin röst. Men när det kommer till att agera så är man lika fånig framför en mikrofon som framför en kamera, för att man vill förmedla samma känslor.

Jag läste att du haft ångestproblem. Hjälpte det dig att relatera till Gaffes ängsliga personlighet?

- Jodå. En del av ångesten är att livet kan kännas överrumplande. Terapi har hjälpt mig att hantera det. Jag kände det som att Gaffe är konstant överrumplad. Det var lätt att jobba med. Det roliga med Gaffe är att han inte var rädd att ställa frågor. Han frågar vad han vill, istället för att hålla inne med det. Problemet med ångest är att man håller mycket inombords.
 
 
En stor existentiell fråga, eftersom han är en spork: Borde inte han kallas Sporky?

- Det var en stor fråga, haha! Men Bonnie som skapade honom kände bara till gafflar, så det var därför hon döpte honom till Forky. Men det är en del av hans kris. Han går runt och säger: "hörni, jag är en spork! Varför kallar ni mig Forky?"
 
Vi har ännu inte fått testa tjänsten i Sverige. Har du själv Disney+ och hur är din upplevelse? Vilka är dina favoritserier?

- Det finns så mycket jag älskar. Jag älskar att alla ”Simpsons”-avsnitt finns med, och såklart ”The Mandalorian”. Att kunna gå igenom hela biblioteket och hitta alt från Lucasfilm, alla Star Wars-filmer… Det är galet att tänka på hur mycket som finns där.

Är du själv ett fan av animerad kortfilm?

- Jag har alltid uppskattat de olika kortfilmerna som Pixar visar med sina långfilmer. Jag älskade den om dumplings som visades med ”Superhjältarna 2”, tror jag. ”Bao” - den är en av mina favoriter.
 
Disney Plus lanseras i Sverige tisdagen 15 september. Läs mer på disneyplus.se...
| 14 september 2020 20:00 |