EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

26 maj 2017 | 21:00

Svenska Madeleine Vall Beijner knep actionroll i "Wonder Woman"

Madeleine Vall Beijner är kampsportstjejen från Stockholm som blev stuntkvinna i sommarens stora superhjältefilm. Snart syns hon på bioduken som en av amazonkrigarna i ”Wonder Woman” - och Madeleine har bara fått mersmak för skådespeleri.
- De kallade oss ”Scandinavian Fury”. Det var jag, Lisa Loven och Connie Nielsen. En svensk, en norsk och en dansk, säger Madeleine med ett skratt när vi möts på ett fik på Södermalm i Stockholm.

Året var 2015 då Madeleine Vall Beijners karriär som fighter fick ett abrupt slut efter en skada. Det dröjde inte länge innan ett rollerbjudande i ”Wonder Woman” trillade ner från himlen.

- Jag fick ett mail från en stuntkoreograf på filmen, någon som kände till mig som fighter. De ville veta om jag också kunde skådespela. Först trodde jag att det var någon som raggade, ett bluffmail. Men jag frågade Gago (Dragomir Mrsic, reds. anm.) som är en vän, och känner folk i branschen. Han sa att det var på riktigt från Warner Bros.

Sen gick det ganska fort, berättar hon.

- Jag flög dit för att träffa Patty Jenkins (regissören). Jag fick läsa en scen framför kameran, bara så de skulle se att jag inte var helt tappad. Jag har aldrig haft en tanke på att bli skådis. De hade redan börjat inspelningen, men de avbröt för att hämta Patty så hon kunde träffa mig. ”Tack snälla, för att du kom hit! Du är så himla häftig” sa hon innan jag ens hann tacka henne för den här chansen.

Regissören bakom hyllade dramat ”Monster” och piloten till ”The Killing” hade redan koll på Madde och hennes färdigheter.

- Jag tror att hon har velat välja ut tjejer som är starka på riktigt. Skådisarna är ju skådisar, men statisterna eller stuntfolket är atleter med idrottslig bakgrund. De spelar liksom inte.
 
Vall Beijner som Egeria på inspelningen av "Wonder Woman".
 
Madeleine Vall Beijner spelar Egeria, som är en av amazonerna på ön Themyscira där Diana - Wonder Woman - växer upp. Egeria har inga egna repliker i filmen men däremot gott om actionscener.

- Jag är Captain of the Guard, under Antiope som är Robin Wrights krigargudinna. Jag spelar en av hennes närmsta generaler. Hon har inga repliker, det blir mer dödsvrål, haha. Men ändå gick vi hos en dialektcoach, för de visste inte om de skulle slänga åt oss någon replik.

Arbetet med filmen tog fyra månader i början av 2016. Inspelningen pågick i London och Italien, och föregicks av stenhård träning - något hon är van vid sedan många år. Men att arbeta med Hollywoodfilm är annorlunda mot att slåss på ryska arenor. Vall Beijner minns med ett leende de första turerna mellan Stockholm och storfilmsinspelningen.

- De första veckorna sattt jag och flinade för mig själv! Jag hade en limo som hämtade mig i Högdalen utanför betonghöghusen. Det var nästan komiskt. Egen chaufför och första klass… Det var hyfsat skarpa kontraster. Men jag gillade det från början.

Att träffa filmens stjärna Gal Gadot blev en positiv överraskning.

- De stora skådespelarna är så vettiga och sköna. Gal är precis som i filmen, rättvis, trevlig, ödmjuk men även skittuff. Patty Jenkins var jättebra. När vi alla var trötta, slitna och utmattade, tryckte hon på det som var positivt och bra, och behandlade alla med respekt.

Är det mycket hemlighetsmakeri vid en sån produktion?

- Absolut. Vi fick inte ens säga var i Italien vi var. Paparazzi hittade oss ändå, på något sätt. De fotade folk som kom ut från toaletten. ”Är det hon som är…?” ”Nej, det är bara någon som har bajsat”, säger hon med ett skratt.

Vad hade du för relation till Wonder Woman tidigare?

- Ingen alls. Men jag har också levt ett lite speciellt liv, inne i fighting-bubblan. Jag har knappt ens kollat på tv på tolv år, jag har verkligen levt kampsport. Det här var en helt annan värld. Det var inte längesen jag frågade ”Var ligger Hollywood?” (skratt).

Hon har däremot sett ”Batman v Superman” under inspelningarna i Italien.

- Den fick vi faktiskt kolla på där med hela gänget. Det var häftigt att se. Från och med att jag hamnade i filmvärlden har jag börjat intressera mig för film. Men innan dess har jag boxats och sparkats.
 
På galapremiären av "Wonder Woman" i Los Angeles.
 
Det är dock inte första gången som Madeleine Vall Beijner står framför kameran. Hon har också medverkat i ”Johan Falk - Blodsdiamanter” som fighter, och i en av Aviciis musikvideos. Rollen i ”Wonder Woman” lärde henne mycket om skådespeleri.

- Det är så klart annorlunda. Det jag har tränat upp i så många år är att inte visa något. Man ska inte annonsera att det kommer en smäll. Nu blir det ju motsatsen, nu ska jag öppna upp och visa jättemycket, för att slåss på film är så annorlunda. När man blir träffad måste man verkligen skådespela. Där fick jag drilla mig själv lite.

- Jag minns när vi skulle träna på att bli skjutna. När det var min tur började alla asgarva. De kallade mig RoboCop: ”Maddie är inte en sån som dör bara, vi lämnar det där.”

Vad har du gjort under året sedan inspelningen?

- Jag landade efter att ha bott utomlands i nästan ett halvår. Och sen har jag utökat mina skills, jag har tagit vapenlicens, mc-kort, gjort gymnastiklektioner för volter. Jag kör dans för att bli bra på att snappa upp koreografier. Jag har utökat mitt vapenförråd, kan man säga. Det är mer normalt kanske att man börjar träna och bygga upp sig, och sen gör man film. Men jag hamnade ju mitt i det direkt.

Med ett bredare register är Madeleine Vall Beijner redo för mer film.

- Jag är tacksam för att det trillade ner från himlen och passade mig. Det är ganska likt fightingen, att resa, träffa nya människor, och leverera när det gäller. Sen är det en utmaning med action, och alla stuntgrejer. Det är så nära jag kan komma fightingen, om man ska hitta något att ersätta. Det kom väldigt lägligt och passande.

I veckan hölls galapremiären för ”Wonder Woman” i Hollywood, och filmens svenska actionstjärna har bara goda saker att säga om den färdiga produkten.

- Det är inte bara coola effekter, där finns ett budskap också. Det som jag gillar med Wonder Woman är att hon är så mänsklig. Hon är inte bara en superhjälte med allt det innebär. Hon står för sanning, och hon har ett stort hjärta. Det är en bra kombination. Man har sitt ansvar. Om man är stark måste man vara snäll, som man säger. Det finns något fint med filmen också. Förutom att den är skitcool!
 
 
"Wonder Woman" får svensk biopremiär den 2 juni.
| 26 maj 2017 21:00 |