EXKLUSIVT

Skribent

MovieZine

8 december 2018 | 18:00

Rebecca Ferguson: "Jag lever i två olika världar"

Vi pratar med Rebecca Ferguson, en av Nordens mest kända stjärnor på den internationella filmhimlen, som varvar actionfyllda roller med vardagen i Sverige.
Svenskfödda Rebecca har de senaste åren gjort lysande insatser i flertalet amerikanska och brittiska storfilmer och tv-draman och hon har arbetat med några av de största namnen i Hollywood. Det stora genombrottet fick hon för tre år sedan när hon spelade mot Tom Cruise i ”Mission: Impossible - Rogue Nation”. Nu är Rebecca åter igen aktuell i rollen som Ilsa Faust i nya storfilmen ”Mission Impossible: Fallout”.

- Jag älskar Ilsa Faust!, säger Rebecca när hon ringer upp från gästhuset i trädgården hemma i Simrishamn. Ilsa är tuff, smart, självsäker, vältränad och allt sånt där som jag beundrar i en filmhjältinna. Det är en ära att få spela henne! Ilsa matchar Ethan Hunt, och hon räddar livet på honom vid mer än ett tillfälle.

I ”Mission Impossible: Fallout” möter vi återigen Ethan Hunt (Tom Cruise) och hans IMF-team (Alec Baldwin, Simon Pegg, Ving Rhames) som tillsammans med några bekanta allierade (Rebecca Ferguson, Michelle Monaghan) kämpar mot tiden efter ett misslyckat uppdrag. Henry Cavill, Angela Bassett och Vanessa Kirby är också med i den dynamiska rollistan och filmskaparen Christopher McQuarrie står än en gång för regin.

- Jag älskar verkligen det här gänget, säger Rebecca. Vi har galet roligt tillsammans. Simon Pegg är min bästis, han är en väldigt rolig och trevlig kille och vi exakt samma humor. Häromdagen kollade jag på hans film ”Hot Fuzz" och jag älskar den lika mycket som när jag såg den första gången.
 
 
Hur var Tom Cruise att arbeta med? Man har ju hört att han till exempel inte tillåter att man tittar honom i ögonen på filminspelningsplatsen och att han kan vara svår att arbeta med.

- Jag läste också en massa konstiga saker om Tom innan jag träffade honom, men jag tänkte att jag kör på precis som jag brukar göra med alla nya människor jag träffar, svarar Rebecca.

- Jag försöker alltid att inte vara dömande eller ha förutfattade meningar om människor jag möter. Och jag måste säga att Tom är så långt ifrån allt det där man hört och läst som en person kan vara! Kanske är alla rykten om honom rena påhitt eller också var han annorlunda när han var yngre och har förändrats med åren. Jag vet inte och jag har inte frågat honom. Den Tom jag lärt känna och arbetat med kunde inte vara mer fokuserad och intresserad av sin omgivning. Han älskar det han gör, han bryr sig om sina medskådespelare och sitt team. Han är väldigt intensiv och busig när han är ledig, men när det är dags för tagning är det serious business och då är han superfokuserad.

Det är mycket action i ”Mission: Impossible - Fallout” och trots att Rebecca var höggravid under slutet av inspelningen gjorde hon så många stunts hon kunde.

- En scen var särskilt minnesvärd att filma, säger hon och skrattar. Jag skulle sitta på Henry Cavills axlar och knipa med benen kring hans hals. Det var nog lagom bisarrt för filmteamet att se en gravid kvinna klättra upp på en karl, med hjälp av en stege, och köra in tuttarna i hans ansikte för att sedan klämma fast sig kring hans hals. Men det gick bra att filma scenen och efteråt kunde vi skratta gott.
 
 
”Mission: Impossible - Fallout” filmades i England, men yrket som skådespelare har tagit Rebecca till många andra spännande platser runt om i världen, ibland i ganska långa perioder i taget.

- ”Kvinnan på tåget” filmades i New York. Det var roligt. Jag och min man hyrde en bostad där så att vi fick möligheten att leva där på riktigt, handla i affären och upptäcka mysiga loppmarknader. Jag gillar New York, men jag skulle inte vilja bo där jämt. Samma med London, jag älskar Richmond. Vi har ett hus där och vi bor där när jag arbetar i London. Jag gillar Richmond Park där man kan promenera och cykla, närliggande Barnes och Chiswick är fina områden också. Dessutom ligger Richmond i rätt ände av staden för närhet till filmstudios som Pinewood och Shepperton, så det är väldigt praktiskt att bo där.

Rebeccas man Rory driver eget företag, men i vilken bransch vill Rebecca hålla hemligt. Hon avslöjar dock att han kan arbeta var som helst, så det är en frihet att han kan resa med henne när hon arbetar utomlands så att de får vara tillsammans.

- Det är en sån lyx, jag vet inte hur det skulle gå annars. Om jag var borta i flera månader i taget skulle vi ju aldrig ses. Jag skulle hata att ha det så.

Rebecca har två barn, sonen Isac, 11, från ett tidigare äktenskap och dottern Saga, som föddes i juni i år.

- Vi bor i Simrishamn i södra Sverige. Jag älskar min lilla fiskeby. Min son Isac går i skolan här, annars kanske jag inte hade flyttat hit. Men jag är glad att det blev så, att jag tvingades ta del av lugnet som råder här. Isacs pappa Ludwig bor i närheten och vi umgås och har härliga grillfester tillsammans allihopa. Vi är som den där storfamiljen i filmen ”Tillsammans”.
 
 
Rebecca skrattar och säger sedan att när hon befinner sig hemma tillsammans med barn och familj känns det ibland smått overkligt att göra intervjuer och prata om ”Mission: Impossible - Fallout”.

- Det känns som två helt olika världar. Vilket det är ju också är. Jag gillar att arbeta och får inte vara hemma för länge för då börjar jag att fixa och dona hemma på ett ganska maniskt sätt. Jag drar igång stora renoveringsprojekt, vilket i och för sig är jätteroligt men ibland blir det för mycket liksom.

Rebeccca säger att hon trivs med sitt liv just nu.

- Jag vet att jag har en massa roliga filmjobb på gång och jag har det väldigt bra hemma. Jag känner mig lycklig. Jag känner att jag har hittat en fin balans. Samtidigt är jag medveten om att jag inte vet hur länge jag får behålla balansen. Det gäller att värna om det goda medan man har det. Jag lever, som sagt, i två hela olika världar - och jag älskar dem båda.
 
Monica Agorelius
 
 
”Mission: Impossible – Fallout” finns nu ute på 4K UHD, Blu-ray och DVD.
| 8 december 2018 18:00 |