Intervju

Skribent

Mats Karlsson

13 november 2012 | 19:30

Peter Fonda: "Jag jagade aldrig berömmelse"

#SFF12 - Skådespelarlegenden pratar om hur hans liv har förändrats efter "Easy Rider".

Peter Fondas namn är fortfarande synonymt med "Easy Rider", trots att den kom för över 40 år sedan. Fonda är här för att gästa Stockholms filmfestival, och MovieZine passade på och fråga honom om filmen som ingen människa kan glömma, och hur juryarbetet egentligen går till.

Har det varit tuffa dagar med att se film på löpande band?

- Ja, det har blivit mycket film. Det är inte bara filmen man ska ha en åsikt om, man ska även utse Bästa skådespelare, Bästa skådespelerska, Bästa regissör, Bästa musik och Bästa manus och det är ganska bisarrt, hehe. Jag har gjort så många olika saker bakom kameran, jag har jobbat med kameran, redigerat och har gjort musik till filmen. Jag har till och med fixat generatorn. Det gör att jag kan lättare kan ha en uppfattning om filmarbetet, som jag har nytta av nu när jag sitter med i juryn på en filmfestival. Men det är mycket film man ska titta på. Genomsnittslängden för en film är två timmar och det blir 40 timmars filmtittande. Jag har inte en chans att hinna med att ha kul i Stockholm! När jag var här 1971 hade jag däremot grymt kul.

Tidigare i veckan presenterade du "Easy Rider". Vad har den filmen betytt för dig?

- Den gav mig chansen att skapa min egen karriär. Den kom direkt från hjärtat. När jag var med i "Easy Rider" insåg jag att jag ville göra mer än bara vara framför kameran. Jag blev så fascinerad över processen, så "Easy Rider" var en nyttig erfarenhet för mig. Men samtidigt var det en hemsk upplevelse, för man såg efteråt hur man såg ut i filmen, haha. Men vi gjorde saker i filmen som ingen annan hade gjort innan. Jag hade ingen aning hur legendarisk filmen skulle bli, bara att den skulle bli framgångsrik. Men jag jagade aldrig berömmelse, jag hade ingen sådan åtrå.

99% tänker på "Easy Rider" när man nämner "road movie". Är du medveten om vilken kolossal genomslagskraft som filmen har haft?

- Nu är jag medveten om det. Men när vi gjorde filmen var jag inte det. Jag var bara glad för att få möjligheten att få visa upp filmen för hela världen. För några år sen åkte jag och min fru runtom i världen på festivaler, på grund av 40-årsjubiléet av "Easy Rider". Jag hoppas att jag kan vara med på 50-årsjubiléet, haha.

Hur stor är "Easy Rider" egentligen utanför USA?

- Det är annorlunda. Det är en amerikansk film med en amerikansk historia, men genomslagskraften är lika stor över hela världen. Oavsett om man pratar svenska, kinesiska, franska eller italienska reagerar folk på samma sätt på filmen. Även om stolthet är en av de sju dödssynderna så är jag väldigt stolt över den här filmen.

Läs vår recension av "Easy Rider" här »

Följ bevakningen av årets Stockholms Filmfestival här »

| 13 november 2012 19:30 |