Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

5 april 2013 | 19:30

Nikolaj Coster-Waldau: "Varför göra om Huvudjägarna"?

Nikolaj Coster-Waldau om "Game of Thrones", sina bioaktuella filmer och en onödig remake.

Danske Nikolaj Coster-Waldau är överallt just nu. Förutom rollen i "Game of Thrones", fantasyserien som växer sig större för varje säsong, gör han två - nej, tre - roller på bio. Han spelar tuff soldat i science fiction-filmen "Oblivion" och två tvillingbröder i skräckisen "Mama".

Ändå hann han slita sig från allt jobb för ett gästspel i Stockholm, och det är vi glada för. MovieZine tog chansen att fråga ut skådespelaren om hans arbete med Guillermo del Toro, Jessica Chastain och såklart om Ridley Scott som upptäckte honom.

Inledningen i "Mama" väckte en fråga som inte besvaras i filmen. Vad hände där i huset, egentligen? Har Mama varit i farten?

- Man hör ett skott, det var han som sköt sin fru. Han har haft ett komplett nervöst sammanbrott och förlorade allt på börsen. Han är som killen man läser om i tidningen, familjemannen som plötsligt dödar hela sin familj. Det var historien jag körde på. Han har bråkat med sin fru och skjuter henne. Oavsiktligt, kanske. Men det är riktigt tragiskt.

En hemsk historia.

- Ja, absolut. Men det överraskade mig när jag läste manuset. Jag var inte beredd på det. Jag väntade mig inte en skräckhistoria med en sådan realistisk och dramatisk början. Sen tar filmen en annan väg såklart, men jag tyckte det var intressant. Allt som brorsan Luke gör senare i filmen styrs av hans bror. Han vill rätta hans misstag, och gör en del felaktiga val. Man kan lugnt säga att han och hans flickvän inte är rätt personer att ta hand om de här flickorna.

"Mama" marknadsförs som en ny skräckfilm från Guillermo del Toro, som ju har producerat och regisserat några riktigt bra sådana. Hur involverad var han den här gången?

- Han hittade kortfilmen "Mamá" som den här bygger på. Vi spelade in i Toronto, i samma studio där han samtidigt gjorde "Pacific Rim". Så regissören Andres Muschietti och han träffades varje dag för att gå igenom dagens arbete. Del Toro kunde komma på inspelningen, men han tog aldrig över som regissör. Han var mån om att stå tillbaka i sin roll som producent. Han var väldigt involverad i post-produkionen. Teamet som vann en Oscar för "Pans labyrint" gjorde specialeffekterna till "Mama". Jag tror att man känner igen stilen.

Vi har inte sett "Oblivion" ännu, men vad kan du berätta om inspelningen och arbetet med Morgan Freeman och Tom Cruise?

- Jag har inte heller sett den, haha. Det får bli nästa vecka. Men det var en härlig upplevelse. "Oblivion" är en stor Tom Cruise-film, en storslagen sci fi-historia, jag älskar den typen av film. De som väcker existentiella frågor. Vad skulle hända om det här hände? Var skulle vi ta vägen? Jag gillade också regissören Joseph Kosinskis design och hans idéer kring hur den här världen skulle se ut. Bland annat att han ville spela in sin sci fi-film på dagtid. "Blade Runners" framgångar gjorde att alla filmer blev mörka och regniga, den här är ute i det öppna. Den blir häftig och visuell. Tom Cruise har huvudrollen, det är hans historia. Jag spelar en mindre roll, ihop med Morgan Freeman. Det är svårt att prata om karaktären utan att avslöja något. Det kommer en twist. Man tror att det ska gå åt ett visst håll, men någonstans under filmens gång blir det något rätt annorlunda.

Och visst skulle Jessica Chastain också få en roll i "Oblivion"?

- Ja, när vi spelade in "Mama" pratade hon om "Oblivion". Men på grund av "Zero Dark Thirty" så hann hon inte med båda. Jag vet inte hur långt de hade kommit, de kanske bara pratade om det. Jag vet heller inte vilken av de två kvinnliga rollerna som skulle vara hennes.

Man måste ju fråga om "Game of Thrones". Kingslayer verkar vara en kul roll att spela...

- Det är en fantastisk roll.

Men skulle du kunna se dig själv spela någon av de andra?

- Det roliga är att jag bara kan tänka mig Jaime Lannister. Jag älskar karaktären, som skådespelare söker man karaktärer som har hemligheter och som överraskar. Om jag var tvungen att välja någon annan karaktär... Nej. Nej. Jag väljer honom.

Vem hejar du själv på i kampen om tronen?

- De gör bäst i att bara göra sig av med tronen helt och hållet. Den är väldigt obekväm.

Tror du att Jaime är ute efter den?

- Nej, jag är övertygad om att han inte är det. Han har varit nära att sätta sin häck på tronen en gång, och det ledde till mycket problem. Jag är övertygad om att han inte vill bli kung. Den enda jag kanske kan föreställa mig i framtiden, som kan bli en bra kung om han växer till sig och inte blir helt uppfuckad, det vore Bran Stark. Grabben som jag knuffade ut genom fönstret. Han kan bli bra.

Du nämnde "Blade Runner" innan, och du har ju jobbat ihop med Ridley Scott vid två tillfällen. Inte på någon av hans sci fi-filmer dock. Men håller ni kontakten?

- Vi käkar frukost varje fredag och pratar om barnen... Nej då, jag har träffat honom ett par gånger sedan dess. Han är en trevlig kille och en toppenregissör. Vi är inte vänner men vi hade riktigt kul när jag jobbade ihop med honom. Det skulle jag gärna göra om.

Han planerar ju både en "Blade Runner 2" och en "Prometheus 2" nu. Ska du inte ta och ringa honom?

- Verkligen? Men uppföljare... Jag skulle hellre vara med i första "Blade Runner". Man vill vara med i originalet, eller hur?

Hur gick det till när du fick rollen i "Black Hawk Down", din första film i Hollywood?

- Jag bodde i en lägenhet i Köpenhamn när jag fick manuset. Jag hade inte råd att flyga över för en provspelning, det var en liten roll, så en vän kom över med en videokamera. Vi spelade in en kort scen på vinden, med häftig belysning. Idag kan man bara ladda upp det men då var det FedEx som gällde. Två veckor senare ringde de. Det var galet, för sånt händer nästan aldrig. En agent ringde mig, de kunde inte heller tro det! Sedan åkte jag till North Carolina för att träna med specialstyrkorna där. Eric Bana var med, vi hade en fantastisk vecka. Det är en helt annan historia. Sen kom vi fram till Marocko där jag träffade Ridley Scott för första gången. Häftig kille. Påkostad film. (skratt)

På tal om original. Kommer du att se nya "Headhunters"?

- De vill både göra om den som film och som en TV-serie. Jo Nesbø som skrev boken är riktigt duktig. Jag kommer se den, absolut. Men varför göra den överhuvudtaget? Morten Tyldum som regisserade "Huvudjägarna" gjorde redan ett så bra jobb. Det verkar vettigt att göra en nyinspelning på en film som inte var så bra, då kan man ju lyckas. Men att upprepa ett riktigt mästerverk, det funkar sällan.

Borde de lämna den ifred?

- Nej, nej, det ska bli intressant att se. Men de måste nog tänka om helt. Det finns scener i vår film, val som regissören har gjort och sättet som den är inspelad på... Hela scenen där han dyker ner i skitpölen är bara så perfekt. Eller scenen där han blir träffad av lastbilen... Det blir tufft att följa upp. Jag skulle inte vilja vara den regissören.