EXKLUSIVT

Skribent

Mats Karlsson

3 mars 2015 | 16:00

Sigourney Weaver: "Neill Blomkamp står i en egen klass"

Skådespelarlegendaren berättar exklusivt för MovieZine om "Alien", "Chappie" och "Avatar 2".
Sigourney Weaver och Ridley Scott skrev minst sagt sci-fi-historia med "Alien", något som James Cameron fyllde på med "Aliens". Weaver har en roll i Neill Blomkamps bioaktuella "Chappie" och duon planerar även att göra en ny "Alien"-film.

Weaver var i Berlin för att göra promotion för just "Chappie" och MovieZine fick då chansen att prata med skådespelarlegendaren på tu man hand. Den mycket trevliga och jordnära Weaver berättade om de framtida planerna med "Alien" och "Avatar", samt hur hon ser på hennes titel som sci-fi-drottning.

Ser du några likheter mellan Neill Blomkamp och Ridley Scott eller James Cameron när de var i den åldern?

- Alla tre regissörer är visionärer med starka personligheter. Jag vet att Neill älskar Ridleys (Scott) och Jims (Cameron) filmer. Jag vet inte om det har påverkat honom, men det har inspirerat honom. Fast Neill står i egen klass, för hans berättelser utspelas i en nära framtid. De har så många starka ämnen som är relevanta för oss idag, såsom i ”District 9” och ”Elysium”. Det skiljer honom mot andra science fiction-regissörer, han är verkligen unik.

7566d556359187b4c2f5d2c42ec463c0 weaver chappie

Som ung skådespelerska, kunde du drömma om att du en dag skulle bli  science fiction-drottning?

- Nej. Jag känner mig så otroligt lyckligt lottad för den karriär jag har haft och att ha fått chansen att jobba med alla fantastiska regissörer. Jag tror ingen skådespelare tänker att man ska hamna där jag är… man hoppas bara att man så småningom kommer kunna leva på det. Det är de förhoppningarna man kan ha. Det är som en dröm har gått i uppfyllelse. Jag nyper mig ständigt i armen, för att se om det verkligen är sant. Jag har fått göra så många olika filmer och nu jobbar jag mer än någonsin.

- Enda gången jag tänker på det (scifi-drottning) är när journalister som du drar upp det. Hemma skulle de bara skratta år mig om jag skulle nämna ordet sci-fi-drottning. För min familj är jag "bara" mamma och fru som råkar vara skådespelare.

Du säger att du vill ha ett perfekt avslut för Ripley. Vad måste hända tycker du?

- Hehe, du får vänta tills du får se det själv. Men när jag har pratat med Neill det senaste året har jag insett hur mycket han älskar de första två filmerna. Så han har en bra förståelse för franchisen och jag kan inte tänka mig en bättre ”Alien”-regissör att jobba med.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vad är nästa för dig, "Alien" eller "Avatar 2"?

- Det är så förvirrande, eftersom vi ska göra tre ”Avatar”-filmer som ska spelas in efter varandra. Jim (Cameron) håller fortfarande på med manuset, men när vi väl börjar så kommer det att bli en balansgång mellan de här fyra filmerna. Det kommer att bli fullt upp en lång tid framöver.

Men ”Alien” blir först?

- Vi hoppas att vi är igång inom ett år. Det var meningen att vi skulle börja med ”Avatar ” nu, men kommer nog inte bli förrän tidigast i höst. Förhoppningsvis kommer Jim låta mig få spela in ”Alien” emellan de tre ”Avatar”-filmerna.

"Chappie" får premiär på fredag 6 mars.
| 3 mars 2015 16:00 |