Intervju

Skribent

MovieZine

27 oktober 2017 | 18:00

MovieZine möter Stephen King

Skräckmästaren berättar för Gunnar Rehlin om hur idén till "Det" föddes, och varför han fortfarande ogillar Kubricks filmatisering av "The Shining".
2017 har varit Stephen Kings år på film och på tv.
 
”Det” och ”The Dark Tower” har fått biovisning, medan ”The Mist”, ”Mr Mercedes”, ”Gerald's Game” och ”1922” visats i tv. Och mer är på gång.
 
Men King själv lägger sig inte i produktionerna.

- De skickade mig en fet check och den studsade inte. Det räcker, säger han när jag frågar honom om den kommande tv-serien ”Castle Rock”.

Jag träffar Stephen King i New York på bokförlaget Simon & Shusters kontor på Sixth Avenue. Egentligen träffas vi för att tala om ”Sleeping Beauties”, den bok han skrivit tillsammans med sin son Owen. Men det är ju självklart att vi också talar film och tv – Kings namn har ju varit förknippat med det rörliga mediet ända sedan Brian de Palma gjorde hyllad film av Kings debutbok ”Carrie”.

Han har en mycket pragmatisk syn på detta med att sälja film- och tv-rättigheter. Han gör detta ofta till en mycket billig peng.

- Jag har alltid tyckt om idén att ge nykomlingar en chans. Jag fick hjälp i början av min karriär. Det här är min möjlighet att ge tillbaka. Ibland blir resultatet inte bra, men det får man ta. Det finns väl ingen som längtar efter ”Children of the Corn X”, säger han med ett skratt.
 
 
En rad av hans böcker och noveller har filmatiserats och många av dem, till exempel ”Nyckeln till frihet”, ”Lida” och ”Stand by Me”, har blivit klassiker. Mest känd är ”The Shining”, hyllad som film men avskydd av King. Han säger:

- Stanley Kubrick tog en berättelse som var varm och gjorde den iskall. I filmen är Jack Torrance galen från början, i min bok blir han det gradvis och han försöker rädda sin son. Och bara det att han lät Torrance frysa ihjäl i slutet…

Det ligger en del i vad King säger. Jag läste om ”The Shining” härom året och även om jag tycker att filmen är mycket bra, så finns det kvaliteter i boken som Kubrick inte förmedlade.
 
 
Nu under 2017 har ”The Dark Tower” kommit och försvunnit. En av oss King-fans emotsedd film, som tyvärr inte hade mycket att göra med inledningen av detta författarens magnum opus. Han vill själv inte kritisera filmen, men jag kan ana en lätt besvikelse.

Då är det lättare att tala om filmatiseringen av ”Det”, som blivit en av alla tiders mest sedda skräckfilmer. Kings bok inleds och avslutas med de vuxnas kamp mot monstret Pennywise och tillbakablicken på barnaåren finns med som ett mittsegment. I filmen handlade det bara om skildringen av barnaåren.
 
- Jag tycker de gjorde helt rätt. Och det finns saker i filmen som inte fanns i boken och tvärtom. Och nu kommer de vuxnas kamp mot Pennywise att skildras i del två.

Och med Bill Skarsgård som Pennywise igen? King nickar.

- Självklart. Pennywise är ju den som aldrig åldras. Bill var utmärkt i den rollen. Jag känner förresten också väldigt väl till det som hans pappa Stellan gör.
 
 
Han berättar om hur boken ”Det” föddes.

- Jag var ute och körde och hade parkerat bilen och gick över en träbro. Det ekade från mina fotsteg. Jag började fundera på den gamla folksagan om trollen som bor under en liknande bro och jag tänkte ”tänk om det finns monster här under”. Och så tänkte jag ”det skulle ju kunna vara en clown, barn är ju rädda för clowner”. Det var embryot till ”Det”.
 
Vad kommer härnäst i film- och tv-väg? Bland annat ”Castle Rock”, tv-serie döpt efter den fiktiva stad i Maine där många av Kings berättelser utspelar sig. Serien lär delvis vara baserad på några av dessa, men King får inte säga någonting.

- Om jag gör det får jag J.J. Abrams på mig, och det vill jag inte. Men Bill Skarsgård är med.
 
Gunnar Rehlin
| 27 oktober 2017 18:00 |