EXKLUSIVT

Skribent

Victoria Machmudov

30 april 2015 | 19:00

Shyamalan: ”Alla säger att jag gör läskiga filmer men det gör jag inte”

M. Night Shyamalan pratar ”Sjätte sinnet”, inställningen till kritik och om att äntra TV-världen med "Wayward Pines".
Efter filmer som ”Sjätte sinnet”, ”Signs” och ”Unbreakable” har det nu blivit dags för M. Night Shyamalan att ta sig an tv-mediet. ”Wayward Pines” är namnet på den Fox-producerade serien om en underrättelseagent som undersöker försvinnandet av två fedalara agenter i en mystisk småstad. MovieZine mötte Shyamalan för en exklusiv intervju i London.

Det här är första gången du jobbar med TV. Vad fick dig att vilja testa på det?

- Det är en bra tid för TV, för filmskapare som vill ha en röst, en distinkt röst och jag tror att det är något jag långsamt närmat mig sedan "Sopranos" kom. Den har påverkat en annan nivå av berättande så jag är väldigt inspirerad av andra serier.

Hur var det annorlunda från att arbeta med film?

- Hastigheten är obeveklig. Och när jag säger det överdriver jag inte. Det finns inte mycket tid för regissörens färdigheter så det är traditionellt ett medium för manusförfattare. Så det var en fascinerande dynamik och en riktig utmaning.

Vad var den mest spännande delen av det?

- Det bästa var att det var en mycket mer organisk process än filmskapandet som för mig handlar om att sikta åt en sak och försöka träffa rätt. I TV går man mer på känsla och testar sig fram.  

"Wayward Pines" är baserad på Pines-trilogin. Är serien trogen boken?

- Pilotavsnittet är det. Den första boken motsvarar i princip halva första säsongen och sedan gick vi lite vår egen väg för han (författaren Blake Crouch, reds. anm.) hade inte skrivit de andra böckerna än. Så vi gick vår egen väg och han skrev simultant, så det är två olika tolkningar av samma ämne.

Så när påbörjade du projektet, var det år sedan?

- Nä, för han skrev böckerna så snabbt. Han höll på att skriva på andra boken när vi gjorde första säsongen.Serien delar många likheter med "Twin Peaks". Var det avsiktligt?

- Jag tror att det intrycket kommer blekna ju längre in man kommer i serien. Jag tror att folk har en tendens att så fort människor agerar konstigt säga ”oj, det är som Twin Peaks, de agerar udda”. Men i vår serie agerar de udda av en anledning. Det finns en anledning till att de beter sig så konstigt och det är vad hemligheten handlar om.

Vi ser många stora namn: Melissa Leo, Terrence Howard, Matt Dillon... Hur var rollsättningsprocessen?

- Jag rollsatte på samma sätt som jag skulle rollsätta en independentfilm och funderade över vem jag skulle rollsätta om filmen gjordes utanför studiosystemet. Så det här är en samling av skådespelare som är lite knäppa, de är udda på precis rätt sätt och jag ville utnyttja den lätt annorlunda kvalitén som de besitter och blivit kända för.

Så de var alla förstahandsval?

- Ja, det var de. På grund av att det var första gången jag jobbade med tv tror jag att de kände sig väldigt trygga och säkra på att jag skulle ta hand om allt och tillföra en filmestetik. Jag lovade dem att jag skulle finnas där, att jag skulle ta hand om dem och inte försvinna. Om någon hade några problem kunde de komma till mig.

Du regisserade pilotavsnittet själv. Skulle du kunna prata lite om de andra regissörerna och vad de bidrog med?

- Något väldigt ovanligt med "Wayward Pines" är att vi förlitar oss på regissörerna. Jag gjorde det till mer av ett regissörsmedium än TV generellt brukar göra. Jag handplockade regissörerna för varje enskilt avsnitt. Jag lät dem leda och många av skådespelarna är filmskådespelare så de var vana vid att regissören tar kontroll. Jag var inte bekymrad över att serien skulle go all over the place tonalt. Jag visade dem pilotavsnittet och lät dem bara göra sin grej.

Vilka TV-serier tittar du själv på?

- Det är en bra fråga... Jag är väldigt tråkig, jag tittar bara på de allra bästa. "Game of Thrones", "Mad Men", "Sopranos" – det är min absoluta favorit, jag tittar också lite på "American Horror Story".Kan du berätta om din kommande film "The Visit"?

- Jag har precis avslutat en film. Jag gjorde en independentfilm och jag är superextalterad så jag ska hem och färdigställa allt. Jag säljer den till studiorna och tror att den kommer ut under 2015. TV-serien kommer först och sedan kommer filmen.

Den är listad som en skräckkomedi, det är lite av en ny genre för dig?

- Alla säger att jag gör läskiga filmer men det gör jag inte. Jag gör spännande filmer. Den här är däremot läskig, den här filmen är verkligen läskig.

Fans hoppas på en uppföljare till "Unbreakable". Kommer det komma en "Unbreakable 2"?

- Det vet man aldrig...

Några av dina filmer har blivit sågade av kritiker. Hur hanterar du det?

- Det är ofrånkomligt. Om du tittar igenom vilken konstnärs karriär som helst så händer det vid någon tidpunkt. Det man måste göra är bara att fortsätta att lyssna på dig själv, göra sitt bästa och testa farliga saker. Man bör alltid testa farliga saker. Jag tycker att man ska ta kritik som något positivt för det hjälper dig att släppa taget om ditt ego. Egot är värdelöst för en konstnär. Låt det dö, för det borde dö. Vad du har kvar är vad som är viktigt för dig.

Men läser du mycket recensioner?

- Jag gör faktiskt inte det. Varken bra eller dåliga.

”Sjätte sinnet” kom ut för 15 år sedan och anses fortfarande vara din bästa film. Håller du med om det?

- Jag gillar verkligen den filmen, definitivt. Men jag tyckte att jag gjorde en bättre film samma år, precis efter den, ”Unbreakable”. Filmmässigt är det en bättre film. Jag har flera filmer som jag känner väldigt starkt för.

Kommer det komma ytterligare en säsong av "Wayward Pines"?

- Just nu nöjer vi oss med en. Vi ställde in oss på tio avsnitt och vi kan fatta ett beslut om resten senare. Det finns mer källmaterial, mycket mer, men jag måste fatta ett beslut som inte bara är baserat på om serien blev framgångsrik eller inte. Det är inte vettigt rent kreativt utan frågan är om jag har en annan historia att berätta.


M. Night Shyamalans "Wayward Pines" får premiär på FOX den 14 maj.
| 30 april 2015 19:00 |