EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors

24 april 2015 | 13:00

Joss Whedon avslöjar vad han ogillar med "Avengers: Age of Ultron"

Storfilmen var nära ta knäcken på regissören. Men kan han tänka sig ta över "Wonder Woman" härnäst? Vi frågade.
"Tack för att ni kom hit för att se den här filmen som jag avskyr så mycket".

Med de oväntade orden inledde Joss Whedon en förhandsvisning av "Avengers: Age of Ultron" i London tidigare i veckan, dagen innan den stora europeiska premiären ägde rum. På den följande presskonferensen såg han fram emot en lång vila. Det är redan klart att filmskaparen lämnar över hjältarna i nya händer till nästa film.

Han må vara en aning livstrött efter pressen att följa upp en av tidernas största filmer. Men hans kärlek och passion för Marvels superteam går inte att ta miste på.  När jag senare får träffa Whedon passar jag på att reda ut vad han menade.

Du säger att du hatar den här filmen, varför?

- För att i mitt huvud så spelar jag in den fortfarande. Den är inte klar, jag behöver mer tid. Jag har gjort något fel och jag kan göra bättre. Ge mig en stund till. Men det är väl bara sådan jag är.

Jag tyckte det såg fantastiskt ut. Vad hade du velat göra bättre?

- Tja, alltihop? Problemet är att när man väl kommer igång med en film så hinner man aldrig ta ett steg tillbaka och betrakta det man gör. De här premiärvisningarna är som testvisningar för mig. Tyvärr är de testvisningar där det är för sent att gå tillbaka och ändra på något.

Vad innebar det för dig att få till den här filmen?

- Enorma utmaningar i berättandet. På manusstadiet och i klipprummet. Själva inspelningen var bara trevlig. Men att räkna ut hur de här karaktärerna skulle jobba ihop, och också vad jag skulle behålla och kasta bort, de besluten är hemska. Jag längtade lite grann efter att dö.

Den stora skurken den här gången är en otrevlig robot, Ultron. Hur kom det sig att du valde honom till den här filmen?

- Ultron är genuint elak. Han är en utmaning för de här killarna, och jag insåg att han måste vara helt galen! Han borde vara väldigt kul att skriva. Jag kan nog relatera till honom. Sen kom James Spader ombord och alla bitar föll på plats.

Sen möter vi Scarlet Witch och Quicksilver. Vilka utmaningar fanns det i att ta dem till vita duken?

- Deras krafter skapas i postproduktion. Han är supersnabb och hon har magiska krafter. Så för dem (Elizabeth Olsen och Aaron Taylor-Johnson) handlade det om att springa runt och posera, och hoppas att de inte såg ut som idioter. Men jag visste exakt vad jag ville ha. Och de är så vackra att jag behövde titta bort ibland. Men det var först för några veckor sedan när alla effekter var på plats som de verkligen blev awesome.

Är det farväl till teamet nu för din del?

- Det är farväl. Ett bitterljuvt farväl. Jag älskar de här typerna, och jag skulle gärna leda dem igenom alla deras äventyr. Men det skulle ta livet av mig. 

Hur mycket ser du fram emot att luta dig tillbaka och se nästa film som ett fan?

- Åh, jag vill stå längst fram i kön och få något signerat! Det är där jag hör hemma.Joss Whedon om...


...möjligheten för ”Firefly” att komma tillbaka:

- Jag har inga sådana planer just nu, men jag vill inte utesluta något.

...chans för en ”Buffy”-film:

- Jag håller möjligheten öppen. Men inte just nu.

...han kan tänka sig ”Wonder Woman”, som letar ny regissör:

- Jag tror att jag ska hitta på något eget ett tag nu.
| 24 april 2015 13:00 |