Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

22 april 2015 | 19:30

10 frågor till ”Avengers”-gänget

MovieZine mötte en rad superhjältar och en livstrött regissör i London.
Hur toppar man en film som blivit en av tidernas allra största? Med fler hjältar och mer personlig touch. ”Avengers: Age of Ultron” bjuder både på några nya bekantskaper -  det traumatiserade men superbegåvade tvillingparet Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson) och Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) - men också välkommen fördjupning i några av superhjältarna vi lärt känna sen innan.

Under tisdagens presskonferens i London var de allra flesta på plats för att berätta vad som väntar i sommarens första, och säkerligen största, film. Vi har plockat ut godbitarna.

1. Joss Whedon, ”Avengers” är bland de största filmer som har gjorts. Samtidigt är ”Avengers” en del av ett större filmiskt universum. Gör det ditt jobb lättare, med tanke på att du inte behöver besvara alla frågor? 

- Tja, det medför vissa restriktioner men samtidigt är det faktiskt bekvämt. Med tanke på att mycket redan har besvarats. 2. Vad ser ni mest fram emot innan inspelningen börjar?

Elizabeth Olsen: Jag gillar att laga mat och äta.

Jeremy Renner: Att hänga med de här urspårade typerna.

Mark Ruffalo: Att komma tillbaka till en värld med de här galna människorna vi spelar. Att se var de är på väg och att veta att Joss och hans skruvade psyke tar hand om oss.

Robert Downey Jr: Min första kostymprovning och att vara omgiven av speglar.

Chris Evans: Som Jeremy sa, Marvel samlar många fantastiska människor. Det känns som en grupp, en familj, med många som man lärt känna.

Elizabeth Olsen: Jag inser nu att jag missuppfattade frågan…

Scarlett Johansson: Att se er äta. Det är så spännande. Jag får säga att jag gillar att läsa Joss manus, för det är så tillfredsställande. 

Aaron Taylor Johnson: Bara att vara en del av det här gänget är spännande. Joss tog med mig på den här resan med en fantastisk grupp skådisar.3. Joss, var det givet för dig att välja Ultron som skurk?

- Ja, jag visste att jag ville ha Ultron i andra filmen redan innan jag bestämde mig för att göra den första filmen. Han är stor, han är arg och han är mäktig nog att utmana det här gänget. 

4. Ni inspirerar så många unga tittare. Vem inspirerade er när ni växte upp?

Paul Bettany: John Lennon.

Aaron Taylor-Johnson: Gary Oldman är en av mina stora inspirationer.

Scarlett Johansson: Patrick Swayze i ”Dirty Dancing”.

Chris Evans: Jag tänkte säga min farsa. För mig var det han som var viktig.

Robert Downey Jr: Peter O’Toole.

Mark Ruffalo: Måste vara Gandhi.

Elizabeth Olsen: Michelle Pfeiffer och Faye Dunaway. Det var tjejerna jag gillade.

Joss Whedon: Chris Evans farsa. Jag kände honom inte men jag kände hans närvaro.5. Hur känns det spela kvinnlig superhjälte i ett mansdominerat universum? 

Scarlett Johansson: Jag bläddrar bara igenom manus och letar efter mina scener. Nej, det fina med att spela Black Widow är att hon baseras på något djupt och något jag kunde relatera till, hon är jordnära och verklig. Hon har gått igenom ett stort trauma och kunde aldrig riktigt göra sina egna val. Nu kan hon det och är redo för det. Tyvärr är det dålig tajmning. Det kan vi relatera till. Jag ser mig som en skådespelare som tar sig an material, inte en kvinnlig skådespelare.

Elizabeth Olsen: Det är bara spännade att vara del av gruppen och den här världen. Det är en franchise jag sett sedan första ”Iron Man”. De är så storslagna filmer med bra balans mellan djup, humor och action. De är alla människor med svagheter och styrkor. Särskilt i den här filmen kastas det mer ljus på allas privatliv. Det är härligt att vara en del av gänget.

6. Scarlett, är du arg för att Black Widow ännu inte fått en egen film?

- Ja, en Black Widow-film vore coolt! Jag ser alltid fram emot att prova dräkten och peruken på nytt. Hoppas Marvel lyssnar!

7. Joss, vad händer härnäst för dig? Kan du tänka dig att återvända till Marvels universum en dag?

- Jag älskar Marvels universum så jag kommer inte långt. Men nu ska jag vila. Länge. Sen ännu längre. Sen kommer kanske den eviga vilan. Jag har inga omedelbara planer. Och det är det bästa jag någonsin har sagt.8. Vem har den mest intressanta storyn i filmen, förutom er?

Robert Downey Jr: Hawkeye har en sjujäkla story. Också vi som varit med förut vet att det som händer Paul (Bettany) är en intressant vändning. Även Quicksilver och Scarlet Witch. Paul, Liz och Aaron kom in och överträffade våra förväntningar. Det var otroligt att se, en triumf för filmen.

Chris Evans: Jag gillade Scarlett och Ruffalo. Många intima stunder där, trevligt att se. Det är en svår relation som man inte ser så ofta.

Scarlett: Jag gillade Joss story.

Aaron Taylor-Johnson: Jag håller med Chris, jag älskade att dyka in i Mark Ruffalos huvud och se känsliga sidor av monstret.

Paul Bettany: För mig är det Hawkeye som är filmens hjärta, mycket rörande att se. Och han är fantastisk. 

Mark Ruffalo: Jag får också säga Hawkeye. Som en skådespelare som ofta är borta hemifrån och slåss mot påhittade hjältar, med en fru hemma som undrar var man är, det kan jag relatera till. Det var fint att se.

Jeremy Renner: Jag gillade alla, kan inte välja en. Ett storslaget jobb av Joss att skriva en film om alla dessa karaktärer som både har brister och är fantastiska. Det är som ett schackbräde med alla olika pjäser som samarbetar.

Elizabeth Olsen: Scenen där Black Widow lugnar Hulk är bland det finaste jag sett i filmen.9. Paul, du har varit en del av Marvels universum sedan första ”Iron Man”. Hur är det att nu vara med fysiskt, och inte bara med din röst?

- Varmt! Det är härligt att äntligen vara på en inspelningsplats med folk jag typ jobbat med i tio år men aldrig träffat. Det är ett tvåeggat svärd. Mitt jobb tidigare var att dyka upp i slutet, och eventuellt förklara det som fortfarande var oklart. Två timmars jobb gav mig en stor säck med pengar. Så jag kunde inte fått ett bättre kontrakt. Men det var som en dröm. Alla var så välkomnande, dessa underbara, välbetalda skådisar. Trevligt att jobba så.

10. Joss, de här filmerna är Marvels superframgångar. Hur mycket press sätter det på dig som manusförfattare, att träffa rätt strängar och få in en miljard dollar? Och hur långt ser du att superhjältegenren kan fortsätta?

- Om jag hade knapp på datorn där det stod ”En miljard dollar” så skulle jag klicka. Jag skriver det jag ska och jag tänker inte på det. Restriktioner är, som jag sa förut, ibland frustrerande och ibland användbara för de gör att sidan inte alltid är blank. 

- Det jag älskar med Marvels serietidningsfilmer är vad Kevin Feige gör som producent. Han tar sig an varje ny film som en ny idé. Han ser filmen som en genre som råkar ha superhjältar. Han vill inte skapa en formel, han vill skapa ett universum. Så länge han lever så kommer det funka. Så länge någon som bryr sig styr det, så länge man kan skapa nya versioner av superhjältefilmer och inte bara följa en mall, då kan det överleva länge.

| 22 april 2015 19:30 |