Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

13 januari 2018 | 12:00

MovieZine möter den framtida fanfavoriten ur fantasyserien "Britannia"

MovieZine har intervjuat Nikolaj Lie Kaas om hans, minst sagt speciella, rollfigur i den kommande fantasyserien "Britannia".
Det råder ingen tvekan om att "Britannia" har blivit en av vinterns mest efterlängtade tv-serier. Många hoppas att den på något sätt ska kunna fylla det tomma fantasy-hålet som "Game of Thrones" lämnar efter sig under 2018 - på grund av att den sista säsongen dröjer ett år extra att färdigställa.
 
I marknadsföringen inför säsongspremiären av "Britannia", är det framförallt David "The Governor" Morrissey ("The Walking Dead", "The Missing") och Kelly Reilly ("Sherlock Holmes", "Flight", "True Detective") som har lyfts fram. De är på förhand seriens två största namn - likt Sean Bean (Ned Stark) som syntes överallt inför den första säsongen av "Game of Thrones".
 
David Morrissey som Aulus och Kelly Reilly som Kerra. Foto: HBO Nordic.
 
Efter att ha fått ta del av seriens tre första avsnitt, råder det däremot ingen tvekan om att mitt intervjuobjekt för dagen, den danske Nikolaj Lie Kaas, kommer att stå för en av "Britannias" mest omtyckta prestationer.
 
Han spelar den utstötte druiden Divis, som egentligen varken är en druid eller en vanlig människa - snarare något abstrakt ting där i mellan. Oavsett vilket passar han inte riktigt in någonstans, men kan med hjälp av sina krafter - som närmast kan liknas med någon form av hypnos-aktig övertalningsförmåga som kräver att man ser in i hans ögon först - hanka sig fram ganska bra ändå.
 
Tillsammans med den 16-åriga skådespelerskan Eleanora Worthington-Cox (som spelar Cait), som delar många scener med honom, bjuder hon och Nikolaj på de mest intressanta skådespelarprestationerna under säsongens tre inledande avsnitt.
 
Vem är Divis [Nikolajs rollfigur i serien] för dig?
 
- Det är väldigt svårt att svara på, jag har fått den frågan tidigare men vet aldrig helt säkert hur jag ska svara på den. Det är omöjligt att helt förstå honom, även för mig som spelar honom. Han är definitivt en slags laglös enstöring, som inte riktigt passar in någonstans. Han har någon form av schizofreni eller multipla personligheter samtidigt som han är som en slav av att tvingas leva i nuet.
 
Jämfört med de andra karaktärerna i serien framstår han nästan som en slags "comic-relief"-karaktär, håller du med om det?
 
- Utan tvekan - det är han. Jag tror inte att det från början var tänkt så, men vid ett tillfälle var de tvugna att skriva om väldigt stora delar av manuset. I samma veva åt jag en lång middag tillsammans med manusförfattaren [och showrunnern], Jez Butterworth, där det dracks en hel del vin och det blev en kul kväll full av sarkastiska, ironiska och mörka skämt fram och tillbaka mellan oss.
 
- Efter det tror jag vi visste var vi hade varandra på ett annat sätt än tidigare. När det nya manuset var klart var Divis en mycket roligare och mer galen karaktär än tidigare. Vissa delar i manuset kunde jag sitta och gapskratta åt själv när jag läste det, men det var bara att köra på - helt utan spärrar - för annars hade det nog inte fungerat.
 
Från vad jag har sett av säsongen hittills, tror jag verkligen att Divis kan bli en av fansens favoritkaraktärer. Eftersom, precis som du säger, saknar han spärrar helt och hållet - på ett väldigt befriande och underhållande vis.
 
- Vad kul att du säger det, tack! Jag har inte sett avsnitten själv än, men det vore såklart roligt om det blev så. Divis kommer utan tvekan att stå ut i mängden.
 
Eleanor Worthington-Cox som Cait och Nikolaj Lie Kaas som Divis. Foto: HBO Nordic.
 
Många av dina scener spenderar du tillsammans med den unga skådespelerskan Eleanor Worthington-Cox, som verkar ha en lysande karriär framför sig - hur var hon att arbeta med?
 
- Hon är verkligen helt fantastisk. Vi hade väldigt kul tillsammans - speciellt med tanke på hur skruvade en del av våra scener blev på grund av hur Divis är skriven i manuset. Det var ofta svårt att hålla sig för skratt, men på ett bra sätt.
 
- Jag minns särskilt en scen där jag verkligen ville bryta ned henne, sätta henne på plats och utmana henne riktigt ordentligt; Divis skriker om hur Cait inte hör hemma, att hon är helt obetydlig och att hon ska lämna honom ifred - i manuset har jag fortfarande ett gäng repliker kvar - men hon ryter tillbaka med en sådan kraftfull avhylning att det blev omöjligt för mig att säga något mer. 
 
 
Stillbild ur "Game of Thrones". Foto: HBO Nordic.
 
2018 har blivit ett år där ett stort fantasy-hål behöver fyllas, med tanke på att den sista säsongen av "Game of Thrones" dröjer tills nästa år. Hur känns det att "Britannia" inför premiären, av många, frekvent jämförs med en av världens största tv-serier?
 
- "Game of Thrones" är den största tv-serien i världen, vi kan omöjligt leva upp till den nivån redan under vår första säsong. Inte ens "Game of Thrones" hade kunnat leva upp till sin nuvarande nivå med sin första säsong. Vi kan verkligen inte förvänta oss att lyckas med det, även om vi såklart kan hoppas på det - det är givetvis roligt att nämnas tillsammans med "Game of Thrones".
 
- Jag hoppas att vår historia kommer att bli lika spännande att följa, men det kommer ta tid att lära känna de olika karaktärerna - precis som det gjorde med "Game of Thrones". Förhoppningvis kan vi nå ut till en stor publik som vill följa oss, för att "Britannia" är en grym serie - inte för att det kan finnas vissa likheter med en annan fantastisk serie.
 
Personligen skulle jag nog beskriva det jag sett av "Britannia" som en blandning av "Vikings" och "Game of Thrones" - inte själva handlingen möjligtvis, men den bekanta känslan jag fick medan jag tittade.
 
- Exakt, det kan jag hålla med om! 
 
Varför ska tittarna välja att titta på just "Britannia" i den djungel av tv-serier som finns att välja på i nuläget?
 
- En bra men svår fråga att svara på. Många som jag pratat med, som varit tvugna att se serien i förväg - precis som du själv har varit, har berättat hur positivt överraskade de blivit. När ni som arbetar med att rapportera om film och tv-serier blir överraskade så gör det mig väldigt glad. Jag hoppas att det betyder att många som väljer att ge "Britannia" en chans, för att de tror att det är en serie de kan tänkas gilla, också kommer att få mer än vad de trodde och bli positivt överraskade. 
 
Om du fick chansen att svara som Divis istället, vad skulle han säga?
 
[Nikolaj ändrar här helt tonläge och viskar fram nedan - medan någon pressmänniska i rummet bredvid honom bryter ihop av skratt i bakgrunden]
 
- Se mig i ögonen, se mig i ögonen; du måste titta på "Britannia" - du måste!
 
Hypnotiserad eller ej, här nedan kan du åtminstone ta dig en titt på "Britannia"-trailern. Den första säsongen kommer att bestå av 9 avsnitt, med premiär den 19 januari då hela säsongen släpps på en gång hos HBO Nordic.
 
 
Kommer du att ge "Britannia" en chans? Vad har du för förväntningar? Kommentera gärna nedan!
| 13 januari 2018 12:00 |