EXKLUSIVT

Skribent

Jonatan Blomberg

8 maj 2018 | 22:30

Möt Harris Dickinson - som imponerar i kidnappningsdramat "Trust"

MovieZine har pratat med Harris Dickinson, huvudrollsinnehavaren i Danny Boyles och Simon Beaufoys nya, hyllade kidnappningsserie "Trust".
Harris Dickinson, är troligtvis inte ett namn du känner till särskilt väl på förhand. 21-åringen från East London, England kommer däremot (med största sannolikhet) att pryda ett gäng årslistor när det börjar bli dags att summera 2018 års olika genombrott på skådespelarsidan.
 
Om du mot förmodan redan har koll på Harris sedan tidigare, är det garanterat tack vare att du såg hans debutfilm "Beach Rats" ifjol. En rollprestation för vilken han unisont hyllades, av de som faktiskt bemödade sig att se filmen.
 
Lyckligtvis verkar en av dessa ha varit den Oscarsvinnande regissören Danny Boyle - eftersom han tillsammans med Simon Beaufoy valde att sätta Harris i huvudrollen i deras nya FX-serie "Trust". I vilken Harris spelar det kidnappade barnbarnet (Paul Getty III) till den snåle, oljemiljardären Paul Getty Sr. (Donald Sutherland).
 
Med drygt halva säsongen av "Trust" nu bakom oss råder det ingen tvekan om att Harris är här för att stanna. Med en imponerande lista av skådespelare knutna till serien är han tveklöst en av seriens absolut starkast lysande stjärnor. Han berättar för mig att han gör allt för att för att suga åt sig kunskap och erfarenheter från alla "legendarer" i film och tv-branschen han nu fått chansen att arbeta med.
 
 
Seriens skapare, Simon Beaufoy, har sagt att det var kontrasten av att Paul Getty Sr. har alla pengar i världen, men så lite kärlek att ge, som drog honom till det här projektet. Vad gjorde dig inledningsvis mest intresserad av att knipa en roll i "Trust"?
 
- Det fanns väldigt mycket som gjorde att jag ville bli en del av gänget i "Trust". Bara möjligheten att få arbeta tillsammans med Danny Boyle, Simon [Beaufoy] och Donald Sutherland räckte långt. Lägg där till den här ofattbara, men ändå verkliga, historien om Paul Getty III:s öde. Jag känner mig verkligen lyckligt lottad över att få ha blivit en del av den här serien.
 
Det kan jag verkligen tänka mig! Hur känns det att ha fått arbeta med folk som Boyle, Sutherland, Hilary Swank och Brendan Fraser såhär tidigt i din karriär?
 
- Det känns faktiskt ganska konstigt. Du vet, att gå från att vara en student i skolan med en önskedröm om att få vara en del av den här världen. Till att plötsligt en dag kort därefter göra en scen tillsammans med Donald Sutherland eller Hilary Swank, samtidigt som Danny Boyle står bakom kameran. Jag har försökt att suga åt mig så mycket kreativ kunskap som möjligt, ur alla dessa legendarer som jag har mött under den här tiden.
 
 
På tal om Danny Boyle, hans filmer och serier är alltid fullproppade med vad som verkar vara en stark kreativ energi. Är detta något man märker av redan under inspelningarna, eller är det något han lyckas få till i efterarbetet?
 
- Det känns utan tvekan redan under inspelningarna, Danny osar av kreativ energi och positivitet. Vilket smittar av sig på alla vid inspelningsplatsen. Med det sagt är han fortfarande väldigt lugn och noggrann när det behövs, något som uppskattas av oss framför kameran. Du vet alltid att scenen har suttit innan du går vidare med nästa. En kreativ miljö där alla kan prestera på högsta nivå.
 
Du har av vad vi har fått se hittills i "Trust" inte haft några scener tillsammans med Brendan Fraser ännu. Många har saknat att se honom framför kameran under de senaste åren, vad tycker du själv om hans insats?
 
- Jag älskar Brendan! Han är en sådan fantastisk människa, otroligt rolig också - vilket ni säkert kan se genom att titta på hans grymma prestation i serien.
 
 
Beaufoy och Boyle ska ha sagt att de kan se Getty-berättelsen berättas under flera säsonger. Har de pratat något med dig om en möjlig fortsättning ännu?
 
- Nej, det är inte något vi har diskuterat än i alla fall. Jag vet inte riktigt hur de har tänkt sig en möjlig fortsättning för serien. Jag vet givetvis vad som händer med min egen karaktär, eftersom serien är baserad på verkliga händelser, men inte exakt vad som kan vara av intresse för Beaufoy och Boyle framöver.
 
Ridley Scott släppte långfilmen "All the Money in the World" om samma kidnappning, bara någon månad innan "Trust" hade sin premiär. Vilket av de båda projekten tror du ligger närmast sanningen?
 
- Haha, det har jag faktiskt ingen aning om. Men det är intressant att det ändå finns vissa skillnader, trots att båda projekten har haft samma fakta att basera allt på. Vad som anses vara viktigt för den ena kanske inte gör det för den andra. Jag har däremot ingen aning om vilket projekt som är närmast den faktiska sanningen, det vet bara de inblandade. Eftersom "Trust" är avsevärt längre har vi däremot haft möjlighet att inkludera mer av händelserna, än vad Scott kunde i sin långfilmsversion.
 
 
Du har också skrivit och regisserat några egna kortfilmer. Du är fortfarande bara i början av din karriär, men ser du dig själv hellre framför eller bakom kameran framöver?
 
- Girigt nog hade jag helst velat kombinera båda delarna. Jag vill inte begränsa mig till varken det ena eller det andra - utan tror att jag kan bli bättre på båda genom att försöka hoppa mellan rollerna.
 
Jag gissar att du lär dig en hel del om att vara en bra regissör, genom att bara studera hur Danny Boyle arbetar medan han regisserar dig.
 
- Exakt, en bättre lärare får man leta länge efter. Samtidigt som jag också blir en bättre skådespelare av att bättre förstå vad en regissör vill se från sina skådespelare. Jag fortsätter att suga åt mig all erfarenhet jag kan.
 
På tal om erfarenhet, du har också en ny film på gång. Sci-fi-filmen "The Darkest Minds", från producenterna bakom "Stranger Things" och "Arrival". Finns det något du kan berätta om den i nuläget?
 
- Det är en drama- och actionfilm som utspelar sig i en dystopisk framtid där alla barn och ungdomar som har överlevt, har utvecklat olika typer av krafter som praktiskt taget gör dem till vapen - och därför fängslas. Min karaktär, Liam, är med och startar en slags rebellgrupp som slår sig loss med hopp om att få leva tillsammans med andra barn och ungdomar i frihet. Det är en grym historia, som egentligen mest handlar om att slåss för vad du verkligen brinner för. Förhoppningsvis kommer folk att gilla den!
 
 
Nya avsnitt av "Trust" släpps varje måndag hos HBO Nordic. "The Darkest Minds" släpps på bio den 14 september.
 
Har du givit "Trust" en chans ännu - vad tycker du om Harris insats hittills? Kommentera gärna nedan! 
| 8 maj 2018 22:30 |