Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

19 november 2023 | 17:00

Nya Godzilla-serien inspirerades av ett hyllat "Game of Thrones"-avsnitt

MovieZine snackar med regissören Matt Shakman om hur han använde ett av sina "Game of Thrones"-avsnitt som inspiration för "Monarch: Legacy of Monsters".
Matt Shakman är en regissör som du kanske inte har superkoll på, men han ligger bakom några av tv-världens allra bästa avsnitt. Om du är ett fan av serier som "Succession", "Mad Men", "Fargo", "The Boys", "WandaVision", "Six Feet Under" eller "Game of Thrones", så har du garanterat sett några av hans påkostade och ofta ambitiösa avsnitt. 
 
För egen del så håller jag "Game of Thrones"-avsnittet "The Spoils of War" (bilden ovan) som ett av den seriens tveklöst bästa avsnitt. Särskilt med tanke på att det kom under en period när serien i övrigt hade börjat gå lite på sparlåga. 
 
Nu har han fått sätta tänderna i ett annat monsterprojekt, nämligen Apples "Monarch: Legacy of Monsters" som utspelar sig i en värld där Godzilla och andra gigantiska monster har börjat ge sig till känna. Inför premiären fick MovieZine chansen att ställa några frågor till Shakman om huruvida hans "Game of Thrones"-kunskaper gick att använda även i skapandet av en Godzilla-serie. 
 
 
Regissören Matt Shakman under intervjun med MovieZine. 
 
Jag måste börja med att säga att ditt "Game of Thrones"-avsnitt, "The Spoils of War" var ett av de bästa fick i hela den serien. Med tanke på att du arbetade med en stor drake då, hur mycket nyttig kunskap tog du med dig från den erfarenheten när det blev dags ta dig an Godzilla i "Monarch: Legacy of Monsters"?
 
- Massor! Framför allt "the loot train"-slaget i "The Spoils of War" hjälpte mig något enormt i förberedelserna inför "Monarch". För i den här serien så handlar det verkligen om att uppleva dessa monster ur ett mänskligt perspektiv. 
 
- I "Game of Thrones" spenderade man mycket tid med Daenerys upp i luften på ryggen av en drake, det var ofta ur det perspektivet som vi fick se hur hon fullständigt förintade sina fiender. Och tittarna hejade på henne. Men i "The Spoils of War" så hade vi för första gången karaktärer som många brydde sig om där nere på marken också. 
 
- Där ville jag verkligen att vi skulle följa den delen av slaget via Jamie Lannister och Bronn, samt resten av Lannisters soldater. Där nere när vi fick se en tydlig vändpunkt i hur krig utkämpas. För innan den dagen kände sig nog alla dessa soldater rätt säkra med sina spjut och sköldar. Men helt plötsligt så är det som att en F16 kommer och börjar utkämpa ett medeltida krig. 
 
- I "Monarch: Legacy of Monsters" så var det exakt samma känsla vi var ute efter. För hur skulle det vara om du var en lärare i San Francisco under en helt vanlig dag när det regnar ute, medan du ska ta dina elever från punkt A till punkt B? Och plötsligt förändras hela din världsbild på ett ögonblick när du ser att Godzilla är på väg mot dig. 
 
- Det är precis vad som händer för Cate, som sedan leder till att hon fattar alla dessa beslut som leder till att hon vill ta reda på mer om sin pappa. Och hur han hänger ihop med allt. Så hela det här upplägget med hur vi upplever dessa monster nere på marken, har definitivt inspirerats av "Game of Thrones".
 

"Följer karaktärer genom flera olika generationer"

 
Anna Sawai som Cate Randa i "Monarch: Legacy of Monsters". 
 
Vid sidan om Godzilla och monsterdelarna av dina avsnitt. Vad var viktigast för dig att få till när det kommer till våra mänskliga huvudkaraktärer? 
 
- När jag hörde att man ville göra en Godzilla-serie så blev jag genast väldigt peppad på att få vara en del av den. Men när jag förstod hur man hade delat upp berättelsen och karaktärerna till något som följer karaktärer genom flera olika generationer, så blev jag så imponerad över hur man hade lyckats få ihop allt på ett bra sätt. Hur det både är ett familjedrama och ett stort mysterium i kärnan av allt. 
 
- I många monsterfilmer är det oftast antingen stora actionscener från luften eller så följer vi ett gäng av experter som vet allt och har en plan för att stoppa allt nere på marken. Det som är speciellt med "Monarch" är att vi följer så många olika människor som inte har en aning om vad det är som händer. Utan det handlar snarare om att lära sig mer och mer under säsongens gång.
 
 
Var tanken alltid att sätta Kurt och Wyatt Russell i samma roll som Lee Shaw? För det måste jag säga var en riktigt lyckad lösning! 
 
- Nej, det var faktiskt inte det. Det fanns tidigt en plan att vi skulle få följa Lee Shaw som en av våra viktigaste karaktärer i två olika tidslinjer. Men när vi började fundera på vem som kunde passa som en bra ung version av honom och någon som kunde spela den äldre versionen, så insåg till slut att Kurt och Wyatt kunde vara helt perfekta för den.
 
- De liknar gitvetvis varandra väldigt mycket till utseendet, men det är lite roligt att de arbetar väldigt olika med sitt skådespel. Sättet de tar sig an en roll skiljer sig åt, vilket var intressant att se hur de båda lyckas så bra men kommer fram till det där slutresultatet på olika sätt. För det slutade med att de började låna lite av varandra och gjorde den Lee Shaw som vi får se i serien, till något man hade format fram tillsammans. 
 
 
De två första avsnitten av "Monarch: Legacy of Monsters" finns nu tillgängliga hos Apple TV+. Den första säsongen kommer att bestå av totalt tio avsnitt. 
 
 
Kommer du att ge "Monarch: Legacy of Monsters" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 19 november 2023 17:00 |