Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

16 december 2020 | 15:30

Matias Varela: "Jag är inte skitsugen på den typen av skådespel"

MovieZine har tagit ett snack med den svenske skådespelaren Matias Varela, om rollen i Ridley Scotts påkostade sci-fi-serie "Raised by Wolves".
Matias Varela slog igenom på allvar här i Sverige för 10 år sedan, när han spelade Jorge i "Snabba Cash"-filmerna tillsammans med Joel Kinnaman och plockade hem sina två första Guldbagge-nomineringar. Men det stora internationella genombrottet kom genom huvudrollen i den tredje säsongen av "Narcos", som då var en av de mest populära tv-serierna hos Netflix.
 
Under 2020 knep Varela sin tredje Guldbagge-nominering för rollen som Johan Persson i "438 dagar" samt den första Kristallen-nomineringen för rollen som Peder Rooth i den första säsongen av "Fartblinda". Men när MovieZine nu får chansen att prata med Varela så är det angående rollen i Ridley Scotts påkostade sci-fi-serie, som släpptes på HBO Max i USA tidigare i år.
 
Matias Varela som Jorge Salcedo i "Narcos". Foto: Netflix.
 
"Raised by Wolves" utspelar sig drygt 100 år in i vår framtid, på planeten Kepler-22b. Mänskligheten har delats upp i antingen troende eller ateister, där ett världskrig slutligen förstörde vår hemplanet när ateisterna förlorade - överlevarna som blev kvar tvingades ge sig iväg på "arkar" påväg mot nya planeter. Vi tittare får däremot framför allt följa två androider, Mother och Father, som har programmerats av en ateist att uppfostra ett gäng barn till ateister. 
 
När en av arkarna med troende kraschar på samma planet så korsas deras väg plötsligt med androidernas, vilket leder till en ny kamp om överlevnad för alla inblandade. Matias Varela spelar den troende soldaten Lucius, som är en stor biroll i serien. Karaktären får ta större plats under säsongens andra halva - och med tanke på slutet av säsongen lär Varela få avsevärt mer att göra i säsong två.
 

"Sade du... Ridley Scott?"

 
Matias Varela som Lucius i "Raised by Wolves". Foto: HBO Nordic.
 
Om vi börjar från början. Hur fick du reda på att "Raised by Wolves" var på gång - och vad fick du göra för att bli en del av produktionen?
 
- Det började med att produktionen kom till mig via en av mina amerikanska agenter, som ringde och sade att "du, det här måste du kolla på idag. Det är en provfilmning till en Ridley Scott-sci-fi... skaparna har sett "Narcos" och är intresserade av dig för den här specifika rollen". Och jag tror inte att jag sade mer än "sade du... Ridley Scott?" först, haha. Sen berätta hon [agenten] att Scott skulle regissera två avsnitt och vara med som producent och skapare och att jag bara hade två dagar på mig att skicka iväg provfilmningen. Så det var ju bara att göra provfilmningen och hoppas på gud att jag skulle få rollen.
 
Det måste ju ha varit väldigt kul att veta att man hade sett dig innan. Vet du om man hörde av sig till fler skådespelare för rollen, samtidigt som du fick frågan själv?
 
- Det gjorde man garanterat. När produktionerna är av den här typen av dignitet och så pass omfattande, så är man tvungen att kunna låsa saker i viss tid för att kunna få ihop allting när det gäller så mycket folk. Både framför och bakom kameran. Jag vet inte exakt hur många vi var, eller vilka som fick samma fråga kring min roll. Men min känsla var i alla fall att beslutet om att erbjuda den till mig i slutändan byggde ganska mycket på vad jag hade gjort tidigare också. När erbjudandet väl kom var jag ju bara enormt tacksam och tackade såklart ja direkt.
 

"Energin förändras när han dyker upp"

 
Ridley Scott på inspelningen av "Raised by Wolves". Foto: HBO Max.
 
- Han är ju exekutiv producent och var även övergripande konstnärlig ledare för hela säsongen, men precis som du nämnde så var han enbart regissör för de två första avsnitten. Eftersom det var hans bolag som producerade allt tillsammans med HBO så var ju alla på ett eller annat sätt anställda av honom - och han var involverad i allt från rollbesättning till hur miljöerna skulle se ut. Jag blev däremot aldrig regisserad direkt av honom, du vet "Matias kan du ta två steg åt höger och kan du försöka höja rösten lite"... inget sånt. Däremot så var han ju på plats mycket under våra inspelningar också.
 
Det var ju synd att din karaktär inte kunde ha fått introducerats ett avsnitt tidigare då, haha. Men fortfarande riktigt coolt givetvis!
 
- Jag kommer fortfarande ihåg den första gången som jag såg honom... jag vågade inte ens gå fram och säga hej, haha. Jag är inte tillräckligt modig för att bara gå fram till honom på det sättet, det skulle jag nog aldrig ha gjort. Men vi hamnade bredvid varandra några gånger ändå, eftersom han såg till att det blev så, och vi pratade om några olika saker... där jag svarade så kort och respektfullt som möjligt.
 
- Han är ju ändå 82 år, bara det faktumet i sig gör att man får en respekt och vördnad för honom som människa. Men sen när man dessutom lägger till att han ligger bakom filmer som "Blade Runner", "Alien", "Gladiator" och "The Martian". Helt otroligt. Även om det är tusen personer på plats under en inspelningsdag, så känner man av att energin förändras när han dyker upp, innan man ens har hunnit se honom själv.
 

"Jag är inte skitsugen på den där typen av skådespel"

 
Amanda Collin som Mother i "Raised by Wolves". Foto: HBO Nordic.
 
Ridley Scott är ju känd för att blanda in mycket av det senaste inom teknologi men samtidigt nästan ännu mer kring praktiska effekter. Hur var det för dig som skådespelare att vara på plats under inspelningarna? Var det mycket tennisbollar - eller kändes det som att du stack till en annan planet på riktigt?
 
- Det är exakt så som du beskriver det... det här är nog min favoritfråga hittills. Det är en fantastiskt välkomponerad balans mellan användandet av en slags obefintlig teknik som du aldrig störs av, för att den är så långt borta. Typ en enorm bluescreen två hundra meter bort från kameran. I jämförelse med det praktiska där allt som finns i ditt eget synfält som skådespelare, är uppbyggt och finns på plats. Alla vapen, väggar och dörrar, som dessutom går att öppna, fällor i grottor som swischar förbi - allt finns där på riktigt och går att ta på. Grottorna, rymdfarkosterna och alla andra miljöer är också byggda och såg ut för oss under inspelningarna som det gör nu när man ser allt i serien.
 
- Det som inte är på riktigt är bakgrunderna, himlen och sånt som är långt bort ifrån oss. Då är det bara gigantiska blå skärmar, som visserligen är så långt bort att det aldrig stör en under inspelningarna. Med min lite mer diskbänksrealistiska bakgrund från "Narcos" och "Snabba Cash", där allt ska framstå som så realistiskt som möjligt, så är jag verkligen enormt tacksam för att det kunde kännas minst lika realistiskt att spela in något som ska utspela sig på en helt annan planet. Jag är både imponerad och glad över det. Jag är inte skitsugen på den där typen av skådespel där man behöver låtsas att en tennisboll är en dinosaurie liksom. 
 
Travis Fimmel, Niamh Algar och Matias Varela i "Raised by Wolves". Foto: HBO Nordic.
 
- Sen älskar jag att bara kunna gå omkring på inspelningsplatserna, mellan tagningarna, som den filmnörd jag egentligen är. Jag har ju turen att få arbeta med något som också är och länge har varit en slags hobby för mig, sedan långt innan jag själv blev en del av branschen. Att få gå runt och titta på hur man har byggt så att ett rymdskepp öppnar sig automatiskt när jag går mot det, eller något annat tekniskt, är ju som att åka till en nöjespark när man var barn.
 
Jag förstår precis hur du menar, jag hade utan tvekan hellre betalat för att få besöka en cool inspelningsplats snarare än att gå en runda på Liseberg eller Gröna Lund. Avslutningsvis får jag också passa på att gratulera till beställningen av en ytterligare "Raised by Wolves"-säsong! Nu är det bara att hoppas på att väntan inte blir allt för lång på fortsättningen...
 
- Tack! Ja, vi åker ner igen nu ganska snart till Sydafrika, hela gänget. Allt som byggdes upp står ju kvar där nere fortfarande, för som jag förstår det vill man göra ganska många säsonger. Om skaparna bara får sin vilja igenom då, för i slutändan är det såklart tittarna som avgör. Jag har fått se lite av det som ska göras och fått en bild i alla fall av vad säsong två kommer att bli. Det blir mycket nyskapande idéer och mycket mer... ja, jag ska nog akta mig för att säga för mycket, men jag tror att det kommer bli en jävligt kul och spännande säsong att se på tvn i alla fall.
 
 
Hela den första säsongen av "Raised by Wolves" finns från och med idag att ta del av hos HBO Nordic. "Narcos" finns sedan länge hos Netflix. När det kommer till de svenska produktionerna så finns "438 dagar", "Fartblinda" och "Snabba Cash"-filmerna alla att ta del av hos C More.
 
"Raised by Wolves" släpptes tidigare under året även veckovis på TNT (som likt HBO ägs av WarnerMedia) här i Sverige, vilket fortfarande går att se via Comhem Play+.
 

Läs också: "Raised by Wolves" är redan klar för säsong 2 hos HBO Max

 
Har du redan hunnit ge "Raised by Wolves" en chans? Kommentera gärna nedan vad du tyckte om både serien och Varelas insats!
| 16 december 2020 15:30 |