Intervju

Skribent

Anna Thunman Sköld

16 augusti 2014 | 14:00

Malmöbon bakom "Doctor Who"-manus

Om en prick en vecka drar den åttonde säsongen av kultförklarade "Doctor Who" igång med den nye Doktorn, spelad av Peter Capaldi. Och ett av avsnitten,  det sjunde för att vara exakt, har skrivits av malmöbon Peter Harness.
Harness är en engelsk dramatiker som skrivit manus till en rad kända TV-projekt, exempelvis den brittiska "Wallander"-serien med Kenneth Branagh och den Jason Isaac-ledda kriminalserien "Brottsplats: Edinburgh". 

Han ligger också ensam bakom TV-dramatiseringen av Susanna Clarkes hyllade roman "Jonathan Strange & Mr Norrell" med bland andra Eddie Marsan som ska visas i sju entimmesdelar i BBC. 

Sedan 2008 bor och verkar Harness i Sverige, i Malmö, dit kärleken tog honom. Numera har han även - utöver frun - två barn, en son och en dotter. 

Peter Harness. Foto: Peter Harness Twitter.

Hur kom det sig att just du fick skriva ett "Doctor Who"-manus?

- Jag har velat skriva för "Doctor Who" i evigheter, men tog inte steget förrän för ett par år sedan. Jag vet inte hur det funkar för andra, men jag åkte dit och pitchade flera olika idéer för producenterna, 2011 tror jag det var. En av idéerna blev de särskilt förtjusta i och jag avsatte en hel del tid åt att utveckla den åt Matt Smiths Doktor, men sedan kom "Jonathan Strange" emellan och jag fick lägga allt annat åt sidan. 

- Men så fort jag var klar med "Strange & Norris" skyndade jag tillbaka till "Doctor Who" och började skriva. Och jag tror manuset tjänade på att ha fått vänta ett tag, för det känns mer som en tolfte Doktor-historia, än en elfte. Jag tror ni kommer förstå vad jag menar när ni ser det. 

Var du bekant med "Doctor Who"-universumet innan eller fick du ta en snabbkurs?

- Jag har älskat "Doctor Who" så länge jag kan minnas. De första avsnitt jag kommer ihåg är från 1979, då jag var tre år - faktiskt, det allra första avsnitt jag kommer ihåg är "Destiny of the Daleks", med den underbare skådespelaren Tony Osoba och av en märklig slump är han med i det avsnitt jag skrivit nu. 

- Jag var besatt av serien som barn och har fortsatt vara det sedan dess. Jag är lika mycket fan som andra. Det är förresten en av de bästa grejerna med att göra "Doctor Who", att få träffa de andra som jobbar med serien och ha en riktig nördhögtid tillsammans. Vi är i praktiken fans allihop och vi uppskattar fortfarande serien som fans, även om vi råkar ha det som arbete just nu.  

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Hermione Norris. 

I avsnittet som Harness skrivit - och som kommer utspela sig på Lanzarote - dyker skådespelerskan Hermione Norris, särskilt känd för oss svenskar från TV-serien "Kalla fötter", upp i en gästroll. 

Showrunnern Steven Moffat  sade i uttalande från BBC att "det är ett bevis på kvalitén på Peter Harness intensiva och känsloladdade manus att vi lyckats fånga en sådan briljant skådespelerska som Hermione Norris. 

Hur känns det att få beröm av det slaget?

- Det känns mycket bra och det var väldigt snällt av honom att säga så. 

- Faktiskt måste jag nog tatuera in det citatet i pannan. 

"Doctor Who" har säsongspremiär lördagen den 23 augusti i BBC One.

Läs också: 

| 16 augusti 2014 14:00 |