Intervju

Skribent

Henrik Skapare

17 mars 2018 | 15:00

Malin Åkerman gör sin första skurkroll i "Rampage"

När det gamla arkadspelet "Rampage" blir film är det självaste Malin Åkerman som släpper lös de muterade bestarna. Vi ringde upp henne för att snacka Dwayne Johnson, tv-spelsfilmatiseringar och om hennes första skurkroll.
Baserad på det klassiska arkadspelet med samma namn ser "San Andreas"-regissören Brad Peytons nya film "Rampage" ut att bli ett actionspektakel utan like. Dwayne Johnson gör huvudrollen som David Okoye, en primatolog som tillsammans med sin bästis (en synnerligen intelligent gorilla) gör sitt yttersta för att förhindra en global katastrof när två muterade jättemonster går bärsärkargång på den nordamerikanska kontinenten.
 
Vargen Ralph och ödlan Lizzie kan verka som problem nog, men det finns en mänsklig skurk också och det är hon som bär ansvaret för all denna förödelse. Om du blinkar vid fel ögonblick så missar du henne, men nog är det Malin Åkerman som skymtar förbi som hastigast i filmens trailer. MovieZine ringde upp henne för att luska ut mer om hennes karaktär.
 
Man får knappt se dig i trailern. Vad är grejen med det?
 
– Jag pratade med producenterna och de sa det att de sparar lite på min roll eftersom jag är skurken. Jag tror att de ville ha lite överraskning så att publiken inte vet vad det är som händer eller hur de här varelserna har kommit till.
 
 
Så, vem spelar du?
 
– Jag spelar en kvinna som äger ett bolag som sysslar med genetik, kloning och dna-kodning. Hon har mycket pengar och är lite maktgalen så det är en intressant kombination. Med mycket pengar kan det hända mycket saker och utan goda intentioner kan det gå illa!
 
Superhjälte har du spelat förut. Hur var det att spela skurk?
 
– Det var jättekul! Det var en helt annan upplevelse. Det är så långt från den jag själv är. Jag älskar när man kan verkligen kan komma långt ifrån sig själv och spela en roll. Efter rollerna jag gjort tidigare är det inte många som skulle kunna se mig som skurk så det är kul och spännande. Samtidigt är det inte Jokern eller Catwoman … hon är mer av en business-kvinna.
 
Hon verkar inte helt olikt din karaktär i "Billions" ändå? Var det där de fick upp ögonen för dig?
 
– Jag kan nog tacka att jag har varit med på "Billions" de här sista åren … Det var inte så långt ifrån den karaktären. Det är en hård kvinna som är stark och business-inriktad och smart. Men jag gjorde auditioner och fick provspela och allt sånt, så det var inte så att de ringde upp och frågade om jag ville ha rollen.
 
 
Någon som är med desto mer de trailers som släppts är Dwayne Johnson. Hur var det att jobba med honom?
 
– Haha. Han är allt man tror han är. Han är verkligen supertaggad, superpositiv och jättetrevlig. Han är glad, på g och koncentrerad. Vi hade jättetrevligt. Tyvärr hade jag inte så många scener tillsammans med honom. Vi spelade bara in i två dagar tillsammans.
 
Du fick kanske tillbringa mer tid med Jake Lacy som spelar din bror?
 
– Ja, det var han jag spelade in med för det mesta. Han har varit med i "The Office" och "Girls" och han är så himla rolig! Han är ju komiker så vi skrattade väldigt mycket. När regissören sa action hade jag så svårt att skärpa mig att vi fick ta om flera gånger. Vi hade jättekul.
 
Det verkar vara ett riktig cgi-fest med rasande skyskrapor och stora monster. Hur skulle du beskriva inspelningen?
 
– Inte alls likadant! Inte för mig i alla fall eftersom jag mest var inne på kontoret, så att säga. Men min sista scen i filmen var väldigt intressant. Utan att avslöja för mycket så var den filmad med green screen. Jag fick låtsas att jag var på taket av en byggnad och att det var en stor gorilla där. De hade byggt hela taket, med en helikopter på och allting – och hela bygget kunde skaka! Det var verkligen jättehäftigt att se hur de gör storfilmer som den här.
 
 
"Rampage" är ju baserad på ett gammalt arkadspel. Hade du spelat det innan du fick rollen?
 
– Nej det har jag inte. Men jag kommer ihåg det! När jag var tonåring hängde jag lite på arkadhallar där de hade biljardbord och spel och sådär. Jag kommer ihåg det tv-spelet även om jag inte var inne på spel själv.
 
Många av våra läsare blir skeptiska när de hör att ännu en film är baserad på ett gammalt spel. Varför tror du att det är så?
 
– Jag vet inte … men jag har samma reaktion själv ibland. Hur kan man göra en film av "Battleship", liksom? Men när folk känner igen namnet blir de nyfikna på vad kan vara och vad man har gjort med idén. Det är som med remakes, att man återvänder till någonting som människor redan har en koppling till. Många som har spelat spelet än nog lite nyfikna och nostalgiska.
 
Vad har Malin Åkerman i kikaren härnäst?
 
– Vi har precis spelat in tredje säsongen av "Billions" och den har premiär snart. Sen har jag en svensk film på gång. Jag har också en film på gång som jag själv producerar och spelar huvudrollen i, med Ben Stillers produktionsbolag. Den är inte utannonserad än men förhoppningsvis ska vi spela in den innan sommaren… så det är saker på gång här!
 
 
"Rampage" får svensk biopremiär den 13 april.
| 17 mars 2018 15:00 |