Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

5 juni 2014 | 00:01

Laura Prepon: "Publiken vill se starka kvinnoroller"

Stjärnan från "Orange is the New Black" kommer att visa upp nya sidor av Alex Vause i säsong två.

På fredag släpps den nya säsongen av "Orange is the New Black" på Netflix, där vi fortsätter följa Piper Chapmans missöden på kvinnofängelset Litchfield. Men det är Alex Vause som har blivit fansens favorit. Även om badass-flatans medverkan blir betydligt mindre, lovar Laura Prepon en hel del drama inklusive "en hysterisk fight". Vi träffade skådespelerskan som var på Sverigebesök i veckan, innan hon snart ska in i cellen på nytt.

- Vi börjar spela in säsong tre redan nästa vecka. Netflix vill att vi ska fortsätta eftersom alla älskar serien, berättar Prepon för MovieZine.

Serien blev en stor hit, var det överraskande för dig?

- När man filmar en ny serie hoppas man alltid på att publiken ska förstå vilken speciell serie det är, för för oss känns det ju alltid speciellt under inspelningen. Det är smickrande att de också kände det. När något blir så framgångsrikt som vår säsong 1 blir det alltid också en press inför säsong 2. Men våra författare är fantastiska och våra skådespelare likaså, så det här kommer bli bra. Jag är inte nervös.

Vad kan du berätta om säsong 2?

- I den här säsongen går vi närmare in på de andra karaktärerna och på deras bakgrundshistorier. Min karaktär har alltid sin speciella relation till Piper (Taylor Schilling) vilket är kul, men den här gången får man också se Alex mer sårbara sida. Hon är såklart en badass, men hon kommer att visa upp andra sidor av sig själv. Min favoritscen är en häftig fightscen mellan Piper och mig, den är rätt hysterisk.

Finns det en chans för Alex och Piper att bli tillsammans igen?

- Chansen finns alltid. Men de är som två motpoler som försöker närma sig varandra. Något håller dem alltid isär. Folk verkar älska att se de två tillsammans, för att de älskar verkligen varandra. Men de lyckas inte riktigt få det att fungera. Det finns en äkta kärlek där som publiken tycker om.

Laura Prepon och Taylor Schilling på galapremiär.

Du nämner säsong 3, ditt hår är fortfarande färgat svart. Jag läste någonstans att andra säsongen blir din sista, men det stämmer alltså inte?

- Haha, folk skriver så mycket på nätet. Jag är bara med i fyra avsnitt i andra säsongen, på grund av en schemakrock. Ett annat projekt dök upp, och eftersom mitt kontrakt skrivs ett år i taget så blev det så olyckligt. Jag hade verkligen velat vara med i hela säsongen. Däremot är jag med i alla avsnitt i säsong 3, det ska bli spännande för jag har saknat alla. Men det finns bara en av mig, dagarna räcker inte alltid till så man gör det man kan och hoppas att schemat funkar.

Vad var det andra projektet som kom i vägen?

- Det suger, för jag får inte prata om det. Allt pappersjobb är inte klart än. Men snart får ni förhoppningsvis se det. Det är en film.

För det mesta ser vi dig ju på TV. Har det varit ditt egna beslut att hålla dig borta från bioduken?

- Nej, det liksom bara blev så. Innan "Orange" dök upp funderade jag på att ta en paus från TV. Men manuset var så bra så jag var bara tvungen att göra det. Jag har haft tur att få jobba med riktigt coola projekt, och har gått från serie till serie vilket har varit fantastiskt.

Vad är det bästa och det sämsta med att spela Alex?

- Hon är riktigt badass! Hon är bäst. Jag älskar att spela henne, hon är så cool. Det finns inga nackdelar. Den här serien visar kvinnornas alla sidor. Det goda, det onda och det fula. Det är fantastiskt för en skådespelerska att kunna spela så mångsidiga karaktärer. Och det skrivs vanligtvis inte såna här TV-roller för kvinnor. Det gör den här serien så spännande att den samlar alla dessa starka, självständiga kvinnor. Det är ovanligt, men framgångarna är ett bevis på att publiken vill se det.

Hur är det att spela i en serie med så många kvinnor och så få klädbyten? Det brukar vanligtvis vara tvärtom.

- Vanligtvis kan kvinnor stödja sig på sin garderob, sitt hår och sin makeup. Det är ganska befriande att göra sig av med allt det. Visst blir man också sårbar, men det är en häftig känsla. Jag föredrar det så faktiskt. Då kan man fokusera på arbetet. Vad pågår inom dessa kvinnor? Det handlar inte om utseendet utan om deras agerande, det blir så avskalat.

Du var naturligt rödhårig i "That '70s Show", blond i "Are You There, Chelsea?" och nu svarthårig. Vilket föredrar du?

- Jag vet inte, men det är en intressant fråga. Lustigt nog har jag fått höra att svart passar min personlighet bäst, för att jag kör motorcykel, spelar poker och gillar grabbiga saker. Men jag gillar dem alla, av olika anledningar. Rött passar mig sämst, konstigt nog. När folk ser mig som rödhårig säger de "what the fuck?" och fattar ingenting.

Blir du fortfarande igenkänd som Donna från "That '70s Show"?

- Ja, absolut. Jag gjorde ju serien i åtta år. Folk växte upp med den. Jag själv växte upp med den. Det var en fantastisk serie, så det är gulligt att jag fortfarande blir kallad Donna.

Med bland andra Mila Kunis och Ashton Kutcher i "That '70s Show".

Hur är det att leva med en TV-serie under så långt tid?

- Det var en väldigt rolig serie att spela in. Man får gå till jobbet med sina vänner och skratta hela dagarna. Det var sjukt kul! Och det var en härlig tid i livet. Jag började när jag var 18 och spelade in serien i åtta år. Vi var som en familj, och är fortfarande som en stor familj.

Ni håller fortfarande kontakten, men finns det någon chans för en återförening?

- Jag vet inte, just nu är jag fokuserad på att åka in i fängelse igen nästa vecka.

Om du skulle hamna i fängelse på riktigt, hur skulle du bete dig, tror du?

- Åh herregud... Jag skulle nog försöka ta reda på hur den sociala hierarkin fungerar, och hur jag kan navigera mig runt där. Mycket handlar om politik. Jag skulle nog räkna ut det. Men låt oss hoppas att det aldrig händer.

Ger serien en korrekt bild av hur det går till i amerikanska kvinnofängelser?

- Jadå, den bygger ju på verkliga memoarer av Piper Kerman, så jag tror att det mesta i grunden är verkligt. Men det är också en TV-serie. Vårt jobb är att underhålla folk. Mycket är förhöjt, men verklighetsbaserat i grunden.

Din karaktär är, precis som Piper Chapman, baserad på en verklig person. Har du träffat henne?

- Nej, ingen kunde få tag i henne när vi gjorde första säsongen. Men nyligen kom hon fram, och hon har tydligen en egen bok på väg ut. Vem vet, jag kanske får träffa henne nu. Men hon och Piper kommer verkligen inte överens längre, så vi får se vad som händer. Jenji Kohan (seriens skapare, reds.anm.) var iallafall tydlig med att jag får skapa min egen version av karaktären, och inte försöka vara någon annan.

Du har själv regisserat kortfilmer, skulle du vilja regissera ett avsnitt av "Orange is the New Black"?

- Ja, gärna! Det vore stort. Alla vill regissera den här serien, så jag hamnar nog på en lång lista. Alla regissörer vill göra det för att all fokus ligger på skådespeleri, det är något som alla vill jobba med. Konkurrensen är hård.

Kommer du själv att se säsong 2 när det släpps, eller har du redan sett allt?

- Jag vet inte. Det är svårt för mig att se mig själv ibland. Men eftersom rollistan är så stor så tittar jag ändå på serien, för att se alla de andra tjejerna. Så ja, jag ska definitivt försöka se det innan vi börjar med nästa säsong. Jag kan knappt bärga mig inför fansens reaktioner! Folk kommer att binga hela helgen och på måndag kommer internet bli galet.

Vilka är dina favoritserier?

- När jag har tid att titta på TV, så gillar jag verkligen "Homeland", en otrolig serie. Jag älskar "True Blood" som är riktigt bra. Jag träffade regissören för en månad sen och hade inte sett ett avsnitt. Jag fick alla säsonger av henne för att kolla, och de har snart spelat in sju. Jag såg alltihop, sex säsonger på en vecka. Och jag blev besatt. Alexander Skarsgård, denna fantastiska svensk spelar Eric Northman som är dödssnygg. Haha! "Breaking Bad" är också bra, såklart. Alla älskar "Breaking Bad". Mycket mer än så hinner jag inte. Jag älskar att se UFC Fighting när Alexander Gustavsson är med. Också en svensk. Just saying. Jag älskar också Louis Ck. Han är för jävla rolig. Förlåt, jag svär alltid när jag blir trött.

Förutom den hemliga filmen, vilka andra projekt har du på gång?

- Jag har varit med och skapat en serie om mitt och min bästa väns dejtingliv, som vi nyss har sålt in till en studio. Jag kommer att regissera och producera. Just nu är "Orange" min prioritet, men att skriva och regissera har jag alltid drömt om. Jag älskar det och gör gärna mer.

Och för oss som blivit beroende av "Orange is the New Black" - finns det fler säsonger planerade, eller rentav en film?

- Jag vet inte, jag fokuserar bara på säsong 3 nu. Vem vet vad som händer sen. Det finns ju gott om historier att berätta om de här kvinnorna.

Andra säsongen av "Orange is the New Black" släpps på Netflix på fredag 6 juni.

| 5 juni 2014 00:01 |