Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

24 september 2016 | 18:00

Josh Gad tvekade inför rollen i "The Angry Birds Movie"

Och han passar på att hylla två svenska komiker.
Från snögubben Olaf i ”Frost” till snabbpratande fågeln Chuck i dvd-aktuella ”Angry Birds”. Skådespelaren Josh Gad gör sin andra animerade karaktär på kort tid - till sina döttrars stora glädje. 

För MovieZine berättar han om hur processen går till när man lånar ut sin röst till en tecknad figur, om kommande rollen i den hett efterlängtade ”Skönheten och odjuret”, samt hur två svenska komiker inspirerade honom.

Hur förbereder man sig för rollen som en Angry Bird?

- Man går till ett fågelhus och studerar alla fåglarna… Nej, jag skämtar. Varje gång jag tar mig an en ny karaktär så handlar det om attityden. När animationsteamet först visade mig en bild på Chuck så drogs jag till den här lilla rackaren som är en fartdemon, och vars hjärna nästan går snabbare än vad hans mun hinner med. Han är en som har gjort allt och sett allt, det var det jag ville fånga. Ibland blev det svårt, för han snackar så fort att jag själv nästan inte hann med att säga replikerna. Det kunde vara en utmattande process.

I spelet lär man inte känna karaktärerna direkt. Hade du något att säga till om när ni skapade Chuck?

- Jag hade väldigt mycket att säga till om. Vi jobbade fram honom tillsammans med det kreativa teamet, och det fanns nästan inga gränser. Det finns ju inga etablerade regler. Som du säger har fåglarna aldrig pratat innan den här filmen. Det gav oss möjligheten att skapa något helt eget.

Är du ett fan av Angry Birds-spelen?

- Det är jag. Jag gillar speciellt Star Wars-versionen de gjorde. När jag spelade in ”The Wedding Ringer” var det någon som introducerade det för mig, och jag blev som besatt. 


Josh Gads karaktär Chuck i "The Angry Birds Movie".

När man gör en animerad film, spelar man in replikerna innan eller efter animeringen är klar? Eller är det en pågående process?

- Man gör nästan alltid det innan. Om man inte kommer in väldigt sent i processen. Man spelar in replikerna och animatörerna tecknar efter det. Mycket av det man gör kommer till liv när man ser karaktären på bioduken. För vd de gör är att de sätter upp en kamera och filmar dina rörelser i mikrofonbåset, och animatörerna kan använda delar av det. Så Chuck lånar lite av mitt beteende.

Finns det utrymme för improvisation?

- Ja, absolut! Det finns utrymme för det. Det händer ofta att det kreativa teamet vill skapa en scen nästan från grunden, och leka runt med den. Man kommer upp med nya idéer och det kan forma vad scenen blir i slutändan.

Har du något favoritskämt eller ett påskägg du gillar i filmen?

- Det finns mycket jag gillar. Men min favoritscen, för den som har sett ”X-Men”-filmerna, är en liten homage till Quicksilver. Det finns en häftig sekvens där Quicksilver hjälper Magneto att fly i ”X-Men: Days of Future Past” som jag tycker är galen och inspirerande. 

När vi hörde om en Angry Birds-film hade spelet redan funnits ute i några år. Var du alls orolig för om Angry Birds fortfarande skulle vara relevant när filmen kom ut?

- Jag var väldigt cynisk inför att göra en ”Angry Birds”-film. Varför skulle man göra det? Vår producent John Cohen tog med sig en presentation på fem minuter. Efter de första minuterna var alla mina tvivel som bortblåsta. Filmen är så mycket mer än bara en adaptation av ett mobilspel. Den har otroligt rika karaktärer. Den har rolig humor. Den har ett bra budskap om ilska och hur man kan vända den till passion. Ilska låter negativt, men om man tar den och vänder till något konstruktivt så kan det bli riktigt användbart, som när de här fåglarna lyckas rädda sina hem och sina familjer. Allt det tilltalade mig, och jag förstod att filmen skulle fungera för alla målgrupper. Så jag kunde sluta bekymra mig.


Bill Hader, Jason Sudeikis och Danny McBride gör också röster i filmen.

Dina barn måste älska att du är med i filmer som ”Frost” och ”Angry Birds”?

- Min femåring är lyrisk. Hon växte upp med min inblandning i ”Frost”, så nu har hon två filmer där jag har gjort rösten. Min tvååring är fortfarande lite liten. Hon har sett ”Frost” och hon älskar den. Men jag ser fram emot att visa ”Angry Birds” för henne. Jag tror det är en film som passar barn och vuxna i alla åldrar. Så det ska bli spännande.

Så din äldsta dotter vet om att pappa är snögubben Olaf?

- Ja, hon visste det genast. Hon är smart. Vi gick på bio för att se ”Monsters University” och de visade en teaser för ”Frost”. Min karaktär skrattade bara, han pratade inte ens. Men hon, två år gammal då, tittade genast upp på mig och sa: ”Dada?”

”Frost” blev en sådan succé. Har ni börjat med uppföljaren än? 

- Inte än. Jag är säker på att det kommer hända snart, men inget än. Jag vet inte hur de ligger till med manuset, men jag tror att de jobbar på att det ska bli den bästa möjliga filmen.


På premiär med snögubben Olaf.

Du är också med i ”Skönheten och Odjuret”, som vi inte sett så mycket av ännu. Hur blir den?

- Jag tror att folk kommer bli mäktigt imponerade. Om man är ett fan av originalfilmen så kommer man älska den här filmen, som utvecklar allt det där som folk blev förälskade i. Och har man aldrig ens sett den animerade filmen så kommer man ändå uppskatta den. Det är en slags film som inte görs i Hollywood längre. Vi har storslagna musikalnummer som vår otrolige regissör Bill Condon har skapat. Filmen bygger vidare på traditionen av otroliga spelfilmer från Disney, som ”Djungelboken” och ”Maleficent”, så att den tar vad som har kommit tidigare och bygger vidare på det på ett vackert sätt.

Och du spelar Le Fou.

- Med alla karaktärerna var det viktigt för oss att inte bara upprepa vad karaktärerna gjorde i den animerade filmen. Live-action har ju potential för mer nyanser än animation. Det var en möjlighet att utforska alla dessa rollfigurer, inklusive Le Fou, på djupet. Utan att avslöja för mycket så finns det en del intressant dynamik mellan Le Fou och Gaston. Det ska bli spännande när folk får se det nästa vår.


Med Billy Crystal i nedlagda "The Comedians".

Förra året gjorde du tv-serien ”The Comedians”, som byggde på svenska serien ”Ulveson & Herngren”. Vad tycker du om svensk humor?

- Det var tack vare den svenska serien som jag skrev på för att göra den amerikanska versionen. Jag blev så imponerad av de två skådespelarna, och deras komedi var samtidigt så mörk och så rolig och verklig. Jag blev kär. Där fanns något så otroligt lockande för mig, och både Billy Crystal och jag hade det som vårt mål när vi tog oss an en amerikansk version.

Men det blir ingen ny säsong?

- Tyvärr blev den inte upplockad för mer. Precis som den svenska serien lever den kvar som en enda säsong på dvd och folk kan fortfarande se den. 

"The Angry Birds Movie" släpps på bluray/dvd på måndag.
| 24 september 2016 18:00 |