EXKLUSIVT

Skribent

MovieZine

9 februari 2015 | 07:00

Josefin Asplund: Många kan känna igen sig i Rebecka

Lär känna De utvalda. Först ut är Josefin Asplund, som berättar hur lik hon är sin karaktär i "Cirkeln".
Den 18 februari har "Cirkeln" äntligen biopremiär. Det är den efterlängtade filmatiseringen av första boken i trilogin om Engelsfors-häxorna. Kanske känner du redan till karaktärerna, men vilka är de utvalda sex som får gestalta dem på vita duken? MovieZine presenterar skådespelarna i "Cirkeln" - först ut är Josefin Asplund.

Vem spelar du i "Cirkeln" och hur skulle du beskriva henne?

- Jag spelar Rebecka Mohlin som är en väldigt ambitiös person som ställer höga krav på sig själv. Hon är van vid att ta mycket ansvar då hon har fyra yngre syskon, hon blir även lite av en ledare för de andra utvalda tjejerna. Rebecka har ett hjärta av guld och bryr sig mycket om andra, ibland lite för mycket då hon inte sällan glömmer bort sig själv. 

Vad har du gemensamt med din rollfigur, och var är ni som mest olika?

- Rebecka lider lite av ”duktiga flickan-komplexet” vilket jag, och säkert många andra, kan känna igen sig i. Jag ställer också höga krav på mig själv och är ambitiös vilket kan gå ut över mitt välmående. Rebecka är dock ofta för osjälvisk och nästintill självutplånande, vilket jag inte är. Hon har också en osäkerhet inom sig själv som är typisk för hennes ålder (hon är 16) vilket jag inte känner på samma sätt, inte längre i alla fall. 

Hur gick det till när du fick rollen?

- Min mamma tvingade mig att maila till Vicky (castaren) på RMV Film och säga att jag ville göra en provfilmning. Jag hade varit med i första vändan några år tidigare och hade inte tänkt söka för filmen igen, men med mammas spark i baken så gjorde jag en provfilmning på nytt för RMV. 

Om du kunde välja att spela någon av de andra karaktärerna, vem skulle du helst vilja vara?

- Det är ju verkligen roligast att spela karaktärer som är dragna till sina extremer, så jag skulle nog säga Linnea eller Ida!Vad kommer bli ditt starkaste minne från inspelningen?

- Det måste vara i början av inspelningen när vi gjorde scenerna i Kärrgruvan där alla tjejerna möts. Vi spelade in mellan 20 och 05 på natten i början av april, det var iskallt, kolsvart och sjukt häftigt och roligt på samma gång! Vi var alla konstant övertrötta, flummiga och chockerade över att stå barfota på minusgradig mark. 

Hur kom du i kontakt med boken första gången?

- Det var när jag provfilmade för första gången. 

Har du några skådespelare som förebilder?

- Jag har inga förebilder utöver min syster (som inte är skådis) men om jag måste välja så är blir det såklart David Dencik. Vilken man! Så jävla bra! 

Nämn några favoritfilmer som du kan se hur många gånger som helst:

- "Fucking Åmål" och "Notting Hill". Så kommer det nog alltid att vara. 

Om du hade magiska krafter, vad skulle det vara?

- Kunna stoppa tiden! Alltså att tiden runt om mig stoppas men inte jag. Så jag hinner göra allt tråkigt som jag måste göra men fortfarande kan gå på alla fester och leva livet. Det skulle dock innebära att jag skulle åldras väldigt mycket snabbare än alla andra, och troligtvis dö långt innan dem också. Vet inte riktigt vad jag tycker om det.. 

Hur spenderar du helst en fredagskväll?

- Framför ett bra jäkla spel såsom Carcassonne, Perudo eller Ryktet Går tillsammans med mina vänner, min pojkvän och alla hans vänner! Med rött vin och goda ostar och ingen får tillgång till sin mobiltelefon på minst 5 timmar och alla måste stanna hela kvällen. 

Vad gör du om fem år?

- Jobbar flitigt med jämställdhetsfrågor.Namn: Josefin Asplund

Födelsedatum: 15 oktober 1991

Bor: I en minilya i Vasastan

Studerar: Studerar till socionom på Stockholms Universitet men har tagit en termins uppehåll för tillfället. 

Tidigare roller: Pernilla Blomkvist i "The Girl With The Dragon Tattoo" och Sonja i "Call Girl"
| 9 februari 2015 07:00 |