EXKLUSIVT

Skribent

MovieZine

10 februari 2015 | 07:00

Hanna Asp: Jag är besatt av Meryl Streep

Lär känna De utvalda. Här berättar Leona Axelsen om sin roll i "Cirkeln" och vilka favoritskådespelarna är.
Den 18 februari har "Cirkeln" äntligen biopremiär. Det är den efterlängtade filmatiseringen av första boken i trilogin om Engelsfors-häxorna. Kanske känner du redan till karaktärerna, men vilka är de utvalda sex som får gestalta dem på vita duken? MovieZine presenterar skådespelarna i "Cirkeln" - nu har turen kommit till Hanna Asp.

Vem spelar du i "Cirkeln" och hur skulle du beskriva henne?

- Jag spelar Ida Holmström. Hon är en människa driven av prestation och är alltid rädd att misslyckas. För att inte se dålig ut trycker hon ner andra. Jag skulle inte beskriva henne som ond, även om hon tenderar att agera och uttrycka sig på de mest hemska sätt. I Idas värld är alla utsatta i hennes omgivning ”onormala”. De vill säga att de inte följer normen till punkt och pricka, vilket hon menar är att be om att bli mobbad. Trots hennes diviga image är hon rädd, som alla andra. Osäker, som alla andra. Kär, ledsen, glad, desperat och generad. Hon har alla de egenskaper hon föraktar hos andra. 

Vad har du gemensamt med din rollfigur, och var är ni som mest olika?

- Jag och Ida är inte direkt tvillingsjälar… Men självklart har vi gemensamma drag. Jag är också prestationsinriktad. Vill bli omtyckt och respekterad, sedd och älskad. Men på vägen dit tar vi olika riktningar. 

Hur gick det till när du fick rollen?

- Rollen som Ida fick jag genom att gå på en casting. Och sen en casting till och sen en till. Ingen spännande eller glamourös historia direkt men jag är väldigt glad att jag gjorde det. 

Vad kommer bli ditt starkaste minne från inspelningen?

- Minnena från inspelningen är otaliga. Det var en del blod, svett och tårar, men också asgarv och en väldigt stor dos kärlek. Mitt favoritminne är när vi var trötta, hungriga och deppiga och började sjunga låtar från ”Sound of Music” för att pigga upp oss. Jag kan fortfarande se Miranda springa runt och sjunga ”…raindrops on roses and whiskers on kittens” med en fantastisk brittisk accent och energi som en 5-åring. Det minnet piggar fortfarande upp mig en dålig dag. Om "Eld" och "Nyckeln" blir film, vilka scener som du mest ser fram emot att spela in, eller se på bioduken?

- I ”Eld” och ”Nyckeln” får man lära känna karaktären Ida lite mer. Man får se sidor av henne som inte visats i ”Cirkeln”. Hur hennes familj ser ut, hennes relationer i livet och hur hon utvecklas. Ida gör en resa genom böckerna som jag tycker är extremt spännande. Framförallt ser jag fram emot att försöka fånga Idas kärlek till hästen Troja. Runt Troja kan Ida vara avspänd och nästa lycklig, bara genom att vara nära henne. 

Har du några skådespelare som förebilder, isåfall vilka?

- Alla som känner mig vet att det finns en skådespelare som jag är lätt besatt av. Det är såklart Meryl Streep. Jag beundrar hennes skådespeleri och hennes sätt att alltid lyckas beröra. Även i de mest banala Hollywood-filmer. Det är bra skådespeleri det. 

Nämn en eller några favoritfilmer som du kan se hur många gånger som helst:

- Mina favoritfilmer är ganska många. Det beror mycket på vilken känsla jag är i och vilken genre jag vill se. Men några favorittitlar genom åren är: "Kill Bill", "A series of unfortunate events", "Gudfadern"-filmerna, "The Deer Hunter", "Gilbert Grape", "Livet är en schlager", "Tillsammans", "Allt om min mamma", "Grease", "Mamma mia" och hur mycket annat som helst. 

Om du hade magiska krafter, vad skulle det vara?

- Magiska krafter vore ju trevligt oavsett var det var. Fotografiskt minne skulle vara coolt men om jag ska tänka lite längre så skulle jag vilja ha något som kan förändra på riktigt. Kunna trolla. Det vore praktiskt med tanke på allt skit som händer i världen. 

Vilka är dina största intressen?

- Jag har många intressen. Tycker om att spela musik, måla, yoga, läsa, se på film, laga mat och till och med städa ibland. Men mest tycker jag om att träffa människor och allmänt umgås. 

Hur spenderar du helst en fredagskväll?

- En perfekt fredagkväll involverar god mat, nära vänner, bra musik och många skratt. Kanske lite dans om man är på det humöret. Namn: Hanna Asp

Födelsedatum: 25 september 1994

Bor: Södermalm

Familj: Mamma, pappa, bror och syster. Bonusföräldrar och extrasyskon. En stor familj helt enkelt. 

Studerar: Grundläggande psykologi

Tidigare roller: Julia i ”Så olika” och Kristin i ”Liv, lust och längtan”
| 10 februari 2015 07:00 |