Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

8 augusti 2021 | 14:00

Jessica Biel förklarar hur "Cruel Summer" blev sommarens snackis

MovieZine har snackat med skådespelerskan och producenten Jessica Biel, som har producerat mysteriet "Cruel Summer" - sommarens lite oväntade succé-serie.
De flesta har väl troligtvis ganska bra koll på vem Jessica Biel är. Hon slog igenom redan som tonåring i tv-serien "Sjunde himlen" och har dykt upp i mängder av filmer och tv-serier sedan dess. 
 
Sedan ungefär 15 år tillbaka så har hon genom sitt eget produktionsbolag Iron Oceans Productions även själv varit involverad som producent för en rad olika projekt. Den mest framgångsrika av dessa har fram tills nu varit tv-serien "The Sinner", för vilken Biel även knep en Emmy-nominering för insatsen i huvudrollen under den första säsongen. 
 
Jessica Biel som Cora Tannetti i "The Sinner".  
 
I hennes senaste produktion som producent så dyker Biel aldrig själv upp framför kameran, men serien lyckades ändå bli en av USA:s mest populära tv-serier i början av sommaren. Trots att den första säsongen berättar en fullständig och fristånde berättelse, med en tydlig början och slut, så har Freeform dessutom redan hunnit beställa en ytterligare säsong.
 
I "Cruel Summer" får vi följa de två ungdomarna Kate och Jeanette. Handlingen utspelar sig på tre olika tidslinjer under början av 90-talet, när en av skolans mest populära tjejer (Kate) plötsligt försvinner spårlöst och en "nörd" (Jeanette) praktiskt taget tar hennes plats. När en första förklaring till försvinnandet kommer i en av de senare tidslinjerna, så är det däremot nästan omöjligt att veta vem man kan lita på. 
 
På grund av pandemin och att Biel dessutom hade en nyfödd bebis hemma, så blev "Cruel Summer" ett av hennes svåraste projekt hittills. Men under vårt samtal förklarar hon vad hon tror är anledningen till att just "Cruel Summer" lyckades slå igenom så framgångsrikt under sommaren i USA.
 
Large e709ad811c9fee3af4d959ea4fd81c4a jessicabiel
Jessica Biel.
 
Du var själv ung när du slog igenom som skådespelerska i rollen som Mary Camden i "Sjunde himlen". En liknande resa som flera av de unga skådespelarna från "Cruel Summer" nu har påbörjat. Hur tänker du själv tillbaka på din egen tid som tonåring i den här branschen, i jämförelse med vad skådespelarna som du nu delvis har varit ansvarig för kommer att gå igenom? 
 
- Det var en mycket enklare tid då. Det är utan tvekan en väldigt annorlunda tid att växa upp i nu. För vi hade inte sociala medier, mobiltelefoner med kameror eller möjligheten att vara helt anonym och mobba andra människor över internet. Alla fördelar som internet ger oss med hur fantastiskt smidigt det nu kan vara att hålla kontakten med folk över hela jordklotet... har samtidigt kommit tillsammans med en hel del problem. Särskilt för många unga.
 
- Jag är glad över att jag inte är tonåring nu, i världen som den ser ut idag. För inte nog med att man ställs inför alla "vanliga" utmaningar som tonåring och en ung kvinna... men att dessutom behöva kunna navigera sig säkert genom den digitala världen samtidigt, känns nästan övermäktigt.
 

"Det finns inga sociala medier att gömma sig bakom"

 
Large 96381ad65548a6748202d87ca69895bc cruelsummer3
Olivia Holt som Kate Wallis och Chiara Aurelia som Jeanette Turner i "Cruel Summer".
 
"Cruel Summer" tar oss däremot tillbaka till samma värld som du själv växte upp i...
 
- Precis, "Cruel Summer" utspelar sig i början av 90-talet. Om du blir mobbad så sker det ansikte mot ansikte, om någon är snäll med för den delen... det finns inga sociala medier att gömma sig bakom. Det var verkligen en av anledningarna till varför vi gillade idén med den här serien så mycket.
 
- Det är så svårt att göra ett riktigt saftigt mysterium som utspelar sig i nutid, utan att man känner att alla borde fått reda på allt direkt. Eftersom praktiskt taget alla har en mobiltelefon. Jag är så imponerad av de produktioner som lyckas få till den här typen av spännande berättelser i nutid.
 

"Ett brustet hjärta i tonåren är samma upplevelse över alla tider"

 
Olivia Holt som Kate Wallis och Froy Gutierrez som Jamie Henson i "Cruel Summer". 
 
De yngre skådespelarna i serien var inte ens födda under 90-talet, hur bra koll hade gänget på tiden innan internet och mobiltelefoner blev en del av vardagen?
 
- De hade verkligen ingen koll alls på 90-talet! Vilket fick oss andra att känna oss väldigt gamla helt plötsligt, haha. Det var verkligen så många saker som kändes helt främmande för alla av de yngre skådespelarna. Men det är i mångt och mycket fortfarande samma emotionella resa som görs i den åldern.
 
- Även om man aldrig sett en Walkman eller inte förstår hur någon kunde klara sig utan internet och mobiler... så finns det väldigt mycket annat, på ett djupare plan, som troligtvis är mer eller mindre samma typ av upplevelse. Ett brustet hjärta i tonåren är samma upplevelse över alla tider... det spelar ingen roll om det skedde på 90-talet, 00-talet eller nu på 20-talet.
 

"Vem är det egentligen som talar sanning?"

 
Large 96381ad65548a6748202d87ca69895bc cruelsummer4
Olivia Holt som Kate Wallis i "Cruel Summer".
 
"Cruel Summer" är en av sommarens största succéer och den mest tittade produktionen någonsin hos Freeform. Nu kommer folk världen över kunna följa berättelsen via Amazon Prime Video... vad tror du är den främsta anledningen till seriens framgångar hittills? 
 
- Det är alltid extremt svårt att veta. I den här branschen kan det ofta kännas som att en storm kan börja i ett vattenglas, utan att någon egentligen riktigt vet varför. Allt måste råka falla på plats vid helt rätt tidpunkt. Det är med andra ord svårt att peka på någon enskild sak som kan förklara varför just "Cruel Summer" har lyckats så otroligt bra. Men jag är ganska säker på att det var mysteriet i grunden av vår berättelse som fångade folks uppmärksamhet till en början, med de dubbla perspektiven. Vem är det egentligen som talar sanning?
 
- Sedan tror jag att det hjälpte att historien berättas ur ungdomarnas perspektiv och att serien snabbt omfamnades av dagens ungdomar på sociala medier. Vilket i sin tur fick många vuxna att bli lite nostalgiska över sin egen tid på 90-talet, så man gav serien en chans och sögs in i mysteriet. Det verkar helt enkelt ha blivit flera lyckade ringar på vattnet - som har lockat många fler målgrupper än vi inledningsvis hade vågat hoppas på. 
 

"Ville göra det möjligt för andra kvinnor att komma fram med sina berättelser"

 
Large ecb3b98807adb87e64bc4c4f3728906e michelle purple jessica biel
Michelle Purple och Jessica Biel äger produktionsbolaget Iron Ocean Productions tillsammans. 
 
Iron Ocean Productions har funnits i över ett årtionde men verkar onekligen ha hittat formen nu på senare år, har det blivit lättare att få folk att vilja göra den typ av produktioner ni verkligen vill göra nu?
 
- Michelle [Purple] och jag började arbeta tillsammans efter att hon hade anställt mig som skådespelerska till filmen "Stealth" (2005). Vi var i Australien på den här väldigt stora och grabbiga actionfilms-inspelningen... och var två av de totalt fem kvinnorna i den produktionen. Vi började hänga med varandra, titta på film tillsammans och märkte ganska snabbt att vi hade en väldigt liknande smak.
 
- Efter den filmen kände vi båda två att vi ville ta kontroll över våra respektive karriärer och styra dem i en lite annan riktning - och att vi skulle kunna komplettera varandra på ett bra sätt om vi försökte att göra det tillsammans. Vi ville berätta historier som var viktiga för kvinnor. Inledningsvis för att jag själv skulle kunna få den typen av roller jag ville, men sedan även på en större nivå... där vi helt enkelt ville göra det möjligt för andra kvinnor att komma fram med sina berättelser.
 
- Det här var alltså över femton år sedan, långt innan branschen vaknade och insåg att det faktiskt fanns en marknad för filmer och tv-serier som i första hand skulle rikta sig mot kvinnor. När vi kom in på möten och sade att det var den typen av projekt vi var intresserade av, så fick man ett vänligt "namen vad fint av er, lycka till" och sedan veta var dörren fanns. Det känns otroligt skönt att branschen nu äntligen verkar ha förstått - för vi har många fler historier som vi vill berätta!
 
 
Samtliga tio avsnitt ur den första säsongen av "Cruel Summer" finns nu tillgängliga hos Amazon Prime Video. En andra säsong är redan beställd, men den första säsongen berättar en helt fristående berättelse från början till slut - utan någon cliffhanger. Det är med andra ord bara börja att streama!
 

Läs också: Nu vet vi när "The Lord of the Rings"-serien har premiär

 
Kommer du att ge "Cruel Summer" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 8 augusti 2021 14:00 |