Intervju

Skribent

EvaEpic

23 februari 2012 | 16:01

Jeremy Irvine om hästar och vapen

"War Horse"-stjärnan pratar om sin relation till både hästar och vapen och hur det är att arbeta tillsammans med Steven Spielberg.

Jeremy Irvine är nykomlingen som är bioaktuell i Steven Spielbergs "War Horse", baserad på Michael Morpurgos roman med samma namn. Han spelar huvudrollen Albert Narracott som har en väldigt nära relation till sin häst Joey, som blir såld till militären och inkastad i kriget på västfronten.

Hur fick du en audition för rollen?

- Det är rätt roligt faktiskt, för jag hade precis skaffat en ny agent och jag tror att "War Horse" var den första uttagningen de gav mig. Steven Spielberg såg min första video och gillade det han såg och processen fortsatte under några veckor. Jag tänkte att det var lika bra att lära mig rida, så jag tog ett par ridlektioner och det lönade sig till slut.

Hur det var att arbeta med Steven Spielberg?

- Det som är det fantastiska med Steven är att han ger dig tillräckligt med utrymme för att arbeta och ha egna ideér om saker och ting. Allt han gör har en sorts realism i sig. Men det absolut bästa med att arbeta med honom är att de allra främsta personerna i världen arbetar med dig. Det finns ingenting som görs halvdant, allt ska vara så bra som man kan göra det.

Hur bekväm är du med att hantera vapen?

- Jag älskar vapen. Jag tror det är en kill-grej. Jag samlar på sådana saker, det fascinerar mig. Igår var jag med under inspelningarna fast jag inte behövdes, jag hörde att de skulle skjuta med maskinvapen så jag sa till mig själv att "jag måste vara där". Så, ja. Jag bara älskar det. Dessutom har vi en utmärkt militärhistoriker med på under inspelningarna, det är han som lär oss hur vi ska hantera alla vapen och ger oss bakgrundinformation.

Boken är berättad ur en hästs perspektiv, påverkade det dig i rollen som Albert?

- Filmen handlar om mycker mer än karaktärerna, det är hur hästen påverkar dem. Joey är Alberts vän och hans bror. Min karaktär kan relatera till Joey och kan känna med honom, vilket han förmodligen inte kan till sin far. Han kan prata med hästen och bygga på den relationen. Det är så jag ser på det.

Har du någon emotionell relation med djuren i filmen?

- Det är lite kul för jag är egentligen ingen djurälskare och jag var verkligen ingen hästperson. Men sen började jag arbeta med dem och insåg hur mänskliga de faktiskt kan vara, de är inte som några andra djur. De har vissa mänskliga drag och det är någor inom oss som binder samman oss människor med dem när man spenderat en hel del tid tillsammans. För mig tog det ungefär en vecka.

"War Horse" har biopremiär på fredag.

| 23 februari 2012 16:01 |