Intervju

Skribent

Mats Karlsson

22 februari 2012 | 14:15

Kjell Sundvall: "Det blir mycket action"

Nyfikna på filmatiseringen av "Paganinikontraktet" ringde vi upp den nyligen utnämnde regissören Kjell Sundvall.

Lasse Hallström gör första filmatiseringen "Hypnotisören" som baseras på böckerna av Lars Kepler, men det blir Kjell Sundvall som tacklar den andra filmen. MovieZine passade på att fråga ut Sundvall om hans tankar och idéer för "Paganinikontraktet".

Hur ställde du dig när du fick erbjudandet att regissera "Paganinikontraktet"?

- Jag blev jätteglad. Jag har läst alla tre böckerna och tyckte "Hypnotisören" var jättebra och är kul att Lasse Hallström kommer hem till Sverige och gör sin första svenska film på 20 år. Att jag får ta över stafettpinnen och göra "Paganinikontraktet" är ju hedrande och jättekul. Boken är fantastiskt spännande och actionfylld. Det passar mig som handen i handsken.

Vilka skådespelare funderar du på till de nya rollerna, exempelvis karaktären Saga Bauer?

- Nej, jag har inte hunnit. Det här blev klart förrförra veckan och sedan har jag varit i Berlin och så håller jag på och förbereder nya avsnitt av "Gustafsson 3 tr". Jag har inte hunnit rollsätta eller ens tänka på skådespelare.

Kan du tänka dig att regissera fler filmer i Kepler-serien?

- Det är upp till producenten. Det är en helt öppen fråga och vi tar en sak i taget. Men jag tycker det vore intressant med åtta olika regissörer. Det kan bli överraskande och med en friskhet i det. Jag ska inte säga att jag inte skulle göra det, men vi tar en sak i taget.

Nu tar du över en filmserie som Lasse Hallström påbörjat, hur mycket utrymme har du för att sätta din egna prägel på "Paganinikontraktet"?

- Jag tror att jag får väldigt mycket utrymme. Jag har ju träffat författarna. Dem verkade väldigt nöjda och hade förtroende att jag skulle ta hand om deras bok. Även producenterna vill att jag skulle sätta min prägel. Vi har jobbat ihop tidigare med "Beck", "Jägarna" och många andra filmer. Vi känner varandra väldigt väl, så jag känner stort förtroende från deras sida.

Hallström nobbade "Paganinikontraktet" för att det var "för mycket action och helikoptrar i skärgården", det låter ju å andra sidan helt som din kopp te.

- "Paganinikontraktet" ligger nog närmare mig än Lasse. Han är ju det mänskliga dramat, det lågmälda och det är ju inte "Paganinikontraktet" direkt. Jag kan förstå att det inte är hans sort, men är definitivt min sort.

Berätta om actionscenerna för de som inte har läst boken.

- Det är en polishelikopter som flyger i luften och det hänger stuntmän under. Man ska också spränga stora fritidsbåtar. Jag vet ju inte om allt kommer vara kvar, boken är så stor och omfattande. När man ska skriva manus kommer man få ta bort en del, annars blir det en fyra timmarsfilm och det går inte. Men det är en actionbaserad bok, så det blir mycket action och spektakulära scener. Jag hoppas jag får budget att göra allt.

"Paganinikontraktet" spelas in i höst och premiären är planerad till hösten 2013.

| 22 februari 2012 14:15 |