EXKLUSIVT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

13 november 2016 | 18:00

”Jag ville visa att det som alla tror sig veta om vikingar, är felaktigt”

Vi mötte mannen bakom tv-succén "Vikings".
Som ett enormt ”Vikings”-fan var det ett glädjerus som infann sig när jag i våras blev erbjuden att intervjua ingen mindre än Michael Hirst. Skaparen av ”Vikings”, samt författare till samtliga avsnitt, mötte mig på ett hotell i Oslo kallat The Thief. Det var fantastiskt roligt att få snacka om serien, men även om historia, och var inspirationerna kom ifrån. Michael visade sig vara den kanske mest jordnära, trevliga och vältaliga person jag någonsin har träffat. 

Jag är ett väldigt stort fan, så jag skulle vilja fråga dig var idén till "Vikings" kom ifrån?

- Tack ska du ha. Jag har alltid varit fascinerad av vikingar, och har läst jättemycket om dem. Det som var intressant med min forskning var att de flesta har denna nidbild om vikingar. Det vill säga, att de bara var monster som dödade och plundrade byar. Jag ville visa att det som alla tror sig veta om vikingar, är felaktigt. Vikingarna var ju precis som oss alla andra, bara människor. De var gifta, hade barn och slogs för vad de trodde på. Sedan hade jag skrivit ett filmmanus, men som ej filmades tyvärr. Fast sedan fick jag ett samtal från en hos MGM som frågade om jag ville skriva en tv-serie om vikingar. Jag sade ”Det kan du ge dig på!” och det var så allt började. 

Ja, de flesta historieböcker som man fick läsa i skolan målade ju upp vikingarna, som du själv sade, som själlösa monster. Så det är intressant att du ville motbevisa vad alla tror sig veta om vikingarna.

- Just det. Det handlade ju såklart också om att skriva karaktärer som Ragnar, Lagertha, Rollo som man verkligen kunde sätta sig bakom, och följa.



Min favorit av karaktärerna är faktiskt Floke. Gustaf Skarsgård gör ett makalöst jobb i rollen.

- Det gör han verkligen. 

När man kollar din filmografi, så har du ju förutom ”Vikings” även skapat serien ”The Tudors”. Du ligger även bakom manusen till filmer som ”Elizabeth” och ”Elizabeth: The Golden Age”, samt serien ”Camelot”…

- Snälla, nämn inte ”Camelot”. Det var fruktansvärt.

Förlåt. Men iallafall, det märks att du är väldigt intresserad av historia. Vad är det som gör dig så intresserad när det kommer till att skildra historia?

- Jag kommer ifrån en väldigt akademisk bakgrund. När jag studerade var jag bara bra på ämnen som engelska och historia. Jag älskar även kostymfilmer. Hela tjusningen ligger ju i att jag kan skildra perioder som jag är intresserad av, och som jag tror kan bli riktigt bra, vare sig det är TV eller film. När jag skrev ”Elizabeth”-filmerna var det ett rent nöje att göra all research, och lära sig om hur Elizabeth var. Detsamma kan jag säga om ”Vikings”.

Bland de mest intressanta aspekter i serien är hela syskonrivaliteten mellan Ragnar och Rollo. När du började skriva serien, var det något som du fokuserade djupare på?

- När jag började skriva ”Vikings” så var det klart för mig redan från början att Ragnar skulle ha en bror. Men det handlade även om att göra dem så olika som möjligt, och det framgår ju när man ser ”Vikings”. Ragnar började som en enkel viking som lydde Jarl Haraldsson, och nu är han kungen av Kattegatt. Då var det viktigt att Rollo skulle presenteras som en som lever lite i skuggan av sin framgångsrike broder.



- Rollo gör ju mycket i serien som inte är av godo, och när Clive läste manuset så frågade han mig, ”Kommer jag bara att göra såhär hela tiden?” Jag tittade på honom och sade ”När du får se vad du kommer få göra, så kommer du dansa naken på stranden.” (skratt).

Ja, Rollo får verkligen visa vad han går för, i synnerhet nu i fjärde säsongen. Det är en scen i senaste säsongen som jag undrar lite över. Det är under tredje avsnittet, ”Mercy”, där Björn har ett väldigt intensivt och laddat möte med en björn. Det var minst sagt otroligt. Jag skulle vilja hur ni uppnådde den nivån av spänning, autencitet och intensitet.

- Jag var inte med när de filmade scenen. Men allt som du ser är vad som verkligen händer. De använde sig av ett litet crew, och filmade hela den biten i Kanada. Alexander Ludwig var helt otrolig, han ville göra allt själv. När du ser honom hoppa i issjön, så är det verkligen Alexander som hoppar i. Det är ingen stuntman, utan det är Alexander. En av producenterna sade att det inte såg tillräckligt kallt ut. Jag sade ”Inte tillräckligt kallt? Är du galen? Han badar ju helt näck i en issjö!” 



- Det är något som jag är stolt över när det kommer till ”Vikings”, att vi verkligen gör allt som syns på skärmen. Det är ingen trickfilmning. Som till exempel när du ser vikingarna hissa upp långskeppen och bära dem över bergen. Det är verkligt.

Ja, man känner verkligen av allt som man ser på TV-skärmen. Slutligen så vill jag fråga lite om skådespelarna. Travis Fimmel, som gör ett otroligt jobb som Ragnar håller ju på att bli en filmstjärna med nya ”Warcraft: The Beginning”. Hur känns det för dig som seriens skapare när du ser hur din serie har öppnat dörrar för skådespelarna?

- Det känns ju såklart jättebra att det har lett till nya möjligheter för skådespelarna. Travis är faktiskt inte den enda som håller på att slå igenom inom film. Katheryn, som spelar Lagertha, har fått sig en stor roll i en kommande film vilket är jätteroligt. Travis är faktiskt en väldigt tystlåten och blyg person, och det var jag som valde honom. Producenterna ville inte ha honom, men jag stod på mig och sade att Travis var den enda som kunde spela rollen. På många sätt känns det som att Travis är mitt barn, även om det känns konstigt att kalla honom för det (skratt). Nej, men det är jätteroligt, och jag är verkligen stolt över honom, Katheryn, Clive och Alexander.

"Vikings" är tillbaka med nya avsnitt på HBO Nordic den 1 december.

Anton Svantesson
| 13 november 2016 18:00 |