Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

3 april 2019 | 18:00

Premiär för "Störst av allt" - möt skådisarna i svenska Netflix-dramat

Hanna Ardéhn, Felix Sandman och William Spetz har huvudrollerna i "Störst av allt", serien som nu släpps till 190 länder världen över.
- Det känns som ett aktuellt ämne, med tanke på hur det ser ut i USA. Att applicera det på ett sånt här samhälle skapar verkligen diskussion, säger Felix Sandman.

Netflix originalserie ”Störst av allt” inleder med starka bilder från en skolskjutning på Djursholm. En blodig tragedi i en av Stockholms rikaste förorter - men vad hände på vägen dit? I fokus står Maja, en artonårig tjej som dras till den rebelliske Sebastian. TV-serien hoppar mellan två tidslinjer, och vi får följa både en sommarflört som utvecklas, och rättegången efter tragedin. Maja har gripits av polis, anklagad för att ha dödat flera av sina klasskamrater, och får bit för bit berätta sin historia.

- Det är utmanande och intressant att ge sig in i det mörka temat. Men också det överdådiga som stora fester och båtar… Teman som droger kommer upp, och olika sociala ämnen. Det har varit intressant att dyka ner i det, berättar Hanna Ardéhn för MovieZine.

- Maja har växt upp på Djursholm, under bra förhållanden. En duktig flicka som tar hand om sin lillasyster och har bra betyg i skolan. Men hon har också lite av det tonårs-rebelliska, och söker sig till det som är lite förbjudet. Så därför dras hon till vissa människor i den här historien.
 
 
Felix Sandman, hittills mer känd som artist från bandet The Fooo, byter ut Melodifestivalens scen mot sin första stora skådespelarroll. Han berättar hur hans rollfigur Sebastian lever ett glamoröst liv på ytan, men stänger in mycket inom sig:

- Sebastian är son till Sveriges rikaste man, och har inte fått så mycket kärlek i sitt liv. Hans pappa vill helst inte att han ska vara hans son. Det är Sebastians roll i historien är hans relation med sin pappa men också med Maja, och hur hon får gå igenom hans kurva, som går neråt. Han är extremt populär i skolan, men det är nog mer för pengarna än vem han är som person, säger Felix Sandman.

I ”Störst av allt” gör även William Spetz sin första dramatiska roll, som förortskillen Samir som försöker passa in på den fina gymnasieskolan.

- Jag har mest skojat innan. Det här känns jättekul, för det är vad jag alltid har velat göra. Skådespeleri har alltid varit min dröm. Det spännande är att det finns en så tydlig karaktär i Samir, för det finns en bok. Varenda karaktär har en resa. Oavsett hur stor rollen är. Alla har så mycket kött och blod.
 
Large 6f32c58fa91d60c51c8f8b1a843f0d8e storst av allt set2
 
Kan ni identifiera er i era rollfigurer?

- Jag känner igen det med ”duktig flicka” och ”bra betyg”. Men jag har kanske inte den rebelliska sidan, säger Hanna Ardéhn.

- Jag är inte alls som Sebastian, svarar Felix Sandman. Jag är raka motsatsen, men samtidigt har det inte varit svårt. Jag har tänkt, hur skulle jag varit om jag hade haft det som Sebastian? Han kan vara som mig. Hade jag fötts och vuxit upp som han har gjort - det känns inte som en så annorlunda karaktär. Han är otroligt komplex dock, tycker jag. Han mår dåligt och tar droger. Men jag tycker absolut att karaktären ligger ganska nära, hur jag skulle kunna ha varit.
 
- Det känns som att alla kan hamna där, säger William Spetz. Föds man in i någonting och blir behandlad på ett visst sätt, av sin pappa till exempel, så kan man hamna var som helst. Det jag kan relatera till - jag tror vi alla känner ett slags utanförskap någon gång i livet. Man vill vara med i ett sammanhang. Samir söker sig från förorten där han är uppväxt till Stockholms finaste gymnasium. Det säger ju något, att man kommer från lägre medelklass men söker sig till eliten, för att man vill bevisa någonting. Det tycker jag är intressant med honom. Han har nog mycket frustration och visst klassförakt mot sig själv.
 
 
Serien kommer släppas i 190 länder samtidigt. Hur känner ni inför att snart bli världskändisar?

- Helt sjukt! För mig personligen som inte har gjort något så här stort, så känns det helt sjukt att få göra en så stor roll i en så stor satsning. Sjukt kul! Jag har inte lika mycket panik över det som William (skratt). Jag hoppas handlingen och budskapet i serien når ut till folk och kan ge dem en tankeställare, säger Felix.

William Spetz tillägger:

- Malins bok är inte bara en berättelse om den här skolskjutningen, som allting börjar i. Det är också en berättelse om klass och segregation, vilket ju finns överallt. Även om det är en väldigt svensk berättelse så är det också en skildring av samhället som finns överallt.
 
 
"Störst av allt" består av sex avsnitt som släpps på Netflix den 5 april.
| 3 april 2019 18:00 |