Intervju

Skribent

Anders Eklöf

13 november 2021 | 18:00

Felicia Day kallas för The Queen of Geeks: "Vill se fler kvinnliga nördar"

MovieZine fick äran att intervju Felicia Day, eller "The Queen of Geeks", på Comic Con i Stockholm.
På Comic Con Stockholm gästade ingen mindre än skådespelaren, manusförfattaren och producenten Felicia Day som är känd som "Queen of Geeks" för sin medverkan i flertal tv-serier och filmer som "Supernatural", "The Magicians", "Dr. Horrible's Sing-Along Blog" och inte minst hennes egna webbserie "The Guild" (2007).
 
Utöver skådespeleriet startade hon företaget Geek & Sundry som ägs av Legendary Entertainment, skriver böcker och streamar spel på nätet
 
MovieZine fick möjligheten att intervjua henne på mässan. 
 
Har du varit i Stockholm tidigare och vad tycker du i så fall om staden? 
 
- Jag har aldrig varit här förut, men jag älskar det. Jag skulle vilja flytta hit. Hur gör jag det? Jag är väldigt peppad att vara här, för jag har varit i karantän under nästan två år, så jag är exalterad över att få vara hemifrån och i ett annat land. Det har aldrig fallit mig på tidigare att besöka Stockholm, men jag är glad att jag är här för det är en uppenbarelse på många härliga sätt. 
 
Vad har du gjort i Stockholm hittills?
 
- Under den första dagen shoppade jag mycket åt min familj, då min fyraåriga dotter tråkigt nog fick stanna hemma på grund av att det inte är säkert för henne att resa just nu. Jag har besökt Gamla stan, gått in i små hipster-butiker på Södermalm och har ätit många kanelbullar. 
 
Hur är det att vara kvinna och nörd idag jämfört med för 13 år sedan när du gjorde "The Guild"? 
 
- När jag började göra "The Guild" var det väldigt ovanligt med kvinnlig representation. Idag ser jag en helt ny generation flickor och kvinnor som är säkra på sig själva och vågar visa världen vad de älskar. Jag är så glad och stolt att få se det.
 
C202d65c154076f10a23f52b251ec012 8102821c74cc0355d7292b8566fb94472e7f41c4jpg
Webbserien "The Guild" som gick mellan 2007-2013, som handlar om ett gäng vänner som spelar ett onlinerollspel tillsammans
 
- När jag gjorde min grej var det ganska ensamt. Hela poängen med att göra "The Guild" var att visa att jag existerar och inte nödvändigtvis för att lyfta upp kvinnor. Jag bara råkar vara en kvinna. Sen har jag fått höra att det blev en stor inspirationskälla för många. Nu när mina intressen är mer mainstream och öppnare för kvinnor, tycker jag det är så mycket bättre för nördvärlden rent generellt. 
 
Du kallas ibland för "The Queen of Geeks"? Vad tycker du om den titeln? 
 
- Nu när tiden har gått, pensionerar jag mig som "Nördarnas storhertiginna". Det finns så många fantastiska kvinnor som representerar olika delar av nördvärlden idag. När jag blev känd fanns det inte lika många kvinnor, utan jag var typexemplet på en nördig kvinna. Idag finns det fler typer av kvinnliga nördar och platser för oss att vara det, vilket jag tycker är mycket spännande. Desto större mångfald och ju fler kvinnor som har en röst i den här kulturen, desto bättre. Jag är väldigt hedrad över att ha visat vägen för många andra kvinnor som är intresserad av samma saker som mig och att de fått känna sig representerade. Det är allas vår skyldighet att vi är oss själva och öppnar dörren för andra så även de kan vara det. 
 
Vilken film- eller tv-roll har betytt mest för dig genom åren? 
 
- Codex från "The Guild" är så klart mitt lilla hjärtebarn och en del av mig. Jag gjorde allt själv och spelade in avsnitten i mitt hem, vilket var väldigt tungt. Jag skulle aldrig kunna göra det idag. När jag ser tillbaka på den tiden idag tänker jag "wow, jag kan inte fatta att jag gjorde allt det där". Att få spela Charlie i "Supernatural" har även det varit en välsignelse och har gjort mig till en starkare person. Det har även gjort mitt liv så mycket rikare av att jag fått vara en del av en så fantastisk serie. Hon gav en röst till många kvinnor, speciellt homosexuella och de som känt att de inte passar in. Det uppskattar jag verkligen. 
 
C202d65c154076f10a23f52b251ec012 supernatural felicia day
Karaktären Charlie i den populära tv-serien "Supernatural"
 
I musikalen "Dr. Horrible's Sing-Along Blog" från 2008 sjunger du en hel del. Skulle du vilja göra mer musikal? 
 
- Jag skulle älska att sjunga mer, men jag har varit så himla upptagen med annat. Jag blev något mer av en business-person under några år, med mitt företag Geek & Sundry. Vi gjorde mängder av fantastiska saker som spelade brädspel, "Critical Role" hade sin start hos oss och olika serier där jag var med eller producerade. Jag gick ifrån skådespeleriet lite väl mycket. Jag fick även min dotter och tog ledigt en tid när hon föddes, men nu har jag mer tid att reda ut mig själv. Jag skulle älska att uppträda och sjunga igen. Det är en annan typ av färdighet som jag inte har fått utnyttja sedan "Dr. Horrible" och "The Guild". 
 
C202d65c154076f10a23f52b251ec012 mv5boty1otqymzm4nv5bml5banbnxkftztcwmtmxnju1oa  . v1
I "Dr. Horrible's Sing-Along Blog" skådespelade och sjöng Felicia Day tillsammans med Neil Patrick Harris och Nathan Fillion, om att vara superhjälte och superskurk
 
Skulle du säga att du även saknar skådespeleriet? 
 
- Definitivt. Mina planer försenades något av att pandemin startade när jag var redo att återvända efter att ha varit ledig med min dotter. Nu är jag ivrig att få ställa mig framför kameran igen under nästa år, då det är en form av kreativitet som jag verkligen saknar. 
 
Finns det något speciellt projekt du skulle vilja vara en del av? 
 
- Vilken Marvel-serie eller film som helst skulle vara kul och jag skulle älska att få bli en del av det universumet. Jag tror inte att jag nödvändigtvis skulle vara en superhjälte, utan jag skulle vara nöjd om jag fick vara en vän eller sidekick till någon. De behöver kämpa så hårt med sina kroppar för att få plats i superhjältedräkterna, vilket jag inte skulle vilja göra. Jag vill inte träna hela dagarna och aldrig äta kanelbullar. Jag skulle även älska att vara med i den nya serien "Ghosts", som är väldigt populär i USA just nu. Jag älskar mindre komediserier med olika knasiga karaktärer. Jag skulle älska att jag drama också, men jag tror att de flesta ser mig som någon som gör komedi.
 
 
Föredrar du att vara framför kameran som skådespelare eller bakom i andra roller? 
 
Det jag föredrar är att göra min egna grej. Jag har försökt producera och skriva grejer i Hollywood, men inget blir någonsin gjort. Det är en väldigt frustrerande process för mig. Pandemin har lärt mig en hel del om vad jag gör bäst och gillar att göra. Vad jag verkligen älskar är att göra är att bygga en gemenskap online med hjälp av teknologi och kreativitet, som min egen chef. Jag älskar dock att skådespela, för då behöver jag inte bry mig om logistik och liknande grejer. Min dröm är att både kunna skådespela, streama spel på Twitch, bygga mitt community och skriva.
 
Vilken är den konstigaste frågan du har fått på en mässa eller liknande? 
 
- Många har frågat om jag vill gifta mig med dem. Eftersom jag inte känner dem, blir det ofta väldigt obekvämt. Andra har frågat om jag kan signera deras kropp så att de kan tatuera in det, vilket jag är okej med, då det oftast inte är deras enda tatuering. 
 
Spelar du fortfarande "World of Warcraft"? 
 
- Nej det gör jag inte, men jag streamar många olika tv-spel. Det var covid som fick mig att bli en spelstreamer. Jag spelar bland annat tillsammans med gänget från "The Guild" på söndagar och andra grejer resten av veckan. Jag är väldigt inne på "Fortnite" just nu. Jag vet att jag är sen på bollen, men jag gillar verkligen att spela det med mina vänner. Jag gillar att spela allt som går att spela med vänner, så länge det inte tar för mycket tid i anspråk. Att spela onlinerollspel är svårt när man har barn och jag känner inte att jag behöver en så betungande relation i mitt liv just nu. Jag försökte spela lite "New World" för ett tag sedan, men det var för beroendeframkallande, så jag avinstallerade det. 
 
 
- Jag tror att om du har den personlighetstypen som är lite intensiv och väldigt nördig, vill du vara bra på saker så pass att du inte kan släppa taget. Jag är gammal nog att kunna skydda mig själv från ett sånt beroende, men jag saknar tiden då jag kunde spela åtta timmar om dagen. Det var kul. 
 
Finns det några baksidor med att vara känd? 
 
- Jag har märkt genom åren att det är väldigt svårt rent psykologiskt att vara känd för något och samtidigt vara sann mot sig själv. Jag är därför ganska nöjd att jag är lite mindre framträdande nuförtiden, så att jag kan känna friheten att kunna utforska vem jag är. När man är känd för något, vill alla att du ska göra allt utan det du faktiskt helst skulle vilja göra. Numera blir jag igenkänd lite då och då, vilket räcker väl för mig, skrattar hon. 
 
Vilken är den bästa rollen som Felicia Day har gjort? Saknar du henne som skådespelare? 
| 13 november 2021 18:00 |