EXKLUSIVT

Skribent

Annika Andersson

8 november 2018 | 18:00

Hur Benedict Cumberbatch tog sig an ”Grinchen”

”Grinchen” har blivit film igen. Och den som står bakom den animerade Grinchens röst är ingen mindre än Benedict Cumberbatch. MovieZine fick träffa honom för att höra lite om hur det är att spela grönbehårad enstöring.
Inför släppet av ”Grinchen”, den animerade filmversionen av Theodor Geisels (aka Dr. Seuss) älskade barnboksklassiker, fick MovieZine tillfälle att prata med Benedict Cumberbatch. Det är alltså han som lånar sin röst till Grinchen, den grönbehårade surgubben som flytt långt ifrån de glada, julälskande byborna i Whoville, ända upp till toppen av berget Mt. Krumpet, där han bor i sin grotta, ensam och isolerad, med bara sin lojala hund Max som sällskap.

Det känns som en lite annorlunda roll från Cumberbatchs repertoar, som innefattar filmer och TV-serier som ”The Imitation Game”, ”12 Years a Slave”, ”August: Osage County”, ”The Fifth Estate”, ”Sherlock”, ”Patrick Melrose” etcetera. Så vad var det med det här projektet som lockade honom?

- Originalböckerna. Produktionsbolaget Illuminations respektingivande katalog av tidigare filmer, som är helt briljanta. De vet vad de gör, och så snart vi fick löfte om att projektet skulle vara trogen originalet, och samtidigt vara relevant för dagens barn och familjer, tänkte jag att det här kommer bli ett vinnande koncept.
 
 
- Det är en så vacker film, och jag kan säga det för jag är helt tagen. När man står vid mikrofonen i ett mörkt rum har man kanske en idé om hur filmen ska se ut, men när man sedan väl får se den, så överträffar den all förväntan!

Härligt! ”Grinchen” kommer säkerligen bli en ny julklassiker för stora och små att mysa till i vintermörkret, men vilka andra julfilmer kan han tipsa om att man inte får missa?

- ”It's a Wonderful Life”, och jag tycker om ”Ghostbusters” för de får mig alltid att tänka på julen. Och så ”Scrooged” så klart, den moderna versionen med Bill Murray.
 
 
Jag gör en mental anteckning av filmlistan, att beta av när det blir dags för eget julmys i soffhörnan. Intervjun finns att se här ovan, och ”Grinchen” går upp på bio i helgen.
| 8 november 2018 18:00 |