Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

9 november 2016 | 12:45

Francis Ford Coppola har landat i Sverige

Filmlegendaren gav sin syn på Donald Trumps seger, siade om independentfilmens framtid, och passade på att ge unga filmskapare goda råd under dagens presskonferens i Stockholm.
Årets hedersgäst på Stockholms filmfestival, Francis Ford Coppola, har landat i ett snötäckt Stockholm. I morse mötte han den svenska filmpressen, bara en timme efter att det stod klart att Amerika hade fått en ny president. Trots en imponerande filmkarriär landade fokus snabbt på amerikansk politik. 

- Jag blev lika förvånad som ni. Det kom oväntat. Men om så många människor kände sig manade att rösta på Donald Trump, finns det förhoppningsvis någon visdom i det, kommenterar Coppola. 

Coppola berättar att han och Trump gick på samma militärskola i ung ålder. Och han är villig att ge den nye presidenten en ärlig chans.

- Jag är en optimistisk person, och jag tror det bästa om alla. Vi har haft presidenter förr som inte har imponerat eller som har tagit tveksamma beslut. Men jag ger alla en chans. Ska man säga något gott om Donald Trump så är han påhittig och resultatdriven. Och hans barn verkar trevliga.

"Vi har många begåvade människor som gör independent-film"


Efter USA:s framtid är det dags att prata om något roligare, som filmens framtid. Ett ämne som Coppola medger att han kan diskutera i evigheter.

- Filmen har förändrats helt och hållet rent teknologiskt de senaste 10-15 åren. Rörliga bilder fick ljud, mycket senare blev de digitala, och det vi kallar för ”film” är inte på film längre ironiskt nog. Allt har blivit elektroniskt. Jag tror inte att en sådan fundamental förändring kommer förändra filmen i sig. Det har gjorts fantastiska verk i 120 år. Filmen kan flyga i helt nya riktningar, som inte var möjliga förut. Film skickas världen runt via satelliter, projektorer har blivit digitala, men mediet i sig har inte förändrats. 


Coppola med Al Pacino på inspelningen av "Gudfadern".

Däremot kommer distributionen av filmer förändras, och redan idag ser vi aktörer som Netflix och Hulu ge sig in i film- och tv-branschen för att locka tittare till sina egna plattformar. Coppola låter försiktigt hoppfull om deras betydelse för independent-filmen.

- Det finns två typer av film. Studiofilmer, som allt mer har blivit uppföljare till superhjältefilmer. Och så independentfilm, ”riktig film”. Det positiva är att det finns många begåvade människor som gör independentfilm. Vi har Wes Anderson, Paul Thomas Anderson, den något äldre Steven Soderbergh och den betydligt äldre Woody Allen. De gör fortfarande personliga filmer men på mainstream-budget. Vad som ska hända för att hjälpa independent-filmarna, det vet jag inte. Kanske kan man tänka sig att deras verk kommer distribueras till fler, men vi får se.

"Så länge någon annan betalar för din film, kan du inte göra filmen du vill göra"


Själv har Coppola på senare år hamnat i vinbranschen, där han nu tjänar sina pengar.

- Jag gjorde de filmer jag ville göra för 20 år sen. Så jag började i vinbranschen, för att inte vara beroende av det vi kallar filmbranschen. Jag vill kunna älska film utan att behöva tjäna pengar på det. Därför gör jag inte HBO-filmer eller sånt, jag behöver inte det. Men film kommer alltid vara min första kärlek.


På den ökänt krångliga inspelningen av krigsklassikern "Apocalypse Now".

Han ger samma tips till alla filmskapare som vill kunna hålla fast vid sin vision, och slippa tänka på huruvida deras filmer är kommersiella nog.

- Börja i vinbranschen. Skaffa dig en annan inkomstkälla. Filmregissörer är kreativa personer, så använd lite av den fantasin du har, så att du slipper tigga pengar från rika människor eller företag. Så länge någon annan betalar för din film, kommer du att göra filmen på deras sätt, inte på ditt sätt. De flesta regissörer jag känner oroar sig alltid över vem som ska ge dem pengar.

"Jag frågar alltid när George Lucas ska göra en riktig film igen"


Stockholms filmfestival har försökt få Francis Ford Coppola till Sverige i många år. Nu är han äntligen här för att ta emot priset Lifetime Achievement Award. När han ser tillbaks på sitt liv är det inte "Gudfadern"-trilogin eller "Apocalypse Now" han ser som sin främsta prestation - utan sina egna barn, varav flera har gått i hans fotspår.

- När människor dör, pratar de flesta om sådant de önskar att de hade gjort. När jag ligger på dödsbädden kommer jag vara tacksam över att jag fick göra filmer, att jag fick se mina barn göra filmer, och att jag fick göra den typen av personliga filmer som jag ville göra. Jag kommer vara så upptagen med att tänka på allt jag hunnit göra, att jag kommer inte ens märka när jag dör.


Tänk att vara en fluga på väggen vid den middagen!

Francis Ford Coppola tillhör den generation av filmskapare som revolutionerade den amerikanska filmen på 1970-talet. Några av de andra var George Lucas, Steven Spielberg och Martin Scorsese. Detta fantastiska team håller kontakten än idag.

- George var en väldigt begåvad ung man, det kan vi nog alla erkänna. Han och de andra är alla mina vänner. Jag hoppas att George ska göra små, experimentella filmer, men hittills har jag inte sett det. Jag tror att om han gör det blir det något underbart.

- Vi filmregissörer från den generationen förblir vänner. Även om vi sällan ses. Steven är väldigt upptagen av sig. Marty är alltid upptagen, så jag träffar inte dem så mycket. George bor nära mig så vi träffas ofta. Jag frågar alltid George om när han ska göra en riktig film igen.

Coppolas råd till unga filmare: "Gift dig"


Drömprojektet ligger ännu framför honom. Coppola skriver manus till en performance-pjäs som ska spelas upp som teater men kännas som film. Han vet ännu inte själv om det kommer gå vägen, men erkänner sig 

- Det blir en serie pjäser som handlar om en fiktiv familj, som liknar min. Vi följer dem från 1800-tal till idag. Det ska utspelas live, men sändas på bio och kännas som en film. Förhoppningen är att du ska kunna gå ut på bio i Stockholm en kväll och se på vår livesändning.



Sista frågan, från en ung filmskapare i publiken, får Coppola att bjuda på ytterligare visdomsord från en lång och gedigen karriär.

- Gift dig. Skaffa barn. Då kan du sitta hemma och skriva och jobba, istället för att gå ut och roa dig. För då är du motiverad av att ta hand om din familj. Det är viktigt för en man. Jag gifte mig vid 22 års ålder och fick barn när jag var ung. Men jag behövde aldrig kämpa, för familjen gav mig motivation och tack vare det blev jag framgångsrik.

- Men om du är kvinna, gift dig inte, tillägger Coppola och skrattar.

Under Stockholms filmfestival kan publiken möta Francis Ford Coppola vid två tillfällen, torsdag 10 november då "Gudfadern" visas och fredag 11 november då han presenterar "Apocalypse Now".
| 9 november 2016 12:45 |