Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

17 februari 2023 | 17:30

Evangeline Lilly om The Wasp, Hobbit-rollen och "Lost"-finalen

Vi pratar med bioaktuella Evangeline Lilly om att besöka Kvantvärlden, om vad som lockar med blockbuster-roller, och det där slutet i "Lost" som förbyllar än.
I slutet av "Ant-Man" (2015) fick karaktären Hope van Dyne en egen superhjältedräkt, och utbrast att "det var på tiden". När "Ant-Man and the Wasp" släpptes 2018 blev hon den första kvinnliga hjälten i MCU att få sitt namn i titeln.
 
Nu är Hope, aka Wasp aka Evangeline Lilly, tillbaka för tredje gången (eller fjärde om man räknar med "Avengers: Endgame"). När vi pratas vid inför premiären av "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" berättar hon för MovieZine om sina förhoppningar på en solofilm, lockelsen med stora franchisefilmer - och vi kunde ju inte låta bli att fråga om slutet på "Lost", tv-mysteriet som alla pratade om under 00-talet.
 
Spektakulära miljöer i bioaktuella "Ant-Man and the Wasp: Quantumania".
 
I bioaktuella "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" blir hjältarna pyttesmå och får utforska Quantum Realm, en värld som de tidigare Marvel-filmerna bara har hintat om. Men du behöver inte ha hängt med slaviskt i MCU för att hoppa in i äventyret, säger Lilly:
 
- Den här filmen är länkad till de tidigare, men lägger framför allt grunden för kommande filmer. Jag tror man kan se den som helt fristående. Men vad vet jag? Jag är för insatt.
 
Hur skulle du beskriva Kvantvärlden för en femåring?
 
- Okej. Jag utgår från att det är en väldigt smart femåring. Din hand består av celler, eller hur? Och dina celler består av molekyler. Och dina molekyler består av atomer. Vad finns inne i atomen? Det vet vi inte. Där finns Kvantvärlden. Inne i atomen. Och vi upptäcker att det finns hela civilisationer där inne.
 
Evangeline Lilly som Wasp, eller Get-Inga som hon har kallats i de svenska serietidningarna.
 
Så hur var det för dig på inspelningen? Fanns något av scenografin uppbyggd eller var det mesta greenscreen?
 
- Nej, vi hade otroliga, vackra miljöer uppbyggda. Jag känner att jag fick vara med om några av de allra bästa inspelningsmiljöerna. Och vi jobbade också i en studio som kallas The Volume, som projicerade bilden av landskapet i Kvantvärlden runt omkring oss. Det var tusentals LED-skärmar på väggen och i taket. Så det var riktigt coolt! Jag fick faktiskt besöka Kvantvärlden!
 
Du har berättat att du skulle vilja se The Wasp flyga solo i en egen film...
 
- Ja, folk har frågat om jag skulle göra det. Självklart skulle jag det. Det finns så lite som har berättats om Wasp hittills. Vanligtvis handlar filmerna om Scott och hans dotter Cassie, och sen står Hope lite vid sidan av. Det handlar oftast om henne och Hank, eller henne och Janet. Det finns så mycket mer som jag skulle vilja veta och utforska om karaktären. Jag skulle vilja gå på djupet och verkligen sätta tänderna i henne.
 
Med rollen som Tauriel i Peter Jacksons "The Hobbit"-filmer blev en barndomsdröm till verklighet.
 
Vad lockar dig som skådespelare med att medverka i stora franchisefilmer, som "The Hobbit" eller "Ant-Man"?
 
- Vanligtvis är det att de är kul. Men det är också mycket jobb! Jag blir alltid lockad av hur roligt det ska bli, men sen inser man att det är rätt krävande att spela in en film... Vad som lockade mig med "The Hobbit" var att jag var ett enormt Tolkien-fan. Som 13-årig flicka var "Bilbo" min favoritbok, och jag låg verkligen vaken på natten och fantiserade om att vara alv. Så det var en fantasi som besannades.
 
- Med Marvel var det Paul Rudd som lockade mig att skriva på, och på den tiden också Edgar Wright som regissör... och så Marvel! Det lät som att det kunde bli riktigt skoj.
 
Är Marvel fortfarande roligt efter åtta år?
 
- Nyhetens behag börjar lägga sig... (skratt)
 
Det hoppas jag du får chansen att göra. Som en sista fråga måste jag få veta: vad hände egentligen i slutet av "Lost"?
 
- Haha! Den har jag fått förut. Jo, "Lost" var en tv-serie som alla såg på samtidigt, samma tid varje vecka. Det var innan streamingtjänsterna. Man kunde inte bingetitta på "Lost". Och varje vecka lämnade serien dig med enorma frågor om livet. De frågorna diskuterade man sedan följande dag i fikarummet på jobbet. Alla pratade om "vad fasen pågår i Lost?" Alla hade olika åsikter och delade sina idéer. Det var en gemensam upplevelse där vi sökte i våra själar efter de stora svaren.
 
- Och när finalen kom, så tänkte fansen av någon anledning att nu för första gången på sex år skulle de få alla svaren. "Det här är vad allt handlade om!" Men vi var en tv-serie. Vi var konst. Och konsten ska utmana dig till att tänka efter själv. Så att du ser världen ur en annan vinkel eller ifrågasätter din syn på världen.
 
Rollen som strandsatta Kate i "Lost" (2004-2010) blev hennes stora genombrott.
 
Evangeline Lilly menar att "Lost"-finalen lämnade fans med den ultimata frågan: "Vad är livet egentligen?"
 
- Man måste gå tillbaks till fikarummet och förhoppningsvis spendera ytterligare fem år med att debattera frågorna: Vad gör vi här? Vad handlar livet om? Vad är det här experimentet som vi kallar för mänsklighet?
 
- Så de hedrade traditionen de hade satt igång, där du får granska dig själv och vända dig till andra människor för att söka efter svaren, istället för att bara servera dig ett svar. Och det tyckte jag var vackert.
 
 
"Ant-Man and the Wasp: Quantumania" går nu på bio.
| 17 februari 2023 17:30 |