Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

16 april 2019 | 18:00

"Det hör liksom inte till jobbet att be åklagaren att dra åt helvete"

MovieZine har snackat exklusivt med den högaktuella skådespelaren David Dencik om hans roller i tv-serierna "Störst av allt", "Chernobyl" och långfilmen "Quick".
David Dencik har länge imponerat på mig då han har haft en tendens att plötsligt dyka upp och förgylla en säsong eller ett avsnitt här och där, i olika serier jag har sett genom åren. Förra året kunde vi exempelvis se honom skådespela mot Elisabeth Moss och Nicole Kidman i "Top of Lake: China Girl" och mot Lisa Henni i Viaplay Originalet "Rig 45". Innan dess dök han upp som Boris Godman i underskattade "McMafia" och som Niels Bohr, mot Geoffrey Rushs Einstein, i den första säsongen av "Genius".
 
Går man ännu längre tillbaka har vi givetvis även roller i "Tinker Tailor Soldier Spy" och "Lasermannen". Men under mitt samtal med Dencik blickar vi istället framåt på vad 2019 har att erbjuda. Med den högaktuella rollen som advokaten Peder Sander i Netflix första svenska originalserie "Störst av allt" allra mest i fokus, men vi hinner såklart även med att prata om både miniserien "Chernobyl" och långfilmen "Quick" - som båda släpps senare i år.
 
David Dencik som Peder Sander i "Störst av allt".
 
Peder Sander, din karaktär i serien, får en väldigt viktig roll i "Störst av allt" - eftersom han är den enda personen som tillåts besöka Maja (Hanna Ardéhn) under hennes tid i häktet. Du blir därför både den som förklarar för henne, men också för oss som tittar, vad det är som händer och ska hända framöver. Hur tänkte ni där kring din roll, som vår ledsagare genom serien?
 
- Jag tyckte att det var väldigt viktigt att han behöll sin yrkeskompetens - hela tiden. Det fanns faktiskt en scen som jag tog upp med regissören. En scen där jag skulle gå ner och krama Maja och ropa att åklagaren skulle dra åt helvete, eller något åt det hållet i alla fall. Men nej, det kändes inte alls rätt. Om jag verkligen vill hjälpa Maja, måste jag se till att jag är advokat hela tiden och inte börjar spela över i någon sorts myspys med min klient. Det hör liksom inte till jobbet att be åklagaren att dra åt helvete. Om en tandläkare ska dra ut en tand, hjälper det inte att ge patienten fotmassage om den börjar gråta.
 
Din fru arbetar som jurist i Danmark, vad tyckte hon när hon fick sig dig i din roll?
 
- Hon tyckte att det såg väldigt trovärdigt ut. Min fru är visserligen inte den sortens advokat, men hon var väldigt imponerad och sade till och med att hon tyckte att det var jag som borde ha blivit advokaten i familjen istället.
 
Hanna Ardéhn som Maja Norberg och Dencik som Peder Sander i "Störst av allt".
 
Jag noterade att din karaktär gärna gick och fixade något att dricka väldigt ofta, som någon slags nervös tics kanske... fick du med dig det tipset hemifrån eller kom det snarare ifrån att det inte fanns så mycket annat att göra under scenerna i häktet?
 
- Det blev många koppar ja... du får gärna tolka det som ett nervöst beteende, men egentligen var det nog mer Per-Olavs [Sørensen, regissören] idé för att det skulle hända lite mer i rutan. Så det inte blev för mycket radioteater över det hela. Men din tolkning är däremot bättre, så vi kör på den framöver tycker jag!
 
Hur var det att arbeta tillsammans med Hanna, någon som är nästan helt ny som skådespelerska?
 
- Bitvis spelade hon så bra att man tappade hakan alltså, framför allt i många av sammanbrottsscenerna. Hon har uppenbarligen lätt för att plocka fram känslor och det var inspirerande att se. Jag vet att jag vid flera tillfällen tänkte "hur fan gjorde hon det där", efter vissa tagningar. Kollegialt är hon en levande, duktig och klipsk tjej - jag är väldigt glad för vårt samarbete. 
 
Stellan Skarsgård i "Chernobyl", serien som regisseras av svenske Johan Renck och även kommer att inkludera svenskarna Dencik, Fares Fares samt Alexej Manvelov framför kameran.
 
Du är även en del av den kommande, svensktäta, miniserien "Chernobyl" från HBO. Finns det något du kan berätta om din roll i den serien i nuläget?
 
- Jag spelar Michail Gorbatjov, så det kan jag väl bekräfta. Han är visserligen någon många känner till, men sen är det ju så att han inte är så närvarande i just den här berättelsen. Det handlar mer om vad som hände på kraftverket dygnen efter smällen och människorna som var där då. Medan Gorbatjov satt i Moskva och försökte skymma det för resten av världen. Det är en tung, men liten roll!
 
Du var själv runt 11-12 år gammal när katastrofen inträffade. Har du några egna minnen av händelserna från den tiden eller var det för diffust då?
 
- Nej jag minns tydligt att vi hade samling på skolan på morgonen och att alla lärarna skulle förklara vad som hade hänt. Många hade frågor men sen lugnade det ner sig i Köpenhamn, där jag bodde då. Sverige blev ju drabbat direkt på ett annat sätt med blåbär, lingon och älgar eller vad det nu var... men jag minns den där dagen i skolan väldigt väl, den har liksom etsat sig fast.
 
David Dencik, regissören Mikael Håfström och Jonas Karlsson är aktuella med "Quick" senare i år.
 
Det kan jag verkligen förstå! Från "Quicksand" till Thomas "Quick", senare i år kommer äntligen långfilmen du har arbetat med under flera års tid. Den här gången i titelrollen, hur har det varit att axla en roll som så många har åsikter kring?
 
- Det har jag inte riktigt hunnit känna efter än. Eftersom jag satt med materialet i så många år innan vi började filma, flyter nästan alla delarna av produktionen ihop. Under själva filmandet var jag mer upptagen med att vi skulle få till berättelsen med rätt kronologisk följd och försöka återberätta allt så bra som möjligt, vilket givetvis är helt omöjligt att någonsin få till helt rätt. Särskilt med tanke på att det har gått över 30 år och det finns hundratals karaktärerer, mord som inte har ägt rum, rättegångar och terapi. Det hade med enkelhet gått att fylla ut fyra hela säsonger om man hade velat det.
 
Haha, ja det känns spontant som att det kan bli svårt att få ner allt det till "bara" en långfilm, men det kanske också är en del av utmaningen?
 
- Absolut! Det har varit svårt för mig att acceptera att man varit tvungen att förkorta och förenkla så mycket. Jag har förstört många middagar när jag satt igång och berättat om alla händelserna, efter att någon ifrågasatt varför han erkände och hur han kunde dömas. Det finns mycket att prata om, och jag tycker vi har fått till en väldigt rik berättelse.
 
Avslutningsvis, med tanke på att du nu själv är en del av Netflix-familjen, vilken tv-serie på Netflix förutom din egen har du som din favorit?
 
- Jag är väldigt förtjust i "The Crown", den har jag sett med stor behållning. Jag har även börjat undervisa lite på Göteborgs universitet [på teaterhögskolan], där brukar jag faktiskt visa en scen från just "The Crown" med särskilt bra skådespeleri. Serien är oerhört välskriven, välarbetad, elegant utförd och väldigt välspelad. En stark rekommendation... efter att man har sett "Störst av allt" förstås!
 
 
Hela den första säsongen av "Störst av allt" finns att streama nu hos Netflix, miniserien "Chernobyl" får premiär den 7 maj och "Quick" förväntas gå upp på bio någon gång under hösten 2019.
 
Vilken av Denciks roller är din favorit? Vad tyckte du om den första säsongen av "Störst av allt"? Kommentera gärna nedan!
| 16 april 2019 18:00 |