Intervju

Skribent

Robert Lange

23 februari 2013 | 23:01

Darth Vader talar ut

MovieZine fick äntligen Darth Vader (David Prowse) att berätta om alla galaxens hemligheter.

Vi är nog alla mer eller mindre välbekanta med galaxens största skurk genom tiderna. David Prowse var en ung skådespelare som tack vare en liten roll i Stanley Kubricks "A Clockwork Orange" fick erbjudandet av en ung regissör vid namn George Lucas att gestalta rollen som Darth Vader i hans nya film "Star Wars: A New Hope" - en karaktär som ingen skulle glömma och som idag har blivit en ikon inom filmvärlden.

2-3 mars besöker den nu 77-årige David Prowse Sci-Fi-mässan i Malmö. Vi passade på att ta oss ett snack med mannen bakom Darth Vaders mask!

Hur fick du rollen som galaxens största skurk från början?

- Det hela började med att jag spelade en mindre roll i Stanley Kubricks "A Clockwork Orange". Den fick massiv kritik för att vara för våldsam, sexistisk och så vidare vilket resulterade i att Kubrick fick ta emot till och med dödshot från upprörd publik. George Lucas var en av dem som såg filmen och han mindes mig när han fem år senare kom till England för att göra den första "Stjärnornas krig". Han kontaktade mig och sa " Jag skulle villa erbjuda dig en roll i den film jag jobbar med nu" och jag minns att jag sa "hur visste du vem jag är?", varpå George svarade "Jag minns dig från "A Clockwork Orange" - så duger du åt Stanley Kubrick så duger du åt mig".

När du spelade in "Stjärnornas krig" år 1977, kände du då att du var en del av någonting som skulle bli så stort som det är idag?

- Nej, jag hade inte den blekaste aning. Det var en annorlunda och lite konstig film att jobba med, där man hela tiden var omgiven av alla dessa olika karaktärer i masker och hjälmar. Grejen med "Stjärnornas krig" var att vi i första filmen hade ett manus och då hade jag relativt bra koll på vad filmen handlade om. Men när vi gjorde "Rymdimperiet slår tillbaka" och "Jedins återkomst" fick vi inga manus, så vi hade ingen aning om hur storyn skulle utvecklas eller vad som skulle hända. De skickade delar av manus till oss kvällen innan vi skulle spela in. Det kom ned en kille på motorcykel och levererade några sidor till mig. Sedan fick jag skriva på att jag tagit emot dessa sidor, lära mig mina repliker över natten och på morgonen fick jag ta mig till studion och lämna tillbaka sidorna. De var helt paranoida över att hålla storyn hemlig och livrädda att något skulle läcka ut till pressen. Det var ett märkligt sätt att arbeta på.

Under inspelningarna av de tre första "Star Wars"-filmerna porträtterade du inte bara Vader fysiskt utan du gjorde även hans dialoger. Hur kommer det sig att de till slut bytte ut din röst mot James Earl Jones?

- Jag gjorde dialogen för alla tre filmer. Det ryktas att anledningen till att de bytte ut min röst mot James Earl Jones var att de inte gillade min accent och ansåg att den inte passade till karaktären. Men faktum är att när vi spelade in och jag levererade mina repliker gick allt jag sa genom masken som jag hade på mig, vilket gjorde att ljudet inte blev av bästa kvalitet. Därför var tanken att jag i efterhand skulle spela in min dialog i en ljudstudio. Men vi var tvungna att åka tillbaka till USA för att få tillgång till de effekter som behövdes och det ansågs vara för dyrt att skicka mig till USA bara för att spela in mina repliker, som inte var speciellt många. Därför tog man in James Earl Jones som jag tycker var en beundransvärd ersättare. 

- Jag träffade faktiskt honom för ett par veckor sedan när han spelade i en pjäs som visades här, vilket var väldigt trevligt och det var faktiskt första gången vi sågs. Vi fick aldrig ett tillfälle att ses när vi jobbade med "Star Wars" så vi hade aldrig träffats förut.

Darth Vaders dräkt. Den som alla önskar att de kunde bära till vardags. Hur många Vader-dräkter fick du prova innan du hittade den rätta?

- Bara en. De gjorde en dräkt efter mina mått som passade mig perfekt och som var väldigt bekväm att bära under inspelningen. Det enda problemet som jag minns var att när vi spelade in "Stjärnornas krig" 1977 så gjordes inspelningen under den varmaste sommaren i Storbritannien. Det var lite påfrestande för mig, men som tur var fanns det fläktar på inspelningsplatsen som gjorde jobbet betydligt enklare.

Det ökända andningsljudet är något som fortfarande ger mig kalla kårar då Vader gör entré i en scen. Hur skapades den ljudeffekten?

- Det ljudet skapade vi med hjälp av en dykarrespirator under postproduktionen av filmerna. 

Något som vi alla fångats av när det gäller Darth Vader är den intensiva mystiken som omger honom i de första tre filmerna. Vi får endast veta små delar av historien om vem mannen bakom hans mask är och hur han kom att bli den här ondskefulla antagonisten. Tycker du att man borde ha avstått från att berätta Darth Vaders ursprung och historia i Episod I, II och III och istället överlåtit denna historia till publikens fantasi?

- För att vara helt ärlig så tycker jag inte att de senaste tre filmerna var speciellt bra. Jag tyckte att de tre första filmerna var riktigt, riktigt bra. Så jag har inte mycket att säga om detta eftersom jag inte gillade de tre senaste.

Du själv som spelade Darth Vader fick inte veta att han var far till Luke Skywalker förrän du såg "Rymdimperiet slår tillbaka" på bio. Hur var din reaktion på detta dramatiska avslöjande?

- Jag hade som sagt ingen aning om detta eftersom vi inte fick något helt manus, så jag var helt okunnig om hur storyn i filmen utvecklades. När man satt på biografen och plötsligt fick veta att Darth Vader är Luke Skywalkers far blev man ju lite till sig och tänkte "Jaha, det här var nyheter för mig". Men jag minns att jag tyckte att det hela var en väldigt bra twist i storyn.

Nu när nyheterna kring den kommande nya "Star Wars"-trilogin avtar varandra, har det även ryktats om att Darth Vader själv kan göra comeback, eller rättare sagt återuppstå. Har du hört något om dessa rykten?

- I wish, I wish. Nej, men jag har inte hört något om det, jag har ju ingen kontakt med George Lucas överhuvudtaget numera. Vårt förhållande till varandra var endast skådespelare-regissör och mer än så var det inte.

Låt oss säga att du fick välja att spela vilken karaktär i "Star Wars" du ville. Vem skulle du ha valt?

- Han Solo! Jag tror att det skulle vara en kul roll att göra. Det är en så pass spännande karaktär som hela tiden slits mellan olika äventyr - så det skulle vara en roll som jag definitivt skulle vilja spela.

Hade du något favoritögonblick från "Star Wars"-filmerna?

- När folk frågar mig vad som var min bästa upplevelse från "Star Wars" brukar jag svara: när jag fick betalt för första gången, vilket var under "Rymdimperiet slår tillbaka". 

Har du fortfarande kvar Darth Vader-kostymen hemma? Det känns som om det skulle vara det ultimata klädvalet för en löneförhandling.

- Jag har kvar hjälmen och bröstplåten, men jag vet inte om de är original som användes i filmen. Jag fick dem från studion så de skulle kunna vara riktiga, men jag tror inte det.

| 23 februari 2013 23:01 |