Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

8 maj 2024 | 10:00

Streamingtips: Otroligt spännande sci-fi-serie som utmanar tittarna

MovieZine snackar med författaren bakom den hyllade och tankeväckande boken "Dark Matter", som nu blivit en påkostad och otroligt spännande sci-fi-serie.
Är du helt nöjd med ditt liv? Eller har du kanske legat en och annan vaken natt i sängen och funderat över om det verkligen var rätt beslut du fattade den där gången när du stod vid ett viktigt vägskäl i livet? Kanske bestämde du dig för att hoppa på en viss utbildning, flytta till en ny stad, lämna ett förhållande eller bestämde dig för att inte berätta vad du verkligen kände för någon som kanske kände samma sak för dig på högstadiet.
 
Frågan är vad som hade hänt om du hade agerat på ett annat sätt vid den där typen av vägskäl i livet - och det är även vad den nya sci-fi-serien "Dark Matter" handlar om. 
 
Handlingen kretsar kring Jason Dessen (Joel Edgerton) och hans familj, bestående av hans fru Daniela (Jennifer Connelly) och sonen Charlie. Jason var en lovande kvantfysiker som valde familjelivet framför karriären. En annan version av honom, fattade motsatt beslut.
 
Som vissa av er säkert har koll på så finns det teorier inom kvantfysiken kring att varje val vi gör i livet, så skapas oändligt många alternativa verkligheter. I ett av fallen så köper du en billig korv med bröd efter möbelshoppingen på IKEA, i ett annat åker du direkt hem, i ett tredje köper du tre stycken men sätter en av korvarna i halsen och dör. Alla versionerna är lika verkliga, men just du har bara tillgång till en av dessa.
 
 
Joel Edgerton som Jason Dessen i "Dark Matter". 
 
Varje litet val vi gör skapar nya versioner av dig själv och just den version av dig som sitter och läser detta är bara ett resultat av miljontals olika val du gjort genom livet, som alla ledde dig fram till det här ögonblicket. Och snart kommer fler versioner skapas, när du funderar på om du orkar läsa vidare hela vägen till slutet.
 
Då får du ju trots allt läsa vad författaren och showrunnern Blake Crouch tyckte om att få adaptera sin hyllade bok till tv-serie. Men då ska du även veta att under tiden just du läste så skapades ett gäng alternativa versioner av dig som inte läste klart och antingen gick olika dystra öden till mötes, eller kanske hann någon av dina andra versioner träffa din drömperson i kassan på ICA - eftersom det där chokladsuget du kanske känner av just nu, fick dig att gå dit. 
 
Jag ska sluta låta som att jag har ätit konstiga svampar. Men det är den här typen av genuint tankeväckande frågor som väcks av att titta på "Dark Matter". En serie som verkligen utmanar sina tittare. Där den version av Jason Dessen, som valde karriären framför sin flickvän Daniela, spenderat all sin tid i livet åt att uppfinna en apparat som gör det möjligt för honom att kliva in i vilket alternativt universum som helst.
 
Han bestämmer sig därefter för att ta sin alternativa versions plats och kidnappar "sig själv". Och vi tittare får följa den kidnappade versionens försök att ta sig tillbaka till sin verklighet, där hans familj finns. 
 
För alla oss som har sett "Fringe" så finns det en hel del liknelser under de tre första avsnitten av "Dark Matter", men sedan slår den här nya sci-fi-serien in på ett väldigt annorlunda spår. Och om du är det minsta intresserad av sci-fi så kommer det här utan tvekan att vara en serie som bör ges en chans - av så många versioner av dig som möjligt! Här nedan kan du även läsa MovieZines snack med Blake Crouch och producenten Matt Tolmach (som producerat sex Spider-Man-filmer hos Sony):
 
Blake Crouch och Matt Tolmach under intervjun med MovieZine.
 
Jag måste börja med att säga att jag sett alla avsnitt och älskade serien - och har nu flyttat upp boken till toppen av min att läsa-lista. En reaktion jag hoppas många andra tittare kommer att få. Men jag vill därför börja med dig Blake, hur var det att adaptera din egen bok och kunna styra tv-produktionen som showrunner? Var det något som kändes extra viktigt för dig att få till?
 
Blake: Jag tror att när du läser boken så kommer du att märka hur skapandet av tv-serien var en väldigt expanderande utmaning. Boken var nämligen väldigt fokuserad på Jason Dessen och berättades nästan helt och hållet ur hans perspektiv. Det finns en, väldigt kort del av boken, som berättas ur Danielas perspektiv när hon börjar undra lite över den Jason hon lever med. 
 
- När det blev dags att göra tv-serien så var det därför en hög prioritet på att bygga ut berättelsen och även låta oss följa Daniela levandes med den här "bedragaren", som ser ut att vara hennes make men inte är det. Vi kände alla att det fanns en bra möjlighet att utveckla en mer psykologiskt utmanade del av berättelsen där, som kunde fungera bra vid sidan om Jason och Amandas resa genom "korridoren". 
 

"Det är ett kul sätt att bygga upp spänningen på"

 
Joel Edgerton och Jennifer Connelly i "Dark Matter".
 
Många tittare som ger "Dark Matter" en chans kan nog även ha sett sci-fi-serier som "Fringe" eller filmer som "Primer" innan. Och därför snabbt förstå mer än Jason gör i inledningen av säsongen. Sedan springer ni ju verkligen iväg med sci-fi-elementen och det vetenskapliga i andra halvan av serien. Hur gick tankarna där för er, hur länge ville ni vänta med att låta Jason komma ikapp (och springa förbi) tittarna? 
 
Blake: Jag kan tycka att det är ett kul sätt att bygga upp spänningen på, när tittarna vet något som rollfigurerna inte har koll på. Jag förvånades faktiskt över hur bra det fungerade i serien, faktumet att tittarna nästan direkt vet om att det är en annan Jason än "den riktige". 
 
- Medan Daniela och Charlie inte har någon aning om att det är en annan man som bor i deras hus. Det var roligt att se hur det gav deras scener en skjuts av underliggande spänning, som verkligen hjälpte oss under skapandet av serien. I vissa fall är det bara roligare att få ligga lite före, på något sätt.
 

"Serien utspelar sig i en så verklig värld, väldigt nära vår egen."

 
Large 4f30976727c0c7cda894c4588d21de5e dark mater photo 010501
En av många olika versioner av Jason Dessens liv i "Dark Matter". 
 
Matt, du har producerat mängder av mer superhjältefilmer hos Sony, med allt från "Spider-Man", "Venom" och kommande "Kraven the Hunter". "Dark Matter" är en lite annorlunda form av sci-fi i jämförelse med många av dina andra projekt, vad var det som lockade dig mest till just den här historien?
 
- Jag föll genast för rollfigurerna och den stora frågan som boken ställer, nämligen: "är du nöjd med ditt liv?". Det får en att fundera över olika beslut man fattat under ens liv. Och om nu möjligheten att ändra på några av dessa beslut gjorde att du kunde bli en annan version av dig själv, skulle man verkligen vilja det? Jag tror att det är en väldigt existensiell fråga, som vi alla nog ställs inför mentalt ibland. 
 
- Sedan älskade jag verkligen att serien utspelar sig i en så verklig värld, väldigt nära vår egen. Det här är inte något fantasyvärld vi talar om. Det är något som gör det lätt för oss att knyta an till Jason Dessen, se oss själva i honom. Någon med ett på ytan bra liv, med väldigt lite att klaga över. Men, som ändå tyngs ned av den här typen av filosofiska frågor. Det gjorde att jag snabbt föll för hela Dessen-familjen och Jasons resa under den här säsongen, utan att avslöja för mycket. 
 
- Vilka filmer eller tv-serier jag än är involverad i, så dras jag givetvis alltid till bra berättelser och roller. Och i det här fallet så är Blake Crouch, som sitter här bredvid mig, utan tvekan en person som skriver fantastiska berättelser. 
 
 
De två första avsnitten av "Dark Matter" finns nu tillgängliga hos Apple TV+. Den första säsongen kommer att bestå av totalt nio avsnitt, där nya avsnitt släpps varje onsdag. 
 
 
Kommer just den här versionen av dig att ge "Dark Matter" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 8 maj 2024 10:00 |